ΝΤΟΜΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
«Βράζουν στο ζουμί» της εκμετάλλευσης!
Τρίτη 23 Αυγούστου 2005

Μικρότερες και από το μισό των προκαθορισμένων τιμών δίνουν τώρα οι βιομήχανοι στους ντοματοπαραγωγούς...
Περιοδεία στην ντοματοβιομηχανία «Νομικός» στο Δομοκό, πραγματοποίησε, χτες, ο Β. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Στις συναντήσεις που είχε με ντοματοπαραγωγούς και με τη διεύθυνση του εργοστασίου, συζητήθηκαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, φέτος, η βιομηχανική ντομάτα, καθώς μεγάλες ποσότητες του προϊόντος παραμένουν απούλητες, ενώ η τιμή που προσφέρουν οι ντοματοβιομήχανοι για το μέρος της παραγωγής που αγοράζουν είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να μειώνεται, συνεχώς, το εισόδημα των παραγωγών.

Οι αγρότες βρίσκονται μπροστά στον εκβιασμό των βιομηχάνων, οι οποίοι αρνούνται να αγοράσουν ακόμα και τις ποσότητες που είχαν προκαθοριστεί και θεωρούνταν εγγυημένες. Η απόγνωσή τους είναι τόση που πολλοί παρακαλούν τους βιομήχανους να πάρουν όσο - όσο τη σοδειά τους και υπάρχουν παραγωγοί που εκβιάζονται να πουλήσουν 7-8 δρχ. το κιλό, όταν η προκαθορισμένη συμφωνία ήταν για 18-19 δρχ. το κιλό.

Σε βάρος, ουσιαστικά, των ντοματοπαραγωγών λειτουργούν και οι διαβόητες Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες, αντί να στρέφονται, αγωνιστικά, κατά των βιομηχάνων, προωθούν την τακτική των συνεχών υποχωρήσεων και των συμβιβαστικών λύσεων. Αυτή είναι, γενικότερα, η τακτική των συνδικαλιστών και των συνεταιριστών που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Θ. Κοκκινούλη - προέδρου της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας και γνωστού φιλοκυβερνητικού συνδικαλιστή - ο οποίος, αντί να τα βάλει με τους βιομήχανους και την κυβέρνηση, επικαλείται το ...Θεό, που «έδωσε, φέτος, μεγάλη παραγωγή ντομάτας»!

Και, φυσικά, ως αντίπαλος των αγροτών συμπεριφέρεται η κυβέρνηση, η οποία, αντί να πιέσει τους βιομήχανους, πιέζει τους παραγωγούς να πουλήσουν «κοψοχρονιά».

Πολιτικό το πρόβλημα

Το πρόβλημα - είπε, μιλώντας στους ντοματοπαραγωγούς, ο Β. Μπούτας - είναι πολιτικό και δεν οφείλεται στο ...Θεό. Είναι αποτέλεσμα - συνέχισε - της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιβάλλει περικοπές στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην παραγωγή. Οταν απαγορεύουν στον αγρότη να καλλιεργεί όσο βαμβάκι, όσο καλαμπόκι, όσο στάρι, όσο καπνό θέλει και μπορεί, τον αναγκάζουν να στραφεί σε άλλες καλλιέργειες. Ετσι πολλοί στράφηκαν και προς την ντομάτα, με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη παραγωγή. Αυτό επικαλούνται, τώρα, οι βιομήχανοι για να μην απορροφήσουν όλη τη σοδειά και να ρίξουν κι άλλο την τιμή.

Ταυτόχρονα - πρόσθεσε - στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των αγορών και του άκρατου ανταγωνισμού, αυξάνονται οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα να μένουν απούλητα. Ετσι, ενώ η ελληνική παραγωγή σαπίζει στα χωράφια και στις πλατφόρμες έξω από τα εργοστάσια, στα σούπερ μάρκετ πουλιούνται προϊόντα ντομάτας που εισάγονται από άλλες χώρες.

Οι ευθύνες για όλα αυτά τα προβλήματα - υπογράμμισε - βαρύνουν τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συναποφασίζουν στην ΕΕ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τα αντιαγροτικά μέτρα και δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία της ντόπιας παραγωγής. Επιπλέον, αφήνουν ελεύθερους κι ανεξέλεγκτους τους βιομηχάνους να κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των παραγωγών.

Ολα αυτά - τόνισε - έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται, συνεχώς, το αγροτικό εισόδημα και να αυξάνεται ο αριθμός των μικρομεσαίων αγροτών, που ξεκληρίζονται. Ετσι εξυπηρετείται ο στόχος της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών.

Τα άμεσα μέτρα και η οριστική λύση

Αναφερόμενος στο τι πρέπει, άμεσα, να γίνει, ο Β. Μπούτας επισήμανε την υποχρέωση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα για την απορρόφηση όλων των ποσοτήτων ντομάτας που έχουν παραχθεί, σε ικανοποιητικές τιμές και για την προστασία της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι για τη συνολική και οριστική λύση των αγροτικών προβλημάτων στη χώρα μας, απαιτείται η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού και του τόπου. Μιας πολιτικής - εξήγησε - που θα εξασφαλίζει καλό εισόδημα για τον μικρό και μεσαίο αγρότη.

Αναλύοντας, σ' αυτό το σημείο, την πρόταση της ΠΑΣΥ για τον παραγωγικό συνεταιρισμό, σημείωσε ότι αυτός θα λειτουργεί στη βάση της κοινής καλλιέργειας, αναλαμβάνοντας και την τυποποίηση και τη διάθεση των προϊόντων. Επισήμανε, όμως, ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα στον ανταγωνισμό που επιβάλλει ο καπιταλισμός, χρειάζεται να έχει την αμέριστη βοήθεια του κράτους. Ενός κράτους, βεβαίως, διαφορετικού από το σημερινό, το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και στρέφεται ενάντια στο λαό.

Χρειάζεται - εξήγησε - μια άλλη, μια Λαϊκή Εξουσία, η οποία θα καταστήσει λαϊκή περιουσία τα μέσα παραγωγής - και τα αγροτικά μέσα και εφόδια, όπως τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα μηχανήματα, τα καύσιμα κ.ά. - ούτως ώστε ο παραγωγικός συνεταιρισμός να μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους του, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αγώνες με πολιτική προοπτική

Αναφερόμενος, τέλος, στην ανάγκη ανάπτυξης των αγροτικών αγώνων, ο Β. Μπούτας υπογράμμισε ότι η πάλη χρειάζεται να είναι συνεχής, να προβάλλει το σωστό διεκδικητικό πλαίσιο, να διασφαλίζει τη συμπαράταξη των άλλων λαϊκών στρωμάτων και να δίνει πολιτική προοπτική στον αγώνα της αγροτιάς.

Και κάλεσε τους ντοματοπαραγωγούς να συστρατευτούν με την ΠΑΣΥ στον αγώνα, γυρίζοντας την πλάτη και στον αγροτοσυνδικαλισμό της υποταγής και του συμβιβασμού, αλλά και στα πολιτικά κόμματα που υπηρετούν και στηρίζουν, με οποιοδήποτε τρόπο, την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλήρωτοι από το 2004! (2007-08-04 00:00:00.0)
Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί της Κ. Μακεδονίας (2005-08-06 00:00:00.0)
Αγωνιστική κάθοδος στην Αθήνα (2005-03-10 00:00:00.0)
Εκβιασμοί συρρίκνωσης παραγωγής και τιμής (2005-02-25 00:00:00.0)
ΝΤΟΜΑΤΑ (2005-02-06 00:00:00.0)
Ξαναχάλασε... η σάλτσα (2001-03-31 00:00:00.0)