ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΧΤΙΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να απαλλαγούμε από τα βαρίδια των υποκειμενικών αδυναμιών
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και καλά σχεδιασμένα, η δουλιά των οργανώσεων θα πρέπει να στραφεί στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Και αυτό θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των ΚΟΒ, όλων των κομματικών μελών, αλλά και των φίλων και οπαδών του Κόμματος. Η ανάγκη αυτής της στροφής στη δουλιά των ΚΟΒ της Αχτίδας Δήμου Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε ως προτεραιότητα, στη διάρκεια της συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην πορεία προς το 17ο Συνέδριο του Κόμματος.

Οπως διαπιστώθηκε και μέσα από τις τοποθετήσεις των κομματικών μελών, οι αδυναμίες, που εντοπίζονται από τις Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο, σχετικά με τη δράση των ΚΟΒ, εμφανίζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και στη δουλιά της Αχτίδας. Η πλούσια και θετική δράση της Οργάνωσης την προηγούμενη διετία, τόσο στο αντιπολεμικό κίνημα, όσο και ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του 2003, η μάχη στην Αυτοδιοίκηση και τις συσπειρώσεις που έγιναν, η παρέμβαση για τα προβλήματα της εργατιάς, της νεολαίας, των γυναικών και των επαγγελματοβιοτεχνών, φαίνεται πως δε συνδέθηκε, στο βαθμό που θα έπρεπε, με το στρατηγικό στόχο του Κόμματος.

Οπως σημειώθηκε και από την εισήγηση της απερχόμενης Αχτιδικής Επιτροπής, η δουλιά της Οργάνωσης, στην κατεύθυνση των συσπειρώσεων και των επιμέρους μετώπων πάλης, έμεινε πίσω από τις δυνατότητες. Και κυρίως, η όποια θετική εμπειρία δεν αξιοποιήθηκε για παραπέρα ανάπτυξη της παρέμβασης.

Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό της δουλιάς για το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που τέθηκαν, τονίστηκε πως πρέπει η Οργάνωση να παλέψει σχεδιασμένα για τη συσπείρωση των εργαζομένων στο ΠΑΜΕ. Υπάρχουν μια σειρά χώροι δουλιάς στα γεωγραφικά όρια της Αχτίδας, όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, τράπεζες, βιοτεχνίες, εργοτάξια δήμων, σούπερ μάρκετ, κ.ά. όπου οι οργανώσεις θα πρέπει να ανοίξουν τη δουλιά τους αποφασιστικά. Αλλά και στη συνοικία, όπου ζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες.

Για τη δουλιά στη νεολαία καθορίστηκε πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιταχυνθεί η δράση της Οργάνωσης σε ζητήματα Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού. Αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία συσπειρώσεων, την ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος που θα παλεύει για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, και ταυτόχρονα θα αντιπαρατίθεται με την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.

Καθήκον της νέας ΑΕ που εκλέχθηκε, είναι να παλέψει για να απαλλαγούν οι οργανώσεις από τα βαρίδια των υποκειμενικών αδυναμιών, να καθοδηγήσει και να προσανατολίσει με βάση τη στρατηγική του Κόμματος, με ποιότητα, επάρκεια, ικανότητα. Να αποδείξει με τη δράση και τον προσανατολισμό της ότι η πολιτική του Κόμματος είναι επιστήμη και εφόσον είναι σ' αυτή τη βάση σωστά επεξεργασμένη και αφομοιωμένη, τότε οδηγεί και στην κατάκτηση της τέχνης, της ικανότητας να καθοδηγεί, να την παλεύει στην πράξη.

«Η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, τα νέα στρώματα που εμφανίζονται, οι γυναίκες και η νεολαία, έχουν συμφέρον να συμπτύξουν μια συμμαχία απέναντι στον κοινό εχθρό, που είναι τα μονοπώλια και ο ιμπεριαλισμός. Με τη φιλοδοξία, όχι μόνο να κοντράρουν, να αντισταθούν, αλλά αυτή η κοινωνικοπολιτική συμμαχία να διεκδικήσει για λογαριασμό της την εξουσία», σημείωσε ο Χρήστος Κόφφας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΘ.

Και εξήγησε πως προϋπόθεση για τη συγκρότηση του Μετώπου αποτελούν οι συσπειρώσεις, τα επιμέρους ρυάκια, τα οποία θα συγκλίνουν στην κεντρική κοίτη της κοινωνικής συμμαχίας.

«Οι δυνάμεις που πρέπει να συσπειρώνονται είναι κατά πρώτον η εργατική τάξη που είναι ο στυλοβάτης στην προώθηση του μετώπου. Και μ' αυτή την έννοια λέγεται ότι η λειψή δουλιά στην εργατική τάξη έχει να κάνει με τη λειψή αφομοίωση του πώς λύνεται το πρόβλημα της εξουσίας», πρόσθεσε ο Χ. Κόφφας. Και σημείωσε πως «η δουλιά στην εργατική τάξη είναι ευθύνη συνολική του Κόμματος, από πάνω μέχρι και την τελευταία ΚΟΒ. Και η συνοικιακή ΚΟΒ είναι υποχρεωμένη να κουβεντιάζει για την εργατική τάξη. Γιατί η εργατική τάξη κινείται σ' ένα χώρο δουλιάς, αλλά έχει και ένα χώρο κατοικίας».

«Αντίστοιχα, πρέπει να προσανατολίσουμε τη δουλιά και στα σύμμαχα στρώματα. Τους μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, τους αγρότες. Στην εργατική τάξη, με το ΠΑΜΕ καταφέραμε να βάλουμε στα σωματεία αιτήματα - κρίκους αλλά από τη μεριά των μεσοστρωμάτων δεν έχουμε επεξεργαστεί αιτήματα, τα οποία θα "σπρώχνουνε να πάνε να βρουν την εργατική τάξη" ή αντίστροφα», τόνισε και κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως αυτό πρέπει να ξεπεραστεί. Και σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψει όλο το κόμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι δυνατότητές μας είναι απεριόριστες (2005-12-08 00:00:00.0)
Εντείνουμε την πολιτική παρέμβαση στην εργατική τάξη (2004-12-24 00:00:00.0)
Αισιόδοξα στη μάχη για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ (2004-11-07 00:00:00.0)
Ορισμένες πλευρές της δουλιάς προς την ΚΟΒ (2004-11-07 00:00:00.0)
Οι συσπειρώσεις να αποκτήσουν πόδια στη βάση (2004-11-06 00:00:00.0)
Να δέσουμε την αυτοτελή δράση του Κόμματος με όλα τα μέτωπα πάλης (1999-07-03 00:00:00.0)