Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Μετά τη σφαγή των απεργών...

ΜΑΝΙΛΑ - ΤΑΡΛΑΚ.--

Την ίδια στιγμή που ο «έκπληκτος» Τύπος των Φιλιππίνων «ανακάλυπτε» ότι «9 αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα» στην επιχείρηση καταστολής των απεργών στη Χασιέντα Λουσίτα που απέβη σε σφαγή με επισήμως 7 νεκρούς - στην πραγματικότητα, σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο μωρών παιδιών... - η υπουργός Εργασίας επέμενε να δηλώνει με άνεση ότι «δεν έκανε κανένα λάθος» και «δε θα παραιτηθεί».

Μετά από πορεία των εργαζόμενων που κουβαλούσαν 5 φέρετρα συντρόφων τους σε συνοικία της πόλης Τάρλακ - όπου οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται - οι νεκροί παραδόθηκαν στις οικογένειές τους, που χτες τους κήδευαν σε κλίμα θρήνου και οργής. Κυβερνητικό στέλεχος υποσχέθηκε «βοήθεια» προς τις οικογένειες των θυμάτων, από «υποτροφίες» ως «οικιστική φροντίδα».

Ο Ρενέ Γκάλανγκ, πρόεδρος του Ενωμένου Συνδικάτου των Εργαζομένων της Λουσίτα, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην υπό κατάληψη έκταση που ανήκει στην πρώην πρωθυπουργό Κορασόν Ακίνο. Ο ίδιος κατήγγειλε την υπουργό Εργασίας ότι επιχειρεί να «καθυποτάξει τους εργαζόμενους» που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας στη συγκεκριμένη έκταση, αξιώνουν γη και δικαιώματα.

Η υπουργός Εργασίας Π.Σ. Τόμας δεν έδειξε να πτοείται. Αποφάσισε και διέταξε 748 εργαζόμενους στην ιδιοκτησία της Ακίνο «να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός 24 ωρών». Δικαστήρια, στο μεταξύ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον 110 απεργών.

Η Πατρίσια Τόμας επιχείρησε για άλλη μια φορά να αντιστρέψει πλήρως την πραγματικότητα. «Δε θα παραιτηθώ επειδή επιμένουν μερικοί με αίμα στα χέρια τους», είπε, διότι «δεν έκανα κανένα λάθος... δεν αισθάνομαι υπεύθυνη (για τη σφαγή)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ