Πολιτιστικά ημερολόγια
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004

Από το ημερολόγιο της «Διάβασης»
Οπως κάθε χρόνο, παραμονές του νέου έτους, έτσι και τώρα παρουσιάζουμε πολιτιστικού περιεχομένου και μορφής ημερολόγια του 2005, για όλα τα γούστα.

Οι εκδόσεις Φιλιππότη κυκλοφόρησαν το 16ο κατά σειρά «Αθηναϊκό Ημερολόγιο 2005», των Γ. Κ. Καιροφύλα - Σ. Γ. Φιλιππότη.Το χρηστικό αυτό ημερολόγιο περιλαμβάνει κείμενα -ντοκουμέντα για την πολιτιστική κληρονομιά, τις εθιμικές παραδόσεις, την πολιτικο-κοινωνική και καλλιτεχνική ζωή στην Αθήνα του χθες και του σήμερα. Από τις εκδόσεις «ΕΡΙΝΝΗ» (Φιλιππότη) κυκλοφόρησε το 6ο κατά σειρά «Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους», το οποίο, εκτός της χρηστικότητάς του, προσφέρει σημαντικά γνωστικά και λογοτεχνικά κείμενα και εικονογραφικά ντοκουμέντα για το ιστορικο-κοινωνικό και πολιτιστικό παρελθόν και παρόν των νησιών του Αιγαίου.

Το «Μεταίχμιο», με υπέρτιτλο «Ο λόγος των δημιουργών», και υπότιτλο «Μόνο γιατί μ' αγάπησες», αφιέρωσε το ημερολόγιο του 2005 στη μεγάλη, αλλά βασανισμένη ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη. Το ημερολόγιο, με εισαγωγική και επιμέλεια της πανεπιστημιακής καθηγήτριας Χριστίνας Ντουνιά, περιλαμβάνει πολλά ποιήματα, επιστολές, χειρόγραφα, φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα από τη ζωή της αγαπημένης ομοτέχνου του τραγικού Καρυωτάκη και κείμενα άλλων λογοτεχνών για εκείνη.

Σε μια όμορφη, απλή χάρτινη θήκη, σαν κορνίζα, περιλαμβάνονται οι δώδεκα - όσοι και οι μήνες - κάρτες, που περιλαμβάνει το ημερολόγιο «Ανοιχτό Πρόγραμμα Διάβαση», που κυκλοφόρησε η «Διάβαση». Οι δώδεκα κάρτες εικονογραφούνται με φωτογραφίες - έργα των μελών του Εργαστηρίου Φωτογραφίας της «Διάβασης», με θέμα «Σταθμοί ΗΣΑΠ και ΟΣΕ». Αλλά και το ΚΕΘΕΑ κυκλοφόρησε ημερολόγιο, το οποίο με εκτενή και εικονογραφημένη εισαγωγή, παρουσιάζει τα διάφορα προγράμματά του (λ.χ. ««Ιθάκη», «Στροφή», «Εξοδος», «Παρέμβαση», «Διάβαση», «Αριάδνη», κλπ.).

Εργο του Σωτήρη Σόρογκα
Ο ποιητής και εκδότης του «Ιωλκού», Γιάννης Κορίδης, ανθολόγησε, επιμελήθηκε και κυκλοφόρησε το δέκατο κατά σειρά «Ποιητικό Ημερολόγιο 2005», κοσμημένο με 4 πίνακες του Νικόλα Δογούλη. Αυτό το ημερολόγιο σε κάθε μία από τις ημέρες του χρόνου περιλαμβάνει χρηστικές πληροφορίες, αλλά και ένα - ελληνικό πάντα - χαρακτηριστικό ποίημα όλων των εποχών και όλων των τάσεων (από την αρχαιότητα έως σήμερα). Να σημειωθεί ότι τα ποιήματα κάθε ημερολογίου είναι διαφορετικά από των προηγούμενων χρόνων.

Χρόνια καθιερωμένο είναι και το αφιερωμένο στον ελληνικό κινηματογράφο ημερολόγιο των εκδόσεων Καστανιώτη. Το ημερολόγιο του 2005, σε επιμέλεια του Βασίλη Σπηλιόπουλου, τιτλοφορείται «Στρίβειν διά του αρραβώνος» και περιέχει φωτογραφίες και απολαυστικούς, «μνημειώδεις» διαλόγους από δώδεκα ταινίες της «χρυσής» περιόδου της ελληνικής κωμωδίας. Ο Καστανιώτης κυκλοφόρησε ένα ακόμη χιουμοριστικό ημερολόγιο του ΚΥΡ, με τίτλο «ΣΗ-ΚΩ-ΣΕ-ΤΟ... Το ΕΥ-ΤΥ-ΧΙ-ΣΜΕ-ΝΟ».

Αφιερωμένο στη ζωγραφική του Σωτήρη Σόρογκα, επόμενα και εικονογραφημένο με έργα του καταξιωμένου καλλιτέχνη, είναι το ημερολόγιο του 2005 της εταιρίας «Ηρακλής».

Οι εκδόσεις «ΚΨΜ» κυκλοφόρησαν το ημερολόγιο τοίχου του γνωστού σκιτσογράφου Καλαϊτζή, με τίτλο «www Heavy metala farm gr», το οποίο εικονογραφούν δώδεκα (ανά μήνα) μαυρόασπρα, επίκαιρα σατιρικά σκίτσα του.

Το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στη Στοά» (Αν. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι) κυκλοφόρησε ένα χρηστικό ημερολόγιο, λιτά καλαίσθητο και εικονογραφημένο με φωτογραφίες από το όμορφο, καταπράσινο Χαλάνδρι του χθες.

«Το ημερολόγιο των ανατροπών», τιτλοφορείται το εικονογραφημένο με σκίτσα και φωτογραφίες ημερολόγιο των εκδόσεων «Οξύ».

«...Αβάντι», τιτλοφορείται το χρηστικό, εικονογραφημένο με τέσσερις γεωγραφικούς χάρτες (Ελλάδα - Βαλκάνια και οι τέσσερις ήπειροι), ημερολόγιο που κυκλοφόρησε ο ομώνυμος παιδικός θίασος.

«Βιομηχανικός Πειραιάς, η πόλη μας...», τιτλοφορείται το ημερολόγιο που κυκλοφόρησε «Το λιμάνι της αγωνίας», το οποίο περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική (2011-02-18 00:00:00.0)
«Χρώματα» της Ελλάδας (2004-01-10 00:00:00.0)
Φωτογραφίες - Σχόλια κινηματογράφου (2003-11-05 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1998-02-19 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1998-02-12 00:00:00.0)
Σελίδες τέχνης (1996-12-28 00:00:00.0)