Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φτιάχνουν λιμάνια - στρατόπεδα

Με τις ψήφους και των ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ εγκρίθηκε την Τρίτη η οδηγία για την «ενίσχυση της ασφάλειας των λιμανιών»

Τα «σύρματα ανίχνευσης» με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν μόνο η αρχή. Με τις ευλογίες της ΕΕ το λιμάνι του Πειραιά θα μετατραπεί σε πραγματικό γκέτο...
Τα «σύρματα ανίχνευσης» με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν μόνο η αρχή. Με τις ευλογίες της ΕΕ το λιμάνι του Πειραιά θα μετατραπεί σε πραγματικό γκέτο...
Σε στρατόπεδα όπου θα κυριαρχεί ο νόμος των εφοπλιστών και των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μεταφορών, μετατρέπουν τα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά συνέπεια και της Ελλάδας! Την περασμένη Τρίτη 10 του Μάη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές του Λαϊκού κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και μαζί τους οι ευρωβουλευτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, σαν γνήσιοι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και με πρόσχημα την τρομοκρατία, ενέκριναν με την ψήφο τους οδηγία για την «ενίσχυση της ασφάλειας των λιμανιών». Αυτό πρακτικά μεταφράζεται ως εξής: Λιμάνια - γκέτο, σφοδρό πλήγμα σε συλλογικές και δημοκρατικές ελευθερίες ναυτεργατών και λιμενεργατών, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και ποιος ξέρει τι άλλο θα προκύψει στη συνέχεια.

Σε παρέμβαση - καταπέλτη που έκανε στη διάρκεια της συζήτησης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, επισήμανε ότι με την οδηγία αυτή εντείνεται η επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων στους εργαζόμενους στα λιμάνια και στα καράβια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολιτικοί υφιστάμενοι του κεφαλαίου ενέκριναν πρώτα τη συγκεκριμένη οδηγία για να αλυσοδέσουν ναυτεργάτες και λιμενεργάτες και στη συνέχεια, με την ψήφιση της δεύτερης οδηγίας που ήδη είναι έτοιμη «για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών» - με την οποία παραδίδονται στους ιδιώτες όλες οι υπηρεσίες του λιμανιού (όπως η φορτοεκφόρτωση) - να τους χτυπήσουν τα μισθολογικά, εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα.

«Το διευθυντήριο της ΕΕ, σημείωσε, γνωρίζει τη δύναμη των αγώνων των εργαζομένων στα λιμάνια, οι οποίοι το 2003 επέδρασαν καθοριστικά για να μην περάσει η αντεργατική οδηγία για την "απελευθέρωση της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών". Για αυτό με πρόσχημα την τρομοκρατία θέτουν σε προτεραιότητα την έγκριση της οδηγίας για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας των λιμανιών, την επιβολή "γκετοποίησης", μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής στα λιμάνια και στα καράβια, με σκοπό να χτυπήσουν την πολιτική και συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, για να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη επιβολή των αντεργατικών μέτρων και το ξεπούλημα των λιμανιών». «Η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης - συνέχισε - σιδερόφραξης των λιμανιών, η δημιουργία ειδικών δυνάμεων ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ στη χώρα μας».

Ο ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «αυτή η αντιλαϊκή πολιτική στο βαθμό που προωθείται θα έχει ακόμα πιο βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους στα λιμάνια. Θα δυσκολέψει παραπέρα τη σύνδεση των νησιών με τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας και μεταξύ τους. Θα υπονομεύσει την αμυντική θωράκιση της χώρας» και υπογράμμισε: «Τα λιμάνια είναι τομέας στρατηγικής σημασίας, ο οποίος δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου που δρα με μοναδικό κριτήριο την αύξηση του κέρδους».

Απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους στα λιμάνια και στους λιμενεργάτες, υπογράμμισε την ανάγκη «να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο πάλης για να αποκρούσουν το ξεπούλημα των λιμανιών και να ανοίξουν μια νέα σελίδα στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής». «Το ΚΚΕ καταψηφίζει - ξεκαθάρισε - την αντιδραστική οδηγία για την ενίσχυση της ασφάλειας στα λιμάνια. Καλούμε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τους αγώνες τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, για ριζικές αλλαγές, για λιμάνια που θα είναι λαϊκή περιουσία προς όφελος της λαϊκής ευημερίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ