ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο λαός δε δέχεται να είναι συνεργός

Εντονες οι λαϊκές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του «Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη»

Πέμπτη 11 Μάη 2000

Avaton

Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης τα εγκαίνια του «Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη», στο αναπαλαιωμένο κτίριο στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης που παραχώρησαν δήμαρχος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα, υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Μακεδονίας - Θράκης, με τις ευλογίες και την απλόχερη στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που θέλει να παίξει το ρόλο του πρώτου «βιολιού» στο σχέδιο των ιμπεριαλιστών, για τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την ανατροπή του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού σκηνικού στα Βαλκάνια.

Νεολαία και κάτοικοι της Ανω Πόλης, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο γύρω χώρο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής και της Δημοτικής Παράταξης «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», προκειμένου να δηλώσουν στον Αμερικανό ανθύπατο Ν. Μπερνς, τους άλλους «υψηλούς» προσκεκλημένους και τα ντόπια δεκανίκια τους, πως τούτος ο λαός δε δέχεται να γίνει συνεργός στο μεγάλο έγκλημα εναντίον των γειτονικών λαών. Πως η νεολαία και οι κάτοικοι της περιοχής θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να αποδοθεί το κτίριο στους φορείς και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης και όχι στους Ευρωαμερικάνους φονιάδες.

Ηταν εκεί, γνωστοί επιχειρηματίες και παράγοντες της πόλης, ανάμεσά τους ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, που μέχρι χτες εξέφραζε δήθεν τις ανησυχίες του για το ρόλο του Κέντρου, κρατικοδίαιτοι χτεσινοί επιχειρηματίες, κρατικοδίαιτοι σημερινοί σωτήρες, παράγοντες του «πολιτισμού», πρωτομάστορες και χειροκροτητές της εφαρμογής των πολυεθνικών σχεδίων. Εκλεκτοί της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας του τόπου, όπως ο Π. Παπασαραντόπουλος, που εκνευρίστηκε επειδή η αστυνομία δεν μπορούσε αποτελεσματικά να απωθήσει τους διαδηλωτές, ο Α. Γενίτσαρης, ο Κ. Λοΐζος, ο Α. Καλταβερίδης, ο πρώην βουλευτής Μπραδήμας κλπ. Εφυγαν όμως άρον άρον, σαν κλέφτες, για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή των διαδηλωτών.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη από νωρίς είχε περικυκλώσει το κτίριο και όλους τους γύρω δρόμους σε μεγάλη ακτίνα. Θα πέρναγε βλέπετε ο ανθύπατος. Ομως οι φωνές διαμαρτυρίας από τους νεολαίους, που προσέγγισαν στα 10 μέτρα, έφτασαν στα αυτιά του Ν. Μπερνς. «Go home killer», ξανά και ξανά. Δεν κατάφεραν να τον προστατεύσουν ούτε οι FΒΙηδες, ούτε οι σεκιουριτάδες, ούτε οι ΜΑΤατζήδες. «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», βροντοφώναζαν την ώρα που προσερχόταν στο χώρο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα συνθήματα ασταμάτητα έσχιζαν τον αέρα και χαλούσαν τη φιέστα που τελούνταν μέσα στο επίσης αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο της περιοχής που βρίσκεται δίπλα στην έδρα του «Κέντρου» και κάποτε στέγασε τα όνειρα της νεολαίας για ειρήνη, δουλιά, μόρφωση.

Παρά τις προσπάθειες που έκανε η αντιπολεμική επιτροπή να συναντηθεί έστω και την τελευταία στιγμή με τον ΥΜΑΘ, προκειμένου να διατυπώσει την αντίθεση των φορέων της πόλης και παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του νέου Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης Ι. Παναγόπουλου, τελικά όλοι το 'σκασαν κρυφά.

Οι πολίτες, όμως προειδοποίησαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε μορφή. Σήμερα Πέμπτη 11 Μάη , θα βρεθούν μέσα στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απέναντι στο δήμαρχο που έφυγε σαν κλέφτης από την πίσω πόρτα, για να μη δει τους δημότες που διαμαρτύρονται.

«Επιμένουμε ότι δεν είναι πολυτέλεια τα ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης στον τόπο», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Αγ. Σαχίνης, εκφράζοντας τα αισθήματα των οργισμένων πολιτών της Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πες μου τον καρπαζοεισπράκτορα να σου πω τον φίλο του (2005-12-10 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Μπερνς (2001-03-13 00:00:00.0)
Στρατηγείο για το... Συνεταιρισμό του πολέμου (2000-02-17 00:00:00.0)
«Ανεπιθύμητος» ο ανθύπατος (2000-02-16 00:00:00.0)
Δικηγόρος... του Ν. Μπερνς (1999-04-29 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητος ο Αμερικανός πρέσβης (1998-04-11 00:00:00.0)