ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους

Σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα από την εκδήλωση που διοργάνωσαν προχτές το βράδυ οι Κομματικές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης

Τετάρτη 23 Μάρτη 2005

Motion Team

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Το περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, έτοιμης να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μια πολιτική, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, τους καρπούς της οποίας θα απολαμβάνει ο λαός. Μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους με οποιοδήποτε τίμημα και της «ελεύθερης αγοράς» που ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια του πλανήτη μας.

Τα παραπάνω σημείωσαν μεταξύ άλλων οι εισηγητές στην εκδήλωση για το περιβάλλον, που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης, παρουσία πλήθους κόσμου και αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Οπως είπε ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Ζ. Λυμπερίδης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, το περιβάλλον βρίσκεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στο στόχαστρο της ολομέτωπης επίθεσης του ιμπεριαλισμού και των πολυεθνικών. Τα οξυμένα προβλήματα του περιβάλλοντος προστίθενται στα άλλα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, του περιορισμού των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και αυτή η διαπίστωση αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Περιβαλλοντικά προβλήματα μεγάλων πόλεων

Τις θέσεις του ΚΚΕ παρουσίασε αναλυτικά ο Μπ. Ζιώγας, πολιτικός μηχανικός - υγειονολόγος, μέλος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ειδικότερα, για τα περιβαλλοντικά ζητήματα των μεγάλων πόλεων σημείωσε πως για να αντιμετωπιστούν, θα πρέπει να υπάρξει:

Βιομηχανικά Ατυχήματα

Αναφορά στα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ) έκαναν τόσο ο Θ. Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ, όσο και ο Γ. Τσιλιγκιρίδης, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Οπως σημειώθηκε, ο κίνδυνος πρόκλησης ενός τέτοιου ατυχήματος είναι μεγάλος στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου γειτνιάζουν κατοικημένες περιοχές με εγκαταστάσεις ή αποθηκευτικούς χώρους διυλιστηρίων πετρελαίου, υγραερίων, φυτοφαρμάκων και με πολλές άλλες μικρότερες επιχειρήσεις.

Στη ΒΙΠΕΘ λειτουργούν 1.700 μεγάλα και μικρά εργοστάσια. Ολόκληρη η περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώνεται η εργατική τάξη, βρίσκεται στο έλεος των τοξικών ουσιών και τον εφιάλτη των ΒΑΜΕ. Πρόσφατες είναι οι μνήμες από τη μεγάλη πυρκαγιά στην «Τζετ Οϊλ» το 1986, αλλά και τη φωτιά που εκδηλώθηκε πέρσι στο εργοστάσιο της «ΔΙΑΝΑ» όπου παραμένουν εγκαταλειμμένοι εκατοντάδες τόνοι επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.

Οπως σημειώθηκε, για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων ατυχημάτων (ΒΑΜΕ) πρέπει να εφαρμόζεται η οδηγία «Σεβέζο 2», η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την εκπόνηση Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, σχεδιασμό χρήσεων γης γύρω από τις εγκαταστάσεις και φυσικά ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και για τους ενδεχόμενους κινδύνους και για τον τρόπο αντίδρασής τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ομως κι αυτά ακόμη, γίνονται κουρελόχαρτα μπροστά στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Πόσο μάλλον η απαγόρευση εγκατάστασης νέων βιομηχανιών στην περιοχή. Αντίθετα, λοιπόν, από τις 30 συνολικά επιχειρήσεις που υπάγονται στους όρους της οδηγίας «Σεβέζο», μόλις οι 18 περιλαμβάνονται στο ειδικό ΣΑΤΑΜΕ. Και ενώ η περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια έχει κορεστεί βιομηχανικά, δόθηκε άδεια για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας στα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ σχεδιάζει να εγκαταστήσει Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πόδι ξανά το Θριάσιο (2001-10-09 00:00:00.0)
Το Θριάσιο δε θέλει να γίνει ...Τουλούζη! (2001-09-28 00:00:00.0)
Καταγγελίες χωρίς αποτέλεσμα (2000-09-13 00:00:00.0)
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ (2000-03-11 00:00:00.0)
Μόνο με συντονισμένο αγώνα (1996-08-22 00:00:00.0)
Οχι στη νέα μονάδα της ΕΚΟ (1996-02-03 00:00:00.0)