ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στην τροχιά του στείρου δικομματισμού

Συνέντευξη με τον Μίντσο Μίντσεφ, μέλος της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας του ΚΚ Βουλγαρίας - «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ»

Κυριακή 10 Απρίλη 2005

Associated Press

Από την κηδεία Βούλγαρων στρατιωτών που μετείχαν στη βάρβαρη στρατιωτική κατοχή στο Ιράκ
Το βουλγαρικό πολιτικό σκηνικό οδεύει προς παγιοποίηση δύο «σχημάτων εξουσίας», τα οποία εκφράζουν ταυτόσημες θέσεις, εκτιμά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ρ», ο Μίντσο Μίντσεφ μέλος της Οργανωτικής Γραμματείας του ΚΚ Βουλγαρίας «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ». Διαπιστώνει την υπαγωγή της χώρας στο λεγόμενο «ευρωατλαντικό όραμα» και τονίζει ότι μεγαλώνει η ανάγκη αντίστασης στην κυριαρχία αυτού του δόγματος.

- Θα θέλαμε το σχόλιό σας για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και τον ιδιότυπο «ανασχηματισμό» της κυβέρνησης.

- Ουσιαστικά αυτό που συνέβη είναι ότι ξεπεράστηκε η κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις σημειώνονται μόλις μερικούς μήνες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, που πιθανώς θα γίνουν το Σεπτέμβρη. Σχεδόν διαμορφώθηκαν, πλέον, οι δυνάμεις που θα συμμετέχουν.

Στη δεξιά πτέρυγα, για να το θέσουμε σχηματικά, υπάρχουν τρία μεγάλα κόμματα, που έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο κοινοβούλιο. Διερευνάται η πιθανότητα ένωσης αυτών των τριών κομμάτων. Καθένα από αυτά τα κόμματα εκτιμάται ότι θα λάβει από 5-8% της λαϊκής ψήφου.

Στην ευρεία αριστερά, εκ πρώτης όψεως τα πράγματα φαίνονται καλύτερα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια «ενότητα». Προβλέπεται ότι θα υπάρξει ένας συνασπισμός υπό την καθοδήγηση και την ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος, με τη συμμετοχή πάρα πολλών μικρότερων κομμάτων. Αυτά τα κόμματα επέλεξαν να ενταχθούν στο συνασπισμό, ώστε να κατέβουν με το ψηφοδέλτιο των Σοσιαλιστών, διότι εκτιμούσαν ότι μόνα τους, δεν είχαν πιθανότητες να μπουν στη Βουλή. Πρόκειται για έναν πάνω απ' όλα σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό. Υπό τη σκέπη του βρίσκονται πέντε βασικά κόμματα, με το μεγαλύτερο να είναι φυσικά το Σοσιαλιστικό. Σε αυτό το συνασπισμό έχει ενταχτεί και το ένα από τα δύο κομμουνιστικά κόμματα της Βουλγαρίας, το ΚΚ Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Παούνοφ. Εμείς, το Βουλγαρικό ΚΚ - «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ» μείναμε εκτός αυτού του συνασπισμού. Διαφωνήσαμε με την πολιτική του Σοσιαλιστικού κόμματος. Είναι, για να γίνω καλύτερα αντιληπτός, ένα κόμμα με πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μ.Μίντσεφ
Οχι μόνο τοποθετείται υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά συμφωνεί και στη δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων. Αυτός ο συνασπισμός κομμάτων θα υπερψηφίσει, σύμφωνα με τα φαινόμενα, τη δημιουργία νέων βάσεων. Πάρα πολλοί εντός αυτού του αριστερού συνασπισμού μιλούν εναντίον των βάσεων, αλλά όταν φτάσει η ώρα, θα υπερψηφίσουν τη σχετική απόφαση. Α λα ΠΑΣΟΚ.

Εξω και από τα δύο αυτά μέτωπα έχουν μείνει το εθνικό τουρκικό κόμμα, που λειτουργεί ως «φιλελεύθερο» κόμμα, αλλά δεν έχει τοποθέτηση ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, είναι απλώς υπέρ των Τούρκων. Και το σημερινό κυβερνών κόμμα, το Εθνικό Κίνημα Συμεών, του πρωθυπουργού Σαξκομπουργκότσκι.

- Ποιον θεωρείτε τον πιθανότερο νικητή των εκλογών;

- Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες πιθανότητες μοιάζει να έχει η λεγόμενη κεντροαριστερά. Εμφανίζεται να μπορεί να καταλάβει από 100 έως 130 έδρες, από τις 240 που έχει το βουλγαρικό κοινοβούλιο. Ολα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα υπάρξει μια κινητοποίηση των ψηφοφόρων των «σοσιαλιστών» και των κομμάτων γύρω τους.

Στη Βουλγαρία, μεγάλη επιρροή όσον αφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών θα ασκήσουν οι Αμερικανοί. Απευθείας, δεν κρύβονται κιόλας.

- Με ποιο τρόπο;

- Με τα ΜΜΕ, αλλά όχι μόνο. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα ασκήσει τα καθήκοντά της με μηχανήματα, μεθοδολογίες και υποστήριξη από αμερικανικές πηγές.

- Επομένως, λέτε ότι με τη μια ή με την άλλη εκδοχή θα επιχειρηθεί μια περαιτέρω ένταξη στις «ευρωατλαντικές δομές»;

- Η εξωτερική πολιτική των δύο πόλων δεν παρουσιάζει καμία διαφορά στις κατευθύνσεις, δυστυχώς. Αλλά και οι διαφορές στην εσωτερική πολιτική είναι ελάχιστες. Δεν υπάρχει κόμμα ή συμμαχία κομμάτων που να έχει πιθανότητες να μπει στο κοινοβούλιο, που να τοποθετείται εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Η διένεξη ανάμεσα στα κόμματα αυτά αφορά το σε ποιον πρέπει να πουληθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις. Στους Τούρκους; Στους Αμερικανούς; Σε Ευρωπαίους; Οπως γίνεται εύκολα κατανοητό, υπάρχει ένα κλίμα που ευνοεί τη διαφθορά και τις δωροδοκίες.

- Το οργανωμένο έγκλημα έχει πολιτικές «συμπάθειες»;

- Στη Βουλγαρία δεν υπάρχει αυτό που θα λέγαμε μαφία. Το ολιγαρχικό κεφάλαιο δημιουργήθηκε με έναν κατ' εξοχήν πολιτικό τρόπο: Υπάρχει το λεγόμενο «κόκκινο» κεφάλαιο, άνθρωποι που καταχράστηκαν ή εκμεταλλεύτηκαν κρατικά χρήματα, αλλά υπάρχει σαφώς και κεφάλαιο που αποκτήθηκε με εγκληματική δράση. Οι πολιτικές θέσεις αυτού του τελευταίου είναι πολύ επικίνδυνες, και όσοι το εκφράζουν, στη δεξιά κύρια, το κάνουν σιωπηλά και πολύ προσεκτικά.

- Ποια τάση βλέπετε ως ισχυρότερη στα κόμματα εξουσίας, αυτή που θέλει τη Βουλγαρία στο πλευρό της αμερικανόφιλης λεγόμενης «νέας Ευρώπης», ή αυτή των πιο «ευρωπαϊστών», των υποστηρικτών γερμανικών θέσεων;

- Η αμερικανική επιρροή νομίζω ότι είναι σαφέστατα ισχυρότερη αυτή τη στιγμή, πράγμα που δεν αμφισβητείται σοβαρά από κανέναν.

- Υπάρχουν μια σειρά από ενδείξεις κοινωνικών αδιεξόδων. Ανεργία, ανέχεια, αμοραλισμός, άνθρωποι που πηγαίνουν στο Ιράκ για να βγάλουν χρήματα. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα;

- Φυσικά, σήμερα στη Βουλγαρία υπάρχει μια δεξιά κυβέρνηση, που κινείται με βάση τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, των εγχώριων αλλά ακόμη περισσότερο του ξένου ολιγοπωλιακού κεφαλαίου. Αυτή η κυβέρνηση, δεν έχει καμία διάθεση να στηρίξει ούτε καν το μικρό εγχώριο κεφάλαιο, δεν έχει κανέναν τέτοιο ενδοιασμό.

Οσον αφορά το Ιράκ, η απόφαση της αποστολής δυνάμεων αποτελεί άλλη μια ένδειξη της αντιδραστικοποίησης της ακολουθούμενης πολιτικής. Οι Βούλγαροι στο Ιράκ δεν είναι πολλοί, αλλά η παρουσία τους εκεί έχει σημασία. Εξ άλλου, η παρουσία τους εκεί κοστίσει ετησίως 50 έως 60 εκατομμύρια δολάρια, ένα τεράστιο ποσό για τα βουλγαρικά κεφάλαια.

- Τι συμβαίνει όσον αφορά σε όσα είχαν απομείνει από το κοινωνικό κράτος στη Βουλγαρία;

- Κατεδαφίζονται. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για να μετατραπεί το εκπαιδευτικό σύστημα σε εντελώς ιδιωτικό, να πληρώνονται τα πάντα. Ολοκληρωτικά. Η δημόσια Υγεία δεν υπάρχει πλέον. Κάθε είδους κοινωνικές πρόνοιες ισοπεδώθηκαν.

Αποπολιτικοποίηση...

- Αντιδρά ο λαός σε όλ' αυτά;

- Ο λαός περιμένει τις εκλογές - τουλάχιστον όσοι ελπίζουν ότι μπορεί να αλλάξει κάτι με τις εκλογές. Ωστόσο, ακόμα και οι υποσχέσεις για κοινωνική δικαιοσύνη δεν πείθουν κανέναν, αναμένουμε άλλωστε πολύ χαμηλή συμμετοχή. Οι πιο δραστήριοι και οι πιο ικανοί άνθρωποι μεταναστεύουν. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Θα έλεγε κανείς ότι ωριμάζουν στη χώρα οι συνθήκες για μια λαϊκή αντεπίθεση, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται πολύ γρήγορα. Αλλωστε, υπάρχει μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το τι θα συμβεί όταν μπει η χώρα, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, τις επενδύσεις που θα γίνουν, κ.λπ.

- Υπάρχει αντίλογος;

- Ως Βουλγάρικο ΚΚ - «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ» τασσόμαστε εναντίον της ένταξης στην ΕΕ και πραγματοποιούμε μια καμπάνια εναντίον της, όσο μας το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, αφού δεν έχουμε και μεγάλη πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης. Στην εθνική τηλεόραση δεν έχουμε καμία. Είμαστε το μόνο κόμμα, στην πραγματικότητα, που τοποθετούμαστε εναντίον της ΕΕ με τη σημερινή μορφή της. Αλλά αντιμετωπίζουμε σοβαρές δυσκολίες.

Ξέρουμε πολύ καλά τι θα συμβεί με την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, τα χρόνια που θα έρθουν θα είναι καταστροφικά για μας, η χώρα θα υποστεί «πολλαπλές θεραπείες σοκ».


Μπ.Γ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικές αντιΝΑΤΟικές συγκεντρώσεις (2006-04-28 00:00:00.0)
Η εντολή στον Συμεών (2005-07-30 00:00:00.0)
Χαιρετισμός του Βουλγάρικου ΚΚ - «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ» (2004-06-25 00:00:00.0)
Πλατιά συμμετοχή στην Αντιπολεμική, ΑντιΝΑΤΟική Σύνοδο (2003-03-13 00:00:00.0)
Μεγάλη η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων στην αντιΝΑΤΟική Σύνοδο (2003-03-12 00:00:00.0)
Περιμένοντας τον Στογιάνοφ... (1997-01-18 00:00:00.0)