Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απόρρητη έκθεση: «δεν πετύχαμε στη Φαλούτζα»

Νέες μάχες στην πολύπαθη πόλη αλλά και στο Ραμάντι, επιθέσεις σε Μοσούλη, Κιρκούκ, Μπαϊτζί

Οι δολοφόνοι στις θέσεις τους...

Associated Press

Οι δολοφόνοι στις θέσεις τους...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

«Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στη Φαλούτζα απέχει πολύ από την επίτευξη των στόχων της». Αυτό αναφέρεται σε απόρρητη έκθεση του σώματος των πεζοναυτών που συμμετείχαν στην εισβολή στην πόλη και δημοσιεύεται αποσπασματικά από την αμερικανική εφημερίδα «New York Times». Επισήμως, πάντως, οι Αμερικανοί επιτελείς και η δοτή κυβέρνηση μιλούν για «επιτυχία» και κωφεύουν στις ολοένα και πιο θορυβώδεις καταγγελίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Παρά τον αριθμό των απωλειών των ανταρτών, ο εχθρός δεν έχασε πλήρως τις δυνάμεις του, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα, οι αντάρτες μπορεί να επιστρέψουν στη Φαλούτζα πολύ πιο ενισχυμένοι. Είναι ακόμη σε θέση να εμποδίσουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και κατά συνέπεια η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων μέσα στην πόλη μπορεί να κριθεί αναγκαία σχεδόν επ' αόριστον, κάτι που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των ανταρτών σε άλλες πόλεις». Αυτό αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα, στην 7σέλιδη απόρρητη έκθεση αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών των πεζοναυτών, που βρίσκονται στη Φαλούτζα, και την οποία εξασφάλισαν οι «New York Times».

Επισήμως, πάντως, οι κατοχικοί επιτελείς επιμένουν ότι η επιχείρηση στη Φαλούτζα στέφθηκε με επιτυχία. Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην πόλη, αντιστράτηγος Τζον Σάτλερ, υποστήριξε ότι η επίθεση στη Φαλούτζα «έπληξε τη ραχοκοκαλιά της αντίστασης» και ότι η πόλη «είναι σχεδόν ασφαλής». Ο Σάτλερ έδωσε νέο απολογισμό για τις απώλειες των αμερικανικών στρατευμάτων, μιλώντας για 51 νεκρούς και 425 τραυματίες. Ανακοίνωση περί «επιτυχίας» εξέδωσε και η δοτή κυβέρνηση γνωστοποιώντας ότι δίνει 100 δολάρια, ως πρώτη βοήθεια, σε κάθε οικογένεια που θα επιστρέψει στην εστία της, μαζί με καθημερινό συσσίτιο ενώ δεσμεύτηκε για αποζημιώσεις.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στις νότιες συνοικίες της πόλης σημειώνονταν μάχες, και το αμερικανικό πυροβολικό εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά θέσεων ανταρτών. Επίσης, Αμερικανοί πεζοναύτες δέχτηκαν επίθεση σε σημείο ελέγχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 και να σκοτωθεί και 1 Ιρακινός στρατιώτης. Στις βόρειες συνοικίες, Ιρακινοί και Αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν την περισυλλογή των νεκρών από τους δρόμους.

Από την πλευρά τους, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ασκούν, πλέον, ασφυκτικές πιέσεις ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στην πόλη και καταγγέλλοντας ότι η κατάσταση στη Φαλούτζα, πλέον, είναι περισσότερο από «απολύτως καταστροφική για τους εγκλωβισμένους αμάχους». Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, ενώ η Ερυθρά Ημισέληνος επιμένει ότι το 1/3 των κατοίκων της πόλης παρέμεινε εντός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και χρήζει άμεσης βοήθειας. Ηδη, το παράρτημα της Ερυθράς Ημισελήνου από την τουρκμενική πόλη Ταλ Αφάρ, απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια 1 εκατομμυρίου δολαρίων και αναμένεται ανάλογη αποστολή από την Τουρκία, χωρίς, όμως, να έχει, ακόμη, διασφαλιστεί η είσοδός τους στην πόλη.

Νέες συγκρούσεις, συμφωνίες και καταγγελίες

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν νέες σκληρές μάχες μεταξύ ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων στο Ραμάντι, όπου σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί. Στη Μοσούλη, αντάρτες επιτέθηκαν κατά του γραφείου του κυβερνήτη, όπου σκοτώθηκε 1 σωματοφύλακάς του και τραυματίστηκαν 4, ενώ όλμοι έπληξαν γειτονική αμερικανική βάση, χωρίς θύματα. Στη Βαγδάτη, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αστυνομικού τμήματος, σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και 4 τραυματίστηκαν ενώ στο Κιρκούκ, από βομβιστική επίθεση σε τμήμα στρατολογίας σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και τραυματίστηκε 1. Τέλος, στο Μπαϊτζί, 4 Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση κατά αμερικανικής φάλαγγας.

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε κατά των αραβικών και μουσουλμανικών κυβερνήσεων, από την πλευρά του, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν. Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε τον αραβικό κόσμο για «σιωπή» απέναντι στα εγκλήματα που συμβαίνουν σε βάρος του ιρακινού λαού. Την ίδια στιγμή, από το Λονδίνο, οι Τόνι Μπλερ και Ζακ Σιράκ, δήλωναν ότι ενωμένοι στοχεύουν «σε ένα δημοκρατικό και σταθερό Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ