ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Ζήτημα προτεραιότητας η Υγιεινή και Ασφάλεια

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Πέμπτη 16 Ιούνη 2005

Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους ΟΤΑ ζητάει, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, το ΚΚΕ. Την Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Απασχόλησης και Υγείας υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Τάκης Τσιόγκας, Αγγελος Τζέκης και Παναγιώτης Κοσιώνης.

«Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων αποτελεί για το κόμμα μας ζήτημα πρώτης προτεραιότητας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και το κείμενο της Ερώτησης συνεχίζει: «Η βελτίωση της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς συνεπάγεται βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μέτρα προστασίας, εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου, περιορισμό ατυχημάτων κι επαγγελματικών ασθενειών, για βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τα παραπάνω σκοντάφτουν στην παντελή έλλειψη των σχετικών μέτρων προστασίας από τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει, αλλά και από τους δήμους και τους εργοδότες. Σκοντάφτουν στην "ανάγκη" του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, που αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους, τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα ως αναλώσιμα εξαρτήματα της παραγωγικής διαδικασίας. Στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας", της μείωσης του κόστους, θυσιάζονται η υγεία, η ασφάλεια και πολλές φορές η ίδια η ζωή των εργαζομένων.

Από την άποψη των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά και σε άλλες εργασίες του ΟΤΑ, η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία αυτών των εργαζομένων. Παρ' όλα αυτά, οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν έχουν προβεί σε κανένα μέτρο, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Οι προτάσεις που παραθέτουμε παρακάτω δίνουν κάποιες άμεσες και αναγκαίες λύσεις:

1. Να χαρακτηριστούν ως χώροι βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας οι παρακάτω χώροι των ΟΤΑ: Ο ΧΥΤΑ ΣΜΑ, οι χώροι διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, η καθαριότητα, οι καθαρίστριες εσωτερικών χώρων, οι πλύστες και συντηρητές κάδων, οι τεχνίτες επισκευής απορριμματοφόρων, οι πλύστες απορριμματοφόρων, οι εργάτες νεκροταφείων, οι εργάτες και τεχνίτες πρασίνου, οι εργαζόμενοι στα άσφαλτα, στην οδοσήμανση, οι εργάτες αφοδευτηρίων, οι εργαζόμενοι σε οικοδομικές εργασίες, οι ηλεκτρολόγοι, οι εναερίτες δικτύων, οι υδραυλικοί, μάγειροι, τραπεζοκόμοι, βρεφονηπιοκόμοι, οι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς, το νοσηλευτικό προσωπικό σε ΚΑΠΗ, Δ. Ιατρεία, στη Βοήθεια στο Σπίτι, οι γυμναστές, μουσικοί πνευστών, αρχειοθέτες βιβλιοθηκονόμοι, εργαζόμενοι σε φωτοτυπικά μηχανήματα. Ενταξη όλων όσοι εργάζονται στους παραπάνω χώρους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

2. Διεύρυνση της ένταξης στα ΒΑΕ σε νέους χώρους, βάσει της επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας της εργασίας.

3. 30ωρο - 5ήμερο - 6ωρο, μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες.

4. Αμεση λήψη μέτρων για την Υγιεινή και Ασφάλεια εργαζομένων, ανάλογα με το χώρο, το επάγγελμα, τα καθήκοντα. Αμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για τη δημιουργία κρατικού σώματος και ανάλογων δομών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και κατάργηση των ιδιωτικών (ΕΞΥΠΠ).

5. Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων(επασφάλιστρο).

6. Ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος και τους δήμους για όσα χρόνια έχει διανύσει ο εργαζόμενος σε χώρους που χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι και ανθυγιεινοί. Καθιέρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και ασθενειών. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και ανάλογες ειδικές ετήσιες άδειες για τους εργαζόμενους.

7. Εμβολιασμός όλων για ηπατίτιδα, τέτανο, κλπ. και ετήσιος προληπτικός έλεγχος».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: «Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους των ΟΤΑ και αν σχεδιάζει να συμπεριλάβει τις παραπάνω προτάσεις σε άμεση νομοθετική ρύθμιση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα! (2022-02-17 00:00:00.0)
Θέσεις του ΚΚΕ για τα ΒΑΕ στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (2020-09-12 00:00:00.0)
«Φόρος αίματος» στην ανταγωνιστικότητα (2019-01-24 00:00:00.0)
Μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο χτύπημα στα ΒΑΕ (2018-10-04 00:00:00.0)
Το πλαίσιο αιτημάτων (2005-05-13 00:00:00.0)
Στόχοι πάλης για την υγιεινή και ασφάλεια (2005-05-13 00:00:00.0)