Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κλιμάκωση του «βρώμικου πολέμου»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Δεν μπορούμε να είμαστε πλέον μια χώρα υπό την απειλή των ανταρτών ή οι παραστρατιωτικές οργανώσεις να φροντίζουν για την άμυνά μας», δήλωσε κυνικά ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στο BBC, υπεραμυνόμενος της πολιτικής του και του «βρώμικου πολέμου», κρίνοντάς τον ως απολύτως αναγκαίο και αποτελεσματικό, «αφού λύνει όλα τα προβλήματα»!

Ο Ουρίμπε, μάλιστα, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας, αλλά και ευρύτερα στα πολιτικά ήθη όχι μόνο της Κολομβίας, αλλά και της Λατινικής Αμερικής γενικότερα, εξαιτίας του πολύ μελανού παρελθόντος των συνεχόμενων πραξικοπημάτων και της αυταρχικής άσκησης εξουσίας εκ μέρους των κυβερνώντων.

Κατά τον Ουρίμπε, φυσικά, η απόφασή του αυτή που περιλαμβάνει και την αναγκαία αλλαγή του Συντάγματος - όχι πως διολισθαίνει στον ολοκληρωτισμό! - και έχει ξεσηκώσει θύελλες στην Κολομβία «είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το "πατριωτικό σχέδιο" για τη "δημοκρατική ασφάλεια", κάτι που χρειάζεται, ώστε να ανακτηθεί ο έλεγχος της χώρας από τους αντάρτες και του ναρκέμπορους»..!

Τι σημαίνει το σχέδιο για τη «δημοκρατική ασφάλεια»;

Ενδεικτικά μόνο και βάσει των πληροφοριών της τελευταίας βδομάδας: Τουλάχιστον 139 επιθέσεις, ορισμένες εξ αυτών φονικές, έχουν δεχτεί μέλη και στελέχη της «Πατριωτικής Ενωσης» μόνο τους τελευταίους 8 μήνες, σύμφωνα με το ανεξάρτητο κολομβιανό πρακτορείο ANNCOL. Επιθέσεις που είναι μέρος της ολοκληρωτικής επίθεσης ενάντια στο λαϊκό κίνημα με κύριο στόχο την καταστολή του.

Την ίδια στιγμή, το «Σχέδιο Κολομβία» - ή ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά - βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, γεγονός που κατά το Colombia Journal σημαίνει τη συνεχώς διευρυνόμενη στρατιωτική επέμβαση εκ μέρους των ΗΠΑ στην Κολομβία, που σε συνδυασμό με τις επιβαλλόμενες εκ μέρους του ΔΝΤ οικονομικές μεταρρυθμίσεις, έχουν δημιουργήσει σχεδόν «ιδανικές συνθήκες» για τις πολυεθνικές του πετρελαίου, όπως των αμερικανικών συμφερόντων Harken Energy, που εκμεταλλεύονται ή καλύτερα καταληστεύουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Ενας ακόμη πόλεμος για το πετρέλαιο είναι άραγε στα σκαριά; διερωτώνται ουκ ολίγοι αναλυτές που καταγράφουν την κλιμάκωση του «βρώμικου πολέμου» εναντίον των ανταρτών εκ μέρους της κυβέρνησης Ουρίμπε, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά και η συνολική αναταραχή που προσπαθούν εδώ και καιρό να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή των Ανδεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ