ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Περνούν στη δράση για την Παιδεία

Μαζική και επιτυχημένη η εκδήλωση που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο, με αφορμή τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την «ευέλικτη ζώνη»

Τρίτη 31 Γενάρη 2006

Η ανάγκη να αναλάβουν άμεσα δράση οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις για την υπόθεση της Παιδείας των παιδιών του λαού, η ανάγκη να συσπειρωθούν όσο το δυνατό περισσότερες δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στις βαθιά αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση, αναδείχτηκαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το προηγούμενο Σάββατο το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας και τα ταξικά Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων που φιλοξένησε την εκδήλωση ήταν κατάμεστη από εκπαιδευτικούς, γονιούς, εργαζόμενους, από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θέλει να μάθει τα παιδιά τους να είναι «σκλάβοι» και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουν, εντοπίζουν την ανάγκη να δράσουν συντονισμένα για να βάλουν φραγμό σ' αυτή την επίθεση του κεφαλαίου στις νεανικές συνειδήσεις.

Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκαν τα «Ευρωπαϊκά Προγράμματα και η Ευέλικτη Ζώνη στην εκπαίδευση» και στο επίκεντρο της συζήτησης μπήκε συνολικά το περιεχόμενο της μόρφωσης που παρέχεται σήμερα στα παιδιά της εργατικής τάξης, η προσπάθεια χειραγώγησης των νεανικών συνειδήσεων από πολύ νωρίς, η οποία ξεκινάει από διάφορα αποσπασματικά προγράμματα που εφαρμόζονται στα σχολεία και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και επεκτείνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με τη μορφή της λεγόμενης διά βίου μάθησης.


Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, στην εισήγησή του στην εκδήλωση, «η επίθεση της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, των πολιτικών του εκπροσώπων, είναι μεγάλη σε όλες τις πλευρές της ζωής των εργαζομένων. Τα "ευρωπαϊκά προγράμματα" και η "ευέλικτη ζώνη" αποτελούν μέρος των συνολικών αναδιαρθρώσεων, της συνολικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του και αφορά στις εργασιακές σχέσεις, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Ασφάλιση, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε όλους τους τομείς». Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτή η επίθεση του κεφαλαίου «πρωταρχικό σκοπό έχει τη συνείδηση, το μυαλό των εργαζομένων, των νέων εργαζομένων, των νέων γενικά, των παιδιών ακόμη από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, κλπ.».

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, σημείωσε ο συνδικαλιστής, «η απάντηση πρέπει να είναι από τη σκοπιά της εργατικής τάξης, των λαϊκών οικογενειών, γιατί η πολιτική αυτή στην Παιδεία θα επιδεινώσει τα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση, στη μόρφωση». «Θέλουν, συνέχισε, εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μονοπωλίων και αυτό σημαίνει ημιμάθεια, ακριβή Παιδεία, εργαζόμενους που θα υποτάσσονται στις ανάγκες του κεφαλαίου, στη λογική της "ανταγωνιστικότητας", της "επιχειρηματικότητας"». «Αυτή η αντεργατική πολιτική πρέπει να συναντήσει την αντίδραση της εργατικής τάξης, των ταξικών συνδικάτων, των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών, των λαϊκών στρωμάτων. Δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά την εργατική τάξη συνολικά, τα λαϊκά στρώματα», συμπλήρωσε ο Γ. Πέρρος.

Ωρα δράσης για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα


Επισήμανε, ακόμα, ότι ισχύει και σε αυτή την περίπτωση η διαπίστωση πως οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη να αποκρουστεί η επίθεση, γιατί: «Προσπαθούν να παροπλίσουν το εργατικό κίνημα με την τακτική της κοινωνικής συναίνεσης. Είναι συνένοχες γιατί συμφωνούν και είναι συνδιαμορφωτές σε αυτή την πολιτική και αποτελούν μέρος των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ που έχουν συμφωνήσει με τα "ευρωπαϊκά προγράμματα" και την "ευέλικτη ζώνη" και γενικά με όλες τις ανατροπές που έχουν κάνει το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ».

Γι' αυτό και το «βάρος» που πέφτει στις πλάτες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να μετατραπεί άμεσα σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράση, που ο Γ. Πέρρος περιέγραψε ως εξής:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκε με αποφάσεις για τις επόμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες (2020-12-18 00:00:00.0)
Καθήκον των συνδικάτων να ορθώσουν τείχος αλληλεγγύης κόντρα στον ιμπεριαλισμό (2017-09-13 00:00:00.0)
«Πορευόμαστε στο δρόμο της αντεπίθεσης» (2007-05-08 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική για την Παιδεία (2006-01-25 00:00:00.0)
Για τη λεγόμενη «Ευέλικτη ζώνη» στο σχολικό πρόγραμμα (2004-05-25 00:00:00.0)