Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΕΤΡΟΛΑ
Το Θριάσιο δε θέλει να γίνει ... Τουλούζη!

Οι κάτοικοι του Θριασίου φοβούνται ότι αν δοθεί η άδεια για τη γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ, η περιοχή τους θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε ...Τουλούζη, στην οποία προ ημερών σημειώθηκε το πιο φονικό και βίαιο βιομηχανικό ατύχημα στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Ο θλιβερός απολογισμός του ατυχήματος αυτού, όπως αναφέρει με ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα, περιλαμβάνει 29 νεκρούς εργαζόμενους και κατοίκους - ανάμεσά τους ένας μαθητής - 2.242 τραυματίες, εκ των οποίων 34 σοβαρά και 5 αγνοούμενους.

Οπως επισημαίνεται, στη «διακεκαυμένη ζώνη» του Θριασίου, πάνω από 15 βιομηχανικές δραστηριότητες (2 διυλιστήρια, 1 πυριτιδοποιείο - Καλυκοποιείο, δεξαμενές υγρών καυσίμων, εγκαταστάσεις μορφοποίησης και αποθήκευσης φυτοφαρμάκων κ.ά.) περικυκλώνουν οικισμούς 100.000 κατοίκων και υπάγονται στην Οδηγία Σεβέζο ΙΙ. Παρ' όλα αυτά το Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης παραμένει ανενεργό, η πληροφόρηση των πολιτών ανύπαρκτη, η οδηγία καταστρατηγείται, καμία πολιτική πρόληψης δεν εφαρμόζεται, καμία πολιτική χρήσεων γης πέριξ των επικίνδυνων δραστηριοτήτων δεν ασκείται. Αντίθετα, στη Ζώνη Ασφαλείας μεταξύ ΠΥΡΚΑΛ και ΠΕΤΡΟΛΑ σχεδιάζεται η γιγάντωση του διυλιστηρίου!

«Το Θριάσιο - τονίζει η Επιτροπή Αγώνα - ζει καθημερινά πάνω σε μια βραδυφλεγή βόμβα, που αποτελεί "στόχο" ανεπιθύμητων ενεργειών. Η ανασφάλεια των κατοίκων μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, τώρα που τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν προκλητικά και εκφράζουμε την απαίτηση όλων των κατοίκων να μην εμπλακεί η χώρα μας σε πόλεμο».

Το ωστικό κύμα της έκρηξης στην Τουλούζη δεν ερέθισε τα ώτα των υπουργών της κυβέρνησης ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης για να γίνουν περισσότερο προνοητικοί. Αντίθετα - όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα - σχεδιάζουν την εξουδετέρωση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που μέσα στους επόμενους μήνες θα κρίνει το προφανώς παράνομο σχέδιο γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ, ενώ σε πρόσφατη σύσκεψη και καθ' υπαγόρευση της ΠΕΤΡΟΛΑ αποφασίζουν τη χορήγηση νέας «παρέκκλισης» από την κείμενη νομοθεσία, αφού η υπάρχουσα κρίθηκε ανεπαρκής!

Οι κάτοικοι του Θριασίου προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις που θα γίνουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, ενώ - όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα - «με νύχια και με δόντια θα εμποδίσουμε και την παραμικρότερη εκκίνηση των έργων σε περίπτωση που η κυβέρνηση χορηγήσει την άδεια εγκατάστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ