Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κατέρρευσε το «κατηγορητήριο»

Αθώους έκρινε το δικαστήριο τους τέσσερις συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που περιφρουρούσαν την απεργία των ναυτεργατών τον Απρίλη του 2002

«Σήμερα δικάζεται το δικαίωμα να απεργούμε ή όχι. Αν έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε απεργία και να την περιφρουρούμε». Με τις φράσεις αυτές ξεκίνησε την απολογία του ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και μέλος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, δίνοντας έτσι το στίγμα της δίκης που «έστησαν» χτες εφοπλιστικοί και κυβερνητικοί μηχανισμοί στο Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, ένα 24ωρο μετά την απεργία για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς!

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης μαζί με άλλους τρεις πρωτοπόρους συνδικαλιστές-μέλη των διοικήσεων της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», τους Νίκο Κοντό, Κώστα Ζούκα και Γιώργο Παπαδάκη, σύρθηκαν χτες στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την απεργία που είχε γίνει στις 3 του Απρίλη του 2002 με απόφαση ακριβώς αυτών των δύο σωματείων. Οι κατηγορίες που τους είχε φορτώσει ως μηνυτής ο εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός ήταν τόσο εξόφθαλμα χαλκευμένες που κατέρρευσαν από την πρώτη κιόλας στιγμή της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να αθωωθούν από το δικαστήριο.

Παραμένει ωστόσο γεγονός ότι κάθε τόσο οι διωκτικές και δικαστικές αρχές του Πειραιά σέρνουν συνδικαλιστές ταξικών σωματείων της πόλης στα δικαστήρια, με κατηγορίες που «μαγειρεύουν» εφοπλιστές, δουλέμποροι ναυτικοί πράκτορες, εργοδότες.

Οι τέσσερις συνδικαλιστές παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Ωστόσο, από τους 4 μάρτυρες κατηγορίας που είχε επιστρατεύσει ο εφοπλιστής, όλοι πλοίαρχοι στα καράβια της εταιρίας του, δε στοιχειοθετήθηκε κάτι τέτοιο αφού από τις καταθέσεις τους, αλλά και τις καίριες ερωτήσεις που τους έθεσε ο δικηγόρος των συνδικαλιστών, Αποστόλης Τσιαντής, αποδείχτηκε ότι τα καράβια τότε δεν απέπλευσαν επειδή απεργούσαν σύσσωμα τα πληρώματα των μηχανοστασίων. Μάρτυρες υπεράσπισης ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου, και ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, από τους οποίους καταγγέλθηκε η προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης με στόχο την επιβολή κλίματος τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ