Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ «ΠΕΤΡΟΛΑ»
Στο πόδι ξανά το Θριάσιο

Στις 16 Οκτώβρη η Επιτροπή Αγώνα οργανώνει διαδήλωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης

Με βασικό σύνθημα «Μη δίνετε άδειες στην ΠΕΤΡΟΛΑ για τη γιγάντωση του διυλιστηρίου της στην Ελευσίνα - Κίνδυνος για την ασφάλειά μας και το περιβάλλον», πρόκειται από την επόμενη βδομάδα να ξεκινήσουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων του Θριάσιου Πεδίου. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης 16 Οκτώβρη, η Επιτροπή Αγώνα με την παρουσία του νομάρχη Δυτικής Αττικής, των δημάρχων της περιοχής και εκπροσώπων φορέων θα διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, κατά τις ώρες της κινητοποίησης, θα παραμείνουν κλειστά η Νομαρχία και τα Δημαρχεία του Θριασίου.

Στο μεταξύ με μία ακόμη επιστολή τους ο νομάρχης Δυτ. Αττικής Π. Παπαπέτρου, οι δήμαρχοι Ελευσίνας Γ. Γεωργακόπουλος, Ασπροπύργου Γ. Λιάκος, Μάνδρας Αλ. Μαραγκός, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαγούλας Δ. Μίχας, καθώς και ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Γ. Νικολακάκης, ζητούν επειγόντως συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, γίνεται εκτενής αναφορά στο συνολικό περιβαλλοντικό πρόβλημα του Θριάσιου και διαπιστώνονται οι προφανείς αναλογίες του Θριάσιου με την περιοχή της Τουλούζης, όπου την Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη συνέβη το πιο φονικό και βίαιο βιομηχανικό ατύχημα της τελευταίας δεκαπενταετίας στην Ευρώπη. Επισημαίνεται επίσης ότι στη «διακεκαυμένη ζώνη» του Θριασίου, πάνω από 15 δραστηριότητες (2 διυλιστήρια, 1 πυριτιδοποιείο - καλυκοποιείο, δεξαμενές υγρών και αερίων καυσίμων, εγκαταστάσεις μορφοποίησης και αποθήκευσης φυτοφαρμάκων κ.ά.) περικυκλώνουν τους οικισμούς 100.000 κατοίκων και υπάγονται στην οδηγία Σεβέζο ΙΙ περί βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Ταυτόχρονα, οι πολίτες παραμένουν απληροφόρητοι, οι ασκήσεις ετοιμότητας σε πραγματική κλίμακα είναι ανύπαρκτες, όπως και οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι, ενώ δεν εφαρμόζεται καμιά πολιτική πρόληψης και καμιά πολιτική χρήσεων γης γύρω από τις επικίνδυνες δραστηριότητες. Τέλος, στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό τονίζεται: «η γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ είναι παράνομη και παράλογη και αν αδειοδοτηθεί θα ακυρώσει την προοπτική ενός βιώσιμου και ασφαλούς μέλλοντος στο Θριάσιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ