ΧΙΛΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ APEC
«Το νου σας στο σύστημα»
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004

Associated Press

Από τις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις
ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Επί τετραημέρου, η πρωτεύουσα της Χιλής έγινε το επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας, εξαιτίας κυρίως των μεγάλων και μαχητικών αντιιμπεριαλιστικών διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα, ενάντια στη Σύνοδο των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού - (APEC). Κυρίως, δε, ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου και των όσων κόμιζε, όπως τον προληπτικό πόλεμο κατά των χωρών που απαρτίζουν τον «άξονα του κακού», τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά και των σχεδίων του για τη Λατινική Αμερική, με το νεο-αποικιακό σχέδιο της ALCA.

Ομως και η ίδια η Σύνοδος του APEC - που ιδρύθηκε το 1989, με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου, την ανακήρυξη εκ μέρους του Προέδρου Κλίντον, το 1993, ως «τον αιώνα του Ειρηνικού» μέχρι την προσγείωση στην πραγματικότητα, που δεν ήταν άλλη από την «ασιατική γρίπη», δηλαδή την πολύ σοβαρή κρίση στις χρηματαγορές της Ασίας, που μεταδόθηκε σε όλες, τελικά, τις αγορές της υφηλίου - σημαδεύτηκε από ουκ ολίγα ευτράπελα, με κορυφαία στιγμή την προσέλευση των ηγετών στο προεδρικό μέγαρο για την υπογραφή του τελικού ανακοινωθέντος, όπου - άκουσον άκουσον - η ασφάλεια της Χιλής τόλμησε να απαγορεύσει την είσοδο των πρακτόρων που συνόδευαν τον Μπους να εισέλθουν! Ακολούθησε το γνωστό σπρωξίδι - κλοτσοπατινάδα, απειλήθηκε και σύρραξη μεταξύ πρακτόρων, Αμερικανών και Χιλιανών και τελικά τη λύση έδωσε ίδιος ο πρόεδρος Μπους που από τα μετόπισθεν άνοιξε τελικά δίοδο για τους πράκτορές του...

Οσο για το τελικό ανακοινωθέν είναι εύγλωττο με τις σαφείς αναφορές στη μάχη κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας - ισλαμιστές, Τσετσένοι ό,τι τέλος πάντων έχει ο καθείς - και με την απόλυτη δέσμευση των 21 ηγετών των χωρών του APEC να «εργαστούν ώστε να κρατήσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα μακριά από τους τρομοκράτες»!

O APEC αριθμεί συνολικά 21 μέλη, μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία.

Κατά τα άλλα, οι «21» εξέφρασαν την ανησυχία τους για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, ενώ δεσμεύτηκαν να εργαστούν για τη σταθεροποίηση των διεθνών τιμών.

Ιράν, ΛΔ Κορέας στο στόχαστρο

Πάντως, η πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου σφραγίστηκε από τις «προειδοποιήσεις» προς τον Πρόεδρο της ΛΔ Κορέας για την ανάσχεση των προγραμμάτων ανάπτυξης πυρηνικών όπλων που απηύθυνε ο Τζορτζ Ου. Μπους από το βήμα αλλά και προς το Ιράν.

Βέβαια, κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Μπους χρησιμοποιεί τη σύνοδο του APEC προκειμένου να «χτίσει» τη στρατηγική προς την επανάληψη του διαλόγου με την Πιονγιάνγκ.

«Πέντε μέλη του APEC επιχειρούν να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει την αναζήτηση πυρηνικών όπλων. Η θέληση είναι ισχυρή, η προσπάθεια είναι ενωμένη και το μήνυμα είναι σαφές προς τον Κιμ Γιον-ιλ: Ξεφορτωθείτε τα προγράμματα πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος από το Σαντιάγο.

Ανάλογη προειδοποίηση και προς την Τεχεράνη. «Είναι πολύ σημαντικό για την ιρανική κυβέρνηση να γνωρίζει πως είμαστε ανήσυχοι για τις φιλοδοξίες της και τις αναφορές που καταδεικνύουν ότι προσανατολίζεται στην επιτάχυνση της επεξεργασίας υλικών που μπορούν να οδηγήσουν στην κατασκευή πυρηνικού όπλου», επισήμανε.

Η δήλωση Μπους αφορούσε σε πληροφορίες περί επεξεργασίας ενός παραγώγου του ουρανίου. Οι σχετικοί ισχυρισμοί απορρίπτονται από το Ιράν, το οποίο κάνει λόγο για «προπαγάνδα» με στόχο την αποδυνάμωση των σχέσεών του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και την Ευρώπη.

Τέλος, την πίστη του στο ισχυρό δολάριο εξέφρασε ο Τζορτζ Μπους, δηλώνοντας ότι η συνεχιζόμενη πτώση του θα αναστραφεί μόνο αν διευθετηθεί το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Πάντως, από χτες βρίσκεται στην Κολομβία για συνομιλίες με τον Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες για τη σκλήρυνση του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που όλοι, στη Λατινική Αμερική, γνωρίζουν τι σημαίνει και οσμίζονται δικαίως μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επανεξετάζονται διάφορες συνεργασίες (2017-11-02 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις για τη «START» (2010-11-16 00:00:00.0)
Παζάρι για τα πυρηνικά όπλα (2009-11-17 00:00:00.0)
Πιέζει για... εμπορικές συμφωνίες (2006-11-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-02-15 00:00:00.0)
Βία και καταστολή (2004-11-19 00:00:00.0)