Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΕΛΕΝΑ»
«Λειτούργησε» το ένστικτο των εργαζομένων

Ποτέ δεν έγινε άσκηση ετοιμότητας για αντιμετώπιση πυρκαγιάς και σεισμού στο νοσοκομείο

Αυτοσχέδια μεταφορά ασθενών στο προαύλιο
Αυτοσχέδια μεταφορά ασθενών στο προαύλιο
«Η ετοιμότητα και το ένστικτο των εργαζομένων απέτρεψαν τα χειρότερα απ' τη χτεσινή πυρκαγιά στο Μαιευτήριο "Ελενα"».

Τα λόγια ανήκουν σε διαφορετικούς ανθρώπους που έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις στο «Ριζοσπάστη» αλλά συμπίπτουν γιατί είναι κοινή η αίσθηση τόσο για τις αιτίες της πυρκαγιάς, όσο - το σπουδαιότερο - και για την αντιμετώπισή της. Η «κοινή» δήλωση είναι του Στ. Τσούκαλου, γιατρού στο «Ελενα» και προέδρου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), και της Γ. Μαλή, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου των Εργαζομένων.

Τα ...προσανάμματα για τη φωτιά είχαν μπει εδώ και χρόνια απ' την πολιτική εγκατάλειψης της υποδομής των δημόσιων νοσοκομείων. Ειδικά στο «Ελενα» η φλόγα αυτής της πολιτικής άρχισε να «μυρίζει» απ' τον περασμένο Νοέμβρη, όταν έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, που βρίσκεται πάνω απ' το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Τότε οι εργαζόμενοι ένιωσαν έντονη ζάλη και ο θερμαστής που βρισκόταν στη συγκέντρωση μίλησε για διαρροή πετρελαίου. Παρότι ήταν παρόντες εκπρόσωποι της διοίκησης του νοσοκομείου δεν πάρθηκε κανένα μέτρο.

Ετσι, η πολιτική της εγκατάλειψης των νοσοκομείων και της διάλυσης των τεχνικών τους υπηρεσιών με την αντικατάστασή τους από εργολάβους και ιδιώτες «φούντωσε», χτες, όταν δύο τεχνίτες - χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη - προσπάθησαν να κάνουν επιδιορθώσεις. Η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου έχει αποδεκατιστεί στην κυριολεξία επειδή δε γίνονται προσλήψεις.

Μια άλλη εικόνα απ' τον πανικό στο προαύλιο του «Ελενα»
Μια άλλη εικόνα απ' τον πανικό στο προαύλιο του «Ελενα»
«Δουλεύω 10 χρόνια στο νοσοκομείο και ουδέποτε έγινε άσκηση ετοιμότητας για σεισμό και πυρκαγιά. Οταν φούντωσαν οι καπνοί οι νοσηλευτές πήραν σεντόνια, τα έβρεξαν και έκλεισαν πόρτες και παράθυρα», είπε στο «Ρ» η Γ. Μαλή που δουλεύει στον τέταρτο όροφο σε τμήμα με νέες μητέρες και μωρά. «Αναρωτιέμαι, πρόσθεσε η Γ. Μαλή, τι θα γίνει με τους οχταμηνίτες εργαζόμενους που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση».

«Πολλά απ' τα νοσοκομεία είναι παλιά και "εξεμέτρησαν το ζην" και οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται είναι εμβαλωματικές και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα», είπε ο Στ. Τσούκαλος, για να προσθέσει: «Χρειάζονται όντως αντικατάσταση ορισμένα νοσοκομεία. Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτή η αντικατάσταση πρέπει να γίνει με τις περίφημες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Η αντικατάσταση πρέπει να γίνει σχεδιασμένα και με πλήρη χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό».

Τα γεγονότα

Η φωτιά ξέσπασε στις 9.10 χτες το πρωί σε τούνελ όπου περνούν οι ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις και απ' όπου ενώνονται οι πτέρυγες. Από τις φλόγες δε σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, όμως ως εκ θαύματος η πυρκαγιά δεν εξαπλώθηκε στους πάνω ορόφους, όπου είναι οι θάλαμοι των νεογνών.

Η φωτιά προκλήθηκε, όπως εκτιμάται, από συγκόλληση που γινόταν σε σωληνώσεις απ' όπου υπήρχε διαρροή πετρελαίου, εδώ και ένα χρόνο. Αμέσως, και μέχρι να φτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εργαζόμενοι προσπάθησαν να τη σβήσουν με πυροσβεστήρες, ενώ νοσηλεύτριες και μανάδες βρέθηκαν με τα βρέφη στο γειτονικό πάρκο προκειμένου να αποφύγουν τον καπνό που είχε μαζευτεί στους χώρους του νοσοκομείου. Στο χώρο βρέθηκαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και περίπου στις 10.40 κατάφεραν να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο. Για λόγους ασφαλείας η Πυροσβεστική διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως να λειτουργήσουν οι γεννήτριες του νοσοκομείου. Ετσι, παρουσιάστηκαν προβλήματα στη νοσηλεία νεογνών και επιτόκων και για προληπτικούς λόγους ορισμένα μεταφέρθηκαν στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου.

Κατά την επίσκεψή του ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, στο χώρο, δέχτηκε την αποδοκιμασία ορισμένων γονέων που βρίσκονταν εκεί και ζητούσαν τη μεταφορά των νοσηλευομένων ακόμα και σε άλλο νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ