Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Θανατηφόρα βομβιστική επίθεση στη Βόρεια Οσετία

ΜΟΣΧΑ.-

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη βόμβας σε κεντρική αγορά της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Βλαντικαυκάζ, στο βόρειο τμήμα του Καυκάσου που συνορεύει με την Τσετσενία, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Επτά από τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε τουλάχιστον 500 γραμμάρια ΤΝΤ, είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της κεντρικής αγοράς της πόλης, κοντά στο σημείο όπου πωλούνται λουλούδια. Οι πρώτες εκτιμήσεις εκπροσώπων του γενικού εισαγγελέα της περιοχής κάνουν λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης από εγκληματικές ομάδες και συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή, αλλά κανείς δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας αλλά και την περίπτωση να σχετίζεται η έκρηξη με τις γενικές εκλογές που διενεργούνται στην επίσης γειτονική με τη Νότια Οσετία Δημοκρατία της Ινγκουσετίας.

Επιβεβαίωση θανάτου Χατάμπ

Οι Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες επιβεβαίωσαν την Κυριακή, 28 του Απρίλη, το θάνατο του Ιορδανού στρατιωτικού διοικητή τους, Χατάμπ, τον περασμένο Μάρτη. Ο Χατάμπ «δηλητηριάστηκε στις 19 του Μάρτη από μια επιστολή που του μετέφερε ένας ταχυδρόμος που γνώριζε», σύμφωνα με την ηλεκτρονική διεύθυνση των Τσετσένων ανταρτών στο Ιντερνετ. Τη σορό του Χατάμπ έδειξε την περασμένη Παρασκευή η ρωσική τηλεόραση. Η σορός δεν έφερε ίχνη από τραύματα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αποδίδουν το φόνο του Χατάμπ σε «εσωτερικές διενέξεις» αντιπάλων φατριών των Τσετσένων μαχητών.

Τέλος, νεκρός είναι ο πιλότος του ρωσικού αεροσκάφους «Su-25» Ιγκορ Μπεζριάντιν, το οποίο συνετρίβη τη Δευτέρα, 29 του Απρίλη, στην περιοχή του Βέντενο (νοτιοανατολική Τσετσενία). Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, που ερευνούν τα αίτια της συντριβής, το αεροσκάφος ή επλήγη από πύραυλο των Τσετσένων ανταρτών ή προσέκρουσε σε βουνό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ