Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΟΤΑ
Στόχοι πάλης για την υγιεινή και ασφάλεια

Αμεση ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά των εργαζομένων στους ΟΤΑ, απαιτούν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις

Δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, μέσα σε τόνους σκουπιδιών. Κι όμως η κυβέρνηση δεν εντάσσει το επάγγελμά τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
Δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, μέσα σε τόνους σκουπιδιών. Κι όμως η κυβέρνηση δεν εντάσσει το επάγγελμά τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
Αναλυτικό πλαίσιο αιτημάτων για την ασφάλεια, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων κατέθεσαν στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ), οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του κλάδου, η ΔΑΣ ΟΤΑ. Το πλαίσιο και το κάλεσμα αγώνα που απευθύνει η ΔΑΣ ΟΤΑ αποκτάει ιδιαίτερη σημασία, την ώρα που η κυβέρνηση εντείνει την επίθεσή της στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και ετοιμάζεται να πετσοκόψει ακόμα παραπέρα τη λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στο κείμενο της πρότασής της, η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι «η βελτίωση της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς προϋποθέτει τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μέτρα προστασίας, εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου, περιορισμό των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής». Ομως, όλα τα παραπάνω βρίσκονται στο στόχαστρο της αντεργατικής πολιτικής του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που δε διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και ζωές εργατών στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της αύξησης των κερδών των εργοδοτών. Η ασκούμενη πολιτική, σημειώνει, οξύνει την κατάσταση, καθώς «στα πλαίσιά της δε χωρά η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Τα συνδικάτα μας δεν έχουν κανένα λόγο να περιορίζουν τις ανάγκες μας στα όριά της».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να παλέψουν με όλη την εργατική τάξη για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς

Eurokinissi

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να παλέψουν με όλη την εργατική τάξη για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς
Η ΔΑΣ, υπογραμμίζοντας τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «που διαιώνισαν αυτή την κατάσταση σε βάρος και των εργαζομένων στους ΟΤΑ», τονίζει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να πιέσουμε τόσο για άμεσα μέτρα όσο και για την προώθηση βαθύτερων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, διότι ο φρικιαστικός κύκλος των θυμάτων της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης θα συνεχίζει όσο η ανάπτυξη θα στηρίζεται και θα στηρίζει τον καπιταλιστή και το κέρδος του».

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτεί «την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος για ένταξη των εργαζομένων στους ΟΤΑ στα Βαρέα - Ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα» και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν «αποφασιστικά το αίτημα αυτό σε αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και εργοδοτών. Σε σύγκρουση με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΠΟΕ-ΟΤΑ-ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ) που καλλιεργούν αυταπάτες, προσπαθώντας με τη λογική της συναίνεσης να ταυτίσουν το εργοδοτικό με το εργατικό συμφέρον, τον "θύτη" με το "θύμα" και στο κρίσιμο αυτό ζήτημα της υγιεινής και της ασφάλειας της εργασίας».

Η πάλη των εργαζομένων, συνεχίζει, θα γίνεται αποτελεσματικότερη «στο βαθμό που θα καταδικάζεται μαζικά η αντιλαϊκή πολιτική και ο ευρωμονόδρομος του κεφαλαίου. Στο βαθμό που οι συσχετισμοί σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο θα αλλάζουν σε βάρος του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων».

Με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, η ΔΑΣ τονίζει ότι η ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) πρέπει «να γίνει με πιο ουσιαστικούς ευνοϊκούς όρους σε σύγκριση με αυτούς που προβλέπει ο κανονισμός των ΒΑΕ του ΙΚΑ, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες προστασίας των εργαζομένων. Για παράδειγμα, ο συγκεκριμένος κανονισμός έχει καταρτιστεί το 1970, περιλαμβάνει ορισμό μόνο για 40 επαγγελματικές ασθένειες, η δε βασική νομοθεσία των ΒΑΕ συντάχτηκε πριν 20 χρόνια και από τότε τίποτα δεν έχει βελτιωθεί παρά τις σημαντικές διαφοροποιήσεις σε επαγγελματικές ασθένειες, νέους κινδύνους που έχουν προστεθεί».

Καταλήγοντας, η ΔΑΣ σημειώνει: «Τώρα που η κυβέρνηση κατ' επιλογή των κατευθύνσεων της ΕΕ προωθεί την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, τον αποχαρακτηρισμό όλων των ΒΑΕ, εκείνο που προέχει είναι η συσπείρωση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ, και η ανάπτυξη αγώνων σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της πολιτικής. Θα εντείνουμε τη δράση μας, επιδιώκοντας το συντονισμό όλων των εργαζομένων στις βαριές, επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, διεκδικώντας το πλαίσιο των αιτημάτων μας που ανταποκρίνεται και ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ