Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένοντας τη συμφωνία, ο στρατός εισβάλει
  • Θέμα ημερών θεωρείται ο απεγκλωβισμός του Γιάσερ Αραφάτ καθώς, από χτες βράδυ, οι πρώτοι Βρετανοί αξιωματούχοι διεκπεραίωναν τις τελευταίες λεπτομέρειες μεταφοράς των 6 καταζητουμένων από το Ισραήλ, από το αρχηγείο του Αραφάτ σε άλλο σημείο, υπό βρετανο-αμερικανική φύλαξη
  • Νέα αιματηρή ισραηλινή εισβολή στη Χεβρώνα

Θλίψη μέσα στα ερείπια της Τζενίν

Associated Press

Θλίψη μέσα στα ερείπια της Τζενίν
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Αργά χτες το βράδυ αναμένονταν στη Ραμάλα, οι πρώτοι τρεις Βρετανοί αξιωματούχοι, μέλη της δεκαμελούς βρετανικής ομάδας, που μαζί με Αμερικανούς συναδέλφους τους θα αναλάβουν τη φύλαξη των 6 Παλαιστινίων καταζητουμένων από το Ισραήλ, που, μέχρι στιγμής, βρίσκονται μέσα στο Αρχηγείο του Αραφάτ. Αμέσως μετά τη διευθέτηση όλων των τεχνικών λεπτομερειών και την έξοδο των καταζητουμένων από το προεδρείο αναμένεται να λήξει και τυπικά ο εγκλωβισμός του Παλαιστινίου ηγέτη, με βάση τη συμφωνία που προώθησε, μέσα από εντατικές διαβουλεύσεις και πιέσεις, η Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε το «έργο» του στη Χεβρώνα, όπου εισέβαλε, χτες το πρωί.

Δεν έκρυβε την ικανοποίησή του ο Λευκός Οίκος, χτες, για την επίτευξη της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Αρι Φλάισερ, ο Τζορτζ Μπους μίλησε για ένα «ικανοποιητικό πρώτο βήμα», εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «επίτευξη αυτής της συμφωνίας», κάλεσε όλους όσοι «προσπαθούν για την ειρήνη στην περιοχή να καταθέσουν τις απόψεις τους και να εντείνουν τις προσπάθειές τους» και φυσικά επέστησε την προσοχή στον Γιάσερ Αραφάτ ότι «τώρα που θα κινείται ελεύθερος, θα πρέπει να κερδίσει το σεβασμό με την ηγεσία του και να κάνει τη δουλιά του ως ηγέτης, τερματίζοντας κάθε τρομοκρατική δράση». Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, που ανακοίνωσε και τη μετάβαση των πρώτων 3 Βρετανών στη Ραμάλα.


Associated Press

Οπως δήλωνε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, τη συμφωνία παρουσίασε στον Γιάσερ Αραφάτ, τηλεφωνικώς, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι Παλαιστίνιοι, Αμερικανοί και Βρετανοί ειδικοί θα αναλάβουν την έξοδο από το Αρχηγείο των 6 καταζητουμένων, που θα μεταφερθούν σε παλαιστινιακή φυλακή στην Ιεριχώ, όπου και θα παραμείνουν. Οι τέσσερις από αυτούς, μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, έχουν, ήδη, καταδικαστεί -από στρατοδικείο που στήθηκε μέσα στο αρχηγείο- από 1 έως 18 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεαβάμ Ζεεβί, πέρυσι τον Οκτώβρη. Ο πέμπτος είναι ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμέντ Σααντάτ. Ο έκτος είναι ο Φουάντ Σχομπάκι, που κρατείται ως ύποπτος για το φορτίο παράνομων όπλων που ανακαλύφθηκε στις αρχές Γενάρη.

Ο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο υποστήριζε ότι η μεταφορά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το βράδυ και ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για έκδοση των κρατουμένων στο Ισραήλ και επανάληψη της δίκης τους εκεί, όπως ζητά η ισραηλινή ηγεσία. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντάνι Σίμαν, δήλωνε ότι δεν έχουν ακόμη καταληχθεί οι λεπτομέρειες και επανέλαβε ότι η ισραηλινή πλευρά επιμένει στη μεταφορά των κρατουμένων εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, προτείνοντας μάλιστα την Κύπρο ή τη φυλακή «Σπαντάου» στο Βερολίνο.


Associated Press

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι η αποχώρηση από τη Ραμάλα θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ο Αραφάτ θα εξέλθει όταν έχει ολοκληρωθεί με ασφάλεια η μεταφορά των κρατουμένων και τόνιζαν ότι πλέον θα είναι ελεύθερος να μετακινείται εντός και εκτός των παλαιστινιακών εδαφών. Στο σημείο αυτό διαφωνούσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι που υποστήριζαν ότι οι μετακινήσεις του επιτρέπονται μόνο εντός των Αυτόνομων.

Αντιδράσεις και παρασκήνιο

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Αχμέντ Μάχερ μίλησε για ένα «πρώτο θετικό βήμα», που είναι, όμως, «ανεπαρκές, καθώς ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να αποχωρήσει πλήρως από τα παλαιστινιακά εδάφη και να απελευθερωθεί το σύνολο του παλαιστινιακού λαού». «Υποχώρηση στα αμερικανο-ισραηλινά σχέδια» χαρακτήρισε τη συμφωνία η «Χαμάς» δηλώνοντας ότι δε συμφωνεί. Την απογοήτευσή του από τη στάση του Αμερικανού Προέδρου εξέφρασε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, τονίζοντας ότι ο Τζορτζ Μπους «επιμένει να αντιμετωπίζει τον Αραφάτ σαν κρατούμενο και όχι σαν ηγέτη».

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», η αμερικανική πρόταση αποτελεί αποτέλεσμα της σαουδαραβικής πίεσης και δεν έγινε εύκολα αποδεκτή από την ισραηλινή κυβέρνηση. Το σχετικό υπουργικό συμβούλιο, την Κυριακή, διάρκεσε πολλές ώρες. Η εισήγηση του Αριέλ Σαρόν προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να διέκοψε τη συζήτηση και να επικοινώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενημερώνοντάς τον για τις δυσκολίες. Ο Τζορτζ Μπους φέρεται να του πρότεινε ως αντάλλαγμα μια νέα επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, εντός των προσεχών 10 ημερών, και την αμερικανική υποστήριξη στις ισραηλινές ενστάσεις για τη διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ στην Τζενίν. Παρ' όλα αυτά, η συμφωνία υιοθετήθηκε με 17 ψήφους υπέρ και 8 κατά.

Η ίδια εικόνα των συλλήψεων στη Χεβρώνα

Associated Press

Η ίδια εικόνα των συλλήψεων στη Χεβρώνα
Η ισραηλινή ηγεσία δεν επιβεβαίωσε, αλλά και δε διέψευσε το παρασκήνιο. Η υφυπουργός Αμυνας, Ντάλια Ράμπιν - Πελόσοφ, όμως, δήλωνε ότι «προφανώς υπήρξε κάποια συμφωνία, κάποια ανταλλάγματα για να αλλάξει άρδην τη στάση του ο Αριέλ Σαρόν». Ουδένα σχόλιο δεν έγινε από ισραηλινής πλευράς, ούτε για τις πληροφορίες που δημοσίευε, χτες, η εφημερίδα «Χααρέτζ», σύμφωνα με τις οποίες το Κογκρέσο απέσυρε τα 200 εκατομμύρια επιπλέον χρηματικής βοήθειας που είχε υποσχεθεί στο Ισραήλ, για φέτος, επικαλούμενο δυσκολίες στον αμερικανικό προϋπολογισμό και αρκέστηκε στην καταβολή της ετήσιας χορηγίας των 2,8 δισ.

Εισβολές

Με ελικόπτερα και τεθωρακισμένα εισέβαλε, χτες τα ξημερώματα, στη Χεβρώνα ο ισραηλινός στρατός, επιβάλλοντας απόλυτη απαγόρευση κυκλοφορίας και αρχίζοντας έρευνες από σπίτι σε σπίτι, υποχρεώνοντας όλους τους άνδρες να στέκονται όρθιοι, με τα μάτια δεμένα και αλυσοδεμένοι για πολλές ώρες. Σημειώθηκαν μάχες, ενώ πύραυλος ελικοπτέρου έπληξε ένα σπίτι. Συνολικός απολογισμός: 9 νεκροί, από τους οποίους οι 8 είναι αστυνομικοί και πολίτες και ο 9ος φέρεται να είναι ο τοπικός ηγέτης των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα». Αλλοι 25 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, ενώ σύμφωνα με παλαιστινιακές και ισραηλινές ανεξάρτητες πηγές, περισσότεροι από 90 συνελήφθησαν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωνε ότι η επιδρομή έγινε ως απάντηση για την επίθεση ενόπλων στον κοντινό εποικισμό Αντόρα, το Σάββατο, όπου σκοτώθηκαν 4 έποικοι, εκ των οποίων ένα 5χρονο κορίτσι και τραυματίστηκαν άλλοι 9. Την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ανακαλύφθηκαν πολλές βαλίτσες με εκρηκτικά.

Στη Βηθλεέμ, ένας Παλαιστίνιος έγκλειστος, που φέρεται να ήταν μέλος των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα», έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή στον περίβολο του Ναού της Γέννησης. Οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συζητήσεις διεκόπησαν το βράδυ παρά τις αμερικανικές αιτιάσεις ότι «επίκειται κάποια λύση». Παλαιστίνιος αξιωματούχος εκτιμούσε ότι πιθανώς αφεθούν ελεύθεροι άλλοι 18 έγκλειστοι άμαχοι. Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός απομάκρυνε με κροτίδες, δακρυγόνα και χτυπήματα, 30 ξένους φιλειρηνιστές που προσπάθησαν να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό στους έγκλειστους.

Τέλος, αργά το βράδυ, ισραηλινά τανκς εισέβαλαν, για πολλοστή φορά, στο προσφυγικό στρατόπεδο της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής απολογισμός νεκρών και τραυματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ