Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί της Κ. Μακεδονίας

Εντείνονται οι φόβοι των αγροτών ότι οι ντομάτες θα αρχίσουν να σαπίζουν στα χωράφια, επειδή το εργοστάσιο της Ομοσπονδίας δεν έχει ανοίξει ακόμη, ενώ από χτες άρχισαν και οι βροχές

Ανάστατοι είναι οι ντοματοπαραγωγοί της Κ.Μακεδονίας. Κι αυτό, επειδή το εργοστάσιο της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης δεν έχει ανοίξει ακόμη, ενώ τις μέρες αυτές - που γίνεται η συγκομιδή της πρώιμης βιομηχανικής ντομάτας - θα έπρεπε να είχαν αρχίσει και οι παραλαβές. Μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν οι φόβοι ότι θα αρχίσουν να σαπίζουν στα χωράφια μεγάλες ποσότητες του προϊόντος, γεγονός που σημαίνει την οικονομική καταστροφή πολλών εκατοντάδων αγροτών. Μάλιστα, με την αλλαγή του καιρού από χτες και τις έντονες βροχές που πέφτουν στην περιοχή, ο κίνδυνος είναι ορατός να υπάρξει πλήρης υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.

Την προηγούμενη βδομάδα το ΔΣ της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης είχε ανακοινώσει ότι φέτος το εργοστάσιο της Ομοσπονδίας θα λειτουργήσει μέσω της Συνεταιριστικής Εταιρίας Βιομηχανικής Θράκης (ΣΕΒΑΘ) λόγω και της γενικότερης κατάστασης που προέκυψε μετά την αίτηση της Αγροτικής Τράπεζας να μπει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης η Ομοσπονδία. Ομως, όπως πληροφορήθηκαν στη συνέχεια οι παραγωγοί, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ενωση δεν μπόρεσαν να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο το πότε αυτό θα μπορέσει να ανοίξει. Επίσης, σε σύσκεψη που έγινε χτες στην Ομοσπονδία οι εργαζόμενοι της Ενωσης που είναι απλήρωτοι περισσότερο από 13 μήνες, για να συνεχίσουν τη δουλιά τους και πριν ανοίξει το εργοστάσιο, απαίτησαν να τους καταβληθούν πρώτα τα δεδουλευμένα τους. Η διοίκηση δεσμεύτηκε να τους απαντήσει μετά τις διαβουλεύσεις που θα έχει με την Αγροτική Τράπεζα.

Μετά και τις εξελίξεις αυτές, οι αγρότες που συλλέγουν από τη βδομάδα αυτή τη βιομηχανική ντομάτα δεν ξέρουν πλέον πού και πότε θα την παραδώσουν. Υπολογίζεται ότι 1.500 παραγωγοί είχαν υπογράψει συμβάσεις με την Ομοσπονδία και στη συνέχεια καλλιέργησαν ντομάτα σε 10.000 στρέμματα. Τώρα οι φόβοι τους φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται, αφού ήρθε η στιγμή της συγκομιδής και περίπου 45.000 τόνοι ντομάτας μένουν στα αζήτητα. Υπάρχουν, μάλιστα, παραγωγοί στο νομό Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της χρεοκοπίας, αφού στα χωράφια τους καλλιέργησαν μόνο βιομηχανική ντομάτα.

Αλλά και οι ντοματοπαραγωγοί που παρέδωσαν το προϊόν τους σε ιδιωτικές μονάδες μεταποίησης έλαβαν για μια ακόμη χρονιά ιδιαίτερα χαμηλές τιμές παρά το αυξημένο κόστος παραγωγής της βιομηχανικής ντομάτας (μόλις 4,5 λεπτά το κιλό). Οι παραγωγοί λένε ότι οι κονσερβοποιοί τούς εκμεταλλεύονται στυγνά με την ανοχή της πολιτείας και ότι η συμπίεση των τιμών που τους επιβάλλουν οι βιομηχανίες τούς οδηγούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος. Ηδη πολλοί αγρότες στο νομό Σερρών έπαυσαν να ασχολούνται με την παραπάνω καλλιέργεια λόγω των χαμηλών τιμών που τους έδιναν οι βιομηχανίες. Υπολογίζεται ότι από τα 40.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν η βιομηχανική ντομάτα στο νομό πριν μερικά χρόνια, φέτος ο αριθμός των στρεμμάτων μόλις και φθάνει τα 13.000 στρέμματα.

Ροδακινοπαραγωγοί

Στο μεταξύ, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές του βιομηχανικού ροδάκινου οι Ενώσεις Ομάδων Παραγωγών του νομού Πέλλας ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την επόμενη βδομάδα. Οπως δήλωσαν, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αύξηση της τιμής του συμπύρηνου ροδάκινου θα κλείσουν από τις αρχές της ερχόμενης βδομάδας κομβικά σημεία στο δρόμο Γιαννιτσών -Εδεσσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ