Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ APEC
Βία και καταστολή

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν οι αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Μπους και της Συνόδου του APEC, παρά την κρατική τρομοκρατία και την καταστολή, που ήδη έχει προκαλέσει τη σύλληψη 500 διαδηλωτών

Φοιτητές καίνε την αφίσα του Μπους

Associated Press

Φοιτητές καίνε την αφίσα του Μπους
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

«Μπους δεν είσαι ευπρόσδεκτος»... Με αυτό το σύνθημα οι Χιλιανοί έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους στη συγκέντρωση που έγινε χτες το απόγευμα - τοπική ώρα - μπροστά στο Στάδιο του Σαντιάγο, παραμονής της άφιξης του Αμερικανού Προέδρου.

Στο Στάδιο, τόπο μαρτυρικό, καθώς η αμερικανοκίνητη χούντα του Πινοτσέτ το μετέτρεψε τις πρώτες ημέρες του πραξικοπήματος του Σεπτέμβρη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και βασανιστηρίων των αγωνιστών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δολοφονήθηκαν ή «εξαφανίστηκαν» μέσα στο Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγο, όπως ο Βίκτορ Χάρα.

«Παρών» και αυτός, όπως και δεκάδες άλλοι αγωνιστές που δολοφονήθηκαν, μαζί με όσους πήραν μέρος στη συγκέντρωση υποδοχής του «μεγαλύτερου τρομοκράτη και σφαγέα των λαών» του Τζορτζ Ου. Μπους, που καταφθάνει σήμερα στην πρωτεύουσα της Χιλής, προκειμένου να λάβει μέρος στη διήμερη Σύνοδο των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC), που ανοίγει σήμερα τις πύλες της. Σήμερα όμως και η κορύφωση των διαδηλώσεων, που αναμένεται να γίνει ένα «τεράστιο αντιιμπεριαλιστικό κύμα που θα απειλήσει να πνίξει τον Μπους» όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Ουδείς δε φάνηκε να λιγοψυχά. Παρά το γεγονός ότι έχει εξαπολυθεί ένα πρωτοφανές κύμα κατατρομοκράτησης και καταστολής εδώ και πολλές ημέρες και για το οποίο προετοίμασαν τα χιλιανά ΜΜΕ, με αναφορές περί «τοποθετήσεις βομβών» ή για τα «έκτροπα που ενδέχεται να λάβουν χώρα εκ μέρους των διαδηλωτών»... Μόνο την Τετάρτη, η αστυνομία της Χιλής προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις ανθρώπων, κυρίως φοιτητών που διαδήλωναν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, τη Σύνοδο των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC), την ALCA και την πολιτική του πολέμου και του ολέθρου. «Αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας», όπως τονίζουν συνεχώς οι διοργανωτές, μία πληθώρα μαζικών, εργατικών και πολιτικών οργανώσεων.

Κρατικός «τρόμος»

«Τρόμος» είναι η λέξη που χρησιμοποιούν ακόμη και το BBC, το «Reuters» ή το Γαλλικό Πρακτορείο προκειμένου να περιγράψουν όσα λαμβάνουν χώρα στο Σαντιάγο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Χιλής. Η διαδήλωση των φοιτητών μετατράπηκε σε μάχη όταν η αστυνομία, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Tercera», με πολύ βίαιο τρόπο προσπάθησε να διαλύσει τη διαδήλωση στο κέντρο του Σαντιάγο, αφού γινόταν «χωρίς την άδεια των αρχών», όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της αστυνομίας, που σημειώνουν ότι η σημερινή διαδήλωση έχει την «άδεια της αστυνομίας». Πώς προσπάθησε να τη διαλύσει; Κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Συνόδου. Οι φοιτητές αντέδρασαν, στήθηκαν οδοφράγματα, ενώ πέταγαν μπογιές. Τότε η αστυνομία της Χιλής ως μέρος των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας - έχει επιστρατεύσει 4.000 αστυνομικούς και έχει θέσει άλλους 1.000 σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί - προχώρησε πάραυτα και στις συλλήψεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από χιλιανά μέσα, περίπου 500 έχουν συλληφθεί.

Οσο για τη Σύνοδο του APEC, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, με πρώτα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και την «ελεύθερη αγορά», θα μετάσχουν πολλοί ηγέτες των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο, των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, αλλά και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Τετάρτη, οι υπουργοί Εμπορίου των 21 χωρών - μελών του APEC, που προετοιμάζουν το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής, συζήτησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών των κρατών τους και την κατάργηση των περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ