H άλλη όψη της τρομοκρατίας
Τετάρτη 13 Απρίλη 2005

Associated Press

Τρομοκράτες, από τον Μπους και την παρέα του, μπορούν να χαρακτηριστούν τα παιδιά της Παλαιστίνης που στέκονται μπροστά στα τανκς και πολεμούν με σφενδόνες...

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εκείνο που κυριαρχεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, τις διακρατικές σχέσεις, τους συνασπισμούς κρατών, τις συμμαχίες είναι η «τρομοκρατία». Οχι όμως με μία από τις διδασκόμενες στις στρατιωτικές σχολές, παραδοσιακές μορφές τρομοκρατίας, όπως η κρατική, ατομική, κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική κλπ. Αυτά τα είδη εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως υπήρχαν πάντα. Και μάλιστα στις κοινωνίες εκείνες όπου το κέρδος είναι ο πρώτιστος στόχος και οι εργασιακές και άλλες σχέσεις έχουν τη μορφή που συντηρούν αυτές τις μορφές.

Η «τρομοκρατία», που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα, αφορμή, στόχος, έχει υποκαταστήσει τον κομμουνισμό ως δήθεν κίνδυνο στην προπαγάνδα εκείνων που επεμβαίνουν έτσι όπου τα συμφέροντά τους επιβάλλουν.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, που ολοκληρώνεται η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και ανατρέπονται τα κομμουνιστικά καθεστώτα, δεν είχαμε την τρομοκρατία ως παγκόσμιο κίνδυνο. Ξαφνικά, σε ελάχιστο διάστημα, έγινε το πρώτο «πρόβλημα». Προβαλλόμενο μάλιστα σε τέτοια έκταση, ώστε να αποτελεί και αιτία για προληπτικές επεμβάσεις, για διαλύσεις κρατών, για ανατροπές καθεστώτων, για πολεμικές επιχειρήσεις και εκστρατείες από τη μία άκρη της Γης στην άλλη, με παράλληλη προπαγάνδα σε γιγάντια έκταση σε όλο τον πλανήτη. Και η πηγή είναι πάντα η ίδια. Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο μηχανισμός εξουσίας του. Αυτοί είναι οι μαέστροι της ορχήστρας, όπου προσκολλώνται ως οργανοπαίχτες άμεσα ο Βρετανός πρωθυπουργός και στη συνέχεια και άλλοι, κυρίως από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και όποιοι εποφθαλμιούν να γίνουν μέλη του.

Αυτοί οι μηχανισμοί με την πολεμική τους μηχανή ασκούν πλέον την πραγματική τρομοκρατία σε παγκόσμια κλίμακα και την επεκτείνουν σε όλες τις μορφές της καθημερινής ζωής και σε όλες τις δραστηριότητες. Κράτη εκβιάζονται να συμμετάσχουν με στρατό στις επιδρομές - πολέμους που εξαπολύονται κατά άλλων κρατών. Για να εγκαθιστούν στρατιωτικές βάσεις. Για να ληστεύουν τον πλούτο αυτών των χωρών. Να ελέγχουν τις πηγές ενέργειας, τα ορυκτά, την ανθρώπινη εργασία των λαών.

Αυτοί είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες. Και να μερικά παραδείγματα:

Καταγράφτηκαν μερικές από τις πράξεις που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη διεθνή σκηνή με κοινό γνώρισμα την τρομοκρατία.

Τρομοκράτες είναι αυτοί που προκαλούν την τρομοκρατία, την ανέχονται, την υποθάλπουν, δημιουργούν τις αιτίες που τη γεννούν, την ασκούν οι ίδιοι, ισχυριζόμενοι πως το κάνουν για να την καταπολεμήσουν. Αυτοί είναι οι ομάδες ισχύος και οι μηχανισμοί εξουσίας των ΗΠΑ, της Αγγλίας και των συμμάχων τους.

Είναι το ΝΑΤΟ, οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες με τους ιδιωτικούς στρατούς, οι επαγγελματίες μισθοφόροι, οι έμποροι όπλων. Είναι οι απατεώνες εγκάθετοι ηγέτες των χωρών που κατέχονται από επιδρομικές δυνάμεις, οι «αμερικανοτσολιάδες», είναι ο μέχρι χτες πρωθυπουργός του Ιράκ, τέως διεθνής απατεώνας και μεγαλοκαταχραστής.

Αυτοί είναι οι σύγχρονοι τρομοκράτες. Πρωτεργάτες, όργανα και καρπωτές του ιμπεριαλισμού.


Αντώνης ΚΑΚΑΡΑΣ
Αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίστηκε η φονική εισβολή στην προσφυγούπολη Τζενίν (2023-12-14 00:00:00.0)
Συνέχεια στην κατοχική βία με αεροπορικές επιδρομές και στη Λωρίδα της Γάζας (2023-07-06 00:00:00.0)
Ξηλώθηκε η γέφυρα στην οδό Λήδρας (2007-01-10 00:00:00.0)
Δική τους παραγωγή ο τρόμος (2005-07-23 00:00:00.0)
Τρομοκρατούν τους ενόχους... (2004-12-31 00:00:00.0)
Ολοκλήρωσε τη συζήτηση το Εθνικό Συμβούλιο (2001-12-20 00:00:00.0)