ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Ρ» - ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Το ... «βασίλειο» της ανασφάλιστης εργασίας

Το οδοιπορικό του «Ρ» στους δήμους του Πειραιά συνεχίζεται με τη Σαλαμίνα

Σάββατο 11 Μάρτη 2006

Ο Ναύσταθμος στη Σαλαμίνα
(Α` ΜΕΡΟΣ)

Ο «Ρ» συνεχίζει και σήμερα την έρευνα για τους δήμους του Πειραιά. Το οδοιπορικό μας κάνει μια στάση στη Σαλαμίνα. Το βορειότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Σαρωνικού. Ξακουστή για την ιστορική Ναυμαχία του 480 π.Χ. Πατρίδα του μεγάλου τραγικού ποιητή Ευριπίδη, τόπος διαμονής του ποιητή Αγγέλου Σικελιανού. Νησί που φιλοξένησε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Το νησί απέχει μόλις 1 ναυτικό μίλι από τον Πειραιά και, βέβαια, είναι το παραθεριστικό κέντρο του.

Σήμερα η Σαλαμίνα, λόγω της άναρχης και χωρίς κανένα σχεδιασμό ανάπτυξής της, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα υποδομής. Ο Βασίλης Λεμπέσης είναι φυσικός, γέννημα θρέμμα Σαλαμινιώτης, πρώην δημοτικός σύμβουλος και δύο φορές υποψήφιος δήμαρχος.

- Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη Σαλαμίνα;

- Το πιο σοβαρό ζήτημα του νησιού είναι αυτό της μεταφοράς. Η Σαλαμίνα έχει μετατραπεί σε προάστιο του Πειραιά. Εχει πάνω από 45.000 μόνιμους κατοίκους και πάνω από 200.000 τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές. Σου λέω το εξής για να καταλάβεις: Στο νησί υπάρχουν 34 χιλ. ρολόγια της ΔΕΗ, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ρολογιών σε νησί μετά την Κρήτη. Το πρόβλημα, λοιπόν, της μεταφοράς είναι μεγάλο ζήτημα. Πριν από μερικά χρόνια, σε μελέτη που έγινε, αποδείχτηκε ότι η μετακίνηση οχημάτων στο Πορθμείο, σε εύρος ενός χρόνου, είναι μεγαλύτερο από αυτό του Ρίου - Αντιρρίου. Επίσης, είναι η δεύτερη πορθμειακή γραμμή σε κίνηση σε όλη την Ευρώπη. Ενα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματος των κατοίκων φεύγει για τις μεταφορές του.

Εργάτες ετοιμάζονται να περάσουν από το μόλο της Ζώνης στην Kυνόσουρα της Σαλαμίνας
- Τι προτάσεις υπάρχουν;

- Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει η ζεύξη του νησιού με υπόγεια διάβαση. Αλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι στα μελλοντικά σχέδια της Μετρό ΑΕ υπάρχει σταθμός του Μετρό στο Πέραμα. Αυτό τα λέει όλα. Κάποτε οι κάτοικοι δεν ήθελαν τη ζεύξη για συναισθηματικούς λόγους, σήμερα υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι και τα πράγματα έχουν αλλάξει...

- Οι υποδομές της Σαλαμίνας σε ποια κατάσταση βρίσκονται;

- Η ζεύξη έχει άμεση συνάρτηση με τα μεγάλα προβλήματα του νησιού. Πρώτον, το κυκλοφοριακό. Οι δρόμοι μας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, πέρα από το γεγονός ότι δεν επαρκούν. Τα δυστυχήματα είναι σχεδόν καθημερινά. Δεύτερον, δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης. Τρίτον, η Σαλαμίνα έχει πολλούς ελεύθερους χώρους, τους οποίους ο δήμος θα πρέπει να δεσμεύσει για κοινωφελείς σκοπούς, π.χ. όταν το νησί δέχεται πάνω από 200.000 κόσμο δεν πρέπει να έχει ένα νοσοκομείο; Για το λόγο αυτό, το λαϊκό κίνημα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης και να τα διεκδικήσει δυναμικά...

- Υπάρχει ανεργία στο νησί;

- Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει το νησί, γιατί οι δύο παραδοσιακοί πυλώνες που στήριζαν την απασχόληση έχουν σχεδόν τελειώσει. Ο Ναύσταθμος, ο οποίος απασχολούσε χιλιάδες κόσμο (εργάτες, διοικητικούς, στρατιωτικούς), σήμερα δίνει τις δουλιές σε εργολάβους. Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εξαιτίας της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, μαστίζεται από μεγάλη κρίση. Τώρα, στο εσωτερικό της Σαλαμίνας τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Για παράδειγμα, στα μεγάλα σούπερ - μάρκετ επικρατούν εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα. Και κάτι ακόμα, η Σαλαμίνα είναι το βασίλειο της ανασφάλιστης εργασίας.

- Στο νησί υπάρχουν πολλές οικοδομές...

- Πράγματι, κάθε χρόνο έχουμε 700 νέες άδειες εκτός από τα εκτός σχεδίου. Εχουμε, λοιπόν, κάθε χρόνο περίπου 2.000 νέους κατοίκους και, βέβαια, γεννιέται ένα ερώτημα: Υπάρχουν και οι ανάλογες υποδομές για την εξυπηρέτησή τους; Ασφαλώς όχι. Για παράδειγμα, στη Σαλαμίνα δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα. Εχει ξεκινήσει στα Παλούκια χωρίς να έχει ολοκληρωθεί. Αυτό έχει σαν συνέπεια να υπάρχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα. Χιλιάδες βόθροι έχουν συνδεθεί παράνομα με το δίκτυο των ομβρίων υδάτων και πέφτουν στον Κόλπο της Σαλαμίνας, παρόλο που όλοι λένε ότι το νησί θα πρέπει να κινηθεί στο χώρο του τουρισμού...

- Με τον αθλητισμό τι γίνεται στη Σαλαμίνα;

- Κάποτε υπήρχε μια καλή δραστηριότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου με τον «Αίαντα Σαλαμίνας», ομάδα Β` Εθνικής. Σήμερα βρίσκεται στη Δ` Εθνική. Στο Βόλεϊ και το Χαντ Μπολ είχαμε μια καλή παράδοση, η οποία δυστυχώς δε συνεχίζεται. Καλύτερα είναι τα πράγματα στα ναυτικά σπορ, αλλά και εκεί υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Στο Πινγκ - Πονγκ, η ομάδα μας είναι καλή...

- Οι αθλητικοί μας χώροι σε όλη τη χώρα δε γεμίζουν από παιδιά. Ποια είναι η γνώμη σας;

- Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα δε βοηθάει σ' αυτό. Σήμερα τα παιδιά μόλις μπουν στο Λύκειο σχεδόν σταματάνε να παίζουν, γιατί αρχίζει ο αγώνα του φροντιστηρίου. Στο μεταξύ, ως γνωστόν, ο αθλητισμός είναι ανύπαρκτος στο σχολείο.

«Συνέχεια με το χέρι στην τσέπη»

Ο Γιώργος Παντελάκης είναι μηχανικός στο επάγγελμα και πρόεδρος του αθλητικού σωματείου «Τελαμών», από τους πιο παλιούς αθλητικούς παράγοντες.

«Από το 1975 μέχρι σήμερα ασχολούμαι με τον "Τελαμώνα", ασχολούμαστε με το Βόλεϊ, Μπάσκετ, Χαντ Μπολ, Πινγκ - Πονγκ», λέει στο «Ρ».

- Πώς πάει το σωματείο;

- Εχουμε αρκετά παιδιά, πάμε καλά στα τοπικά πρωταθλήματα, αλλά και στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Με το Πινγκ - Πονγκ έχουμε και διεθνείς διακρίσεις.

- Το σωματείο σας πώς συντηρείται;

- Τον καιρό που ήμουν δημοτικός σύμβουλος είχα ξεκινήσει το θεσμό να έχουν τα σωματεία μια οικονομική βοήθεια από το δήμο. Η σημερινή δημοτική αρχή τα έκοψε και επιχορηγεί μόνο το ποδόσφαιρο, ίσως επειδή είναι η βιτρίνα, ο κόσμος και, βέβαια, το πολιτικό κόστος. Τώρα από την πολιτεία σταμάτησαν όλα από τη στιγμή της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων.

- Δηλαδή ο σύλλογος συντηρείται από σας.

- Εμείς τα πληρώνουμε όλα. Ο προϋπολογισμός μας είναι γύρω στις 40.000 ευρώ... Είμαστε με το χέρι στην τσέπη συνέχεια.

- Ασχολείστε με το σωματειακό ερασιτεχνικό αθλητισμό πολλά χρόνια, πώς τα βλέπετε τα πράγματα;

- Ακούστε. Το ερασιτεχνικό σωματείο διώκεται. Φαίνεται πως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί παρελθόν. Το κράτος είναι καιρός να καταλάβει, αν θέλει, ότι αθλητισμός δεν είναι μόνον η βιτρίνα. Θα πρέπει όλα τα σωματεία της χώρας, μικρά - μεγάλα, κυρίως τα μεγάλα, να διεκδικήσουμε από το κράτος. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας διαλύσουν. Δίνουν στις ΠΑΕ και τα «κύτταρα» του αθλητισμού τα κλοτσάνε στη γωνία.


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλήματα για τα αθλητικά σωματεία στη Βούλα (2014-04-26 00:00:00.0)
Προβλήματα για τα αθλητικά σωματεία στη Βούλα (2014-04-26 00:00:00.0)
Γολγοθάς για τους αθλούμενους (2006-04-01 00:00:00.0)
Κορωνίδα αντίστασης στις... επικίνδυνες λογικές (2005-12-06 00:00:00.0)
Εκκληση για την Ομορφοκκλησιά (2001-07-10 00:00:00.0)
Τουρνουά πινγκ πονγκ (1998-09-16 00:00:00.0)