ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ενωμένοι διαδήλωσαν σε έναν αγώνα ταξικό!

Για να μην κατατεθεί καν το σχέδιο για το νέο νόμο - πλαίσιο, για να μην υπάρξει καμιά συμμετοχή στο διάλογο - απάτη

Παρασκευή 16 Ιούνη 2006

«Ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί. Στο διάλογό τους καμιά συμμετοχή»!

Ούτε η προσπάθεια παραπλάνησης, ούτε τα «φιλικά χτυπήματα στην πλάτη» για να κατέβουν οι τόνοι, ούτε οι προσπάθειες τρομοκράτησης που συνεχίζονται με διάφορους τρόπους μέσα και έξω από τις σχολές δε φρέναραν την ορμή φοιτητών και σπουδαστών. Ηταν και πάλι χιλιάδες και χιλιάδες αυτοί που κατέβηκαν στους δρόμους, απαιτώντας να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο, να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να μην εφαρμοστούν οι νόμοι της ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Ηδη πριν από τις 12 χτες το μεσημέρι, είχε «ζωντανέψει» ο χώρος μπροστά από τη Βιβλιοθήκη κι ο κόσμος απλώνονταν προς την Ακαδημία, ενώ λίγο αργότερα το «ποτάμι» άρχισε να γεμίζει ασφυκτικά όλο το χώρο επί της Πανεπιστημίου από την Ιπποκράτους έως κάτω την Μπενάκη. Ανεβαίνοντας από την Ομόνοια την Πανεπιστημίου «έπεφτες» πάνω σε νέους, που κατευθύνονταν στα Προπύλαια, συναντούσες ομάδες εκπαιδευτικών, εργαζομένων, που πήγαιναν στη συγκέντρωση. Συζητούσαν, πόσος θα είναι ο κόσμος, αν θα 'χει επηρεάσει ο παραπλανητικός ελιγμός της κυβέρνησης. Την απάντηση την έδωσε η ίδια η διαδήλωση: «Οχι στο διάλογο και την κοροϊδία, συνέχιση της πάλης για δωρεάν παιδεία»!


Οι νεότεροι αντάλλασσαν τα νέα από τις σχολές. «Στα ΤΕΦΑΑ οι ΔΑΠίτες έχουν λυσσάξει να σταματήσουν την κατάληψη, αλλά δεν τους περνάει». Γι' αυτό και ο Σύλλογος των ΤΕΦΑΑ στο χτεσινό συλλαλητήριο πήρε θέση στην κεφαλή της μεγάλης πορείας. Μαζικότατο και το μπλοκ της ΑΣΟΕΕ, έδινε απάντηση στους τραμπουκισμούς και τα κρούσματα αντικομμουνισμού που σημειώθηκαν στη σχολή τις προηγούμενες μέρες, γιατί «λαϊκό κίνημα και αντικομμουνισμός δεν πάνε μαζί! Ο αντικομμουνισμός μόνο για την κυβέρνηση δουλεύει».

Αλλά και τα ΤΕΙ, ένα καμάρι! «Ποτέ δεν έχουν ξαναγίνει τέτοιες συνελεύσεις, τόσο μαζικές», έλεγαν οι σπουδαστές, που πήραν αποφάσεις με: Κατηγορηματική καταδίκη της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, ξεκάθαρη απαίτηση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Πώς να μην εκφραστεί και στην πορεία αυτή η δυναμική; Κατάμεστα τα μπλοκ των ΤΕΙ πίσω από το πανό του Πανελλαδικού Συντονιστικού τους, έδιναν απάντηση και στην προβοκατόρικη αξίωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΝΑΡ, να «αυτοδιαλυθεί» αυτό το Συντονιστικό.

Με σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια, ανάμεσα σε φοιτητές και σπουδαστές, οι εργάτες, οι γονείς τους. «Ενα» μαζί τους. Φώναζαν τα ίδια συνθήματα: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Γιατί ο αγώνας για τη δουλιά και για τη μόρφωση είναι «ένα»! Ο αγώνας για να μην περάσει ο νόμος - πλαίσιο και οι αναδιαρθρώσεις πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Γιώργος Μαυρίκος, στη διάρκεια του συλλαλητηρίου: «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και το φοιτητικό κίνημα δεν είναι ούτε παρθεναγωγείο ούτε κατηχητικό, είναι ταξικός αγώνας. Και στον ταξικό αγώνα θα χρησιμοποιούμε κάθε μορφή πάλης προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας».

Ολοι μαζί, λοιπόν, πορεύονταν με αποφασιστικότητα. «Να σταματήσουμε την πολιτική Μπολόνια, Λισαβόνα» φώναζε η ντουντούκα και τα σφιχτά μπλοκ απαντούσαν: «Ακούστε καλά τι λεν οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες από τις σχολές», «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση, για όλους μας δουλιά»!

Φτάνοντας στο Σύνταγμα γέμισαν το δρόμο μπροστά από την πλατεία, έκαναν καθιστική διαμαρτυρία και τα συνθήματά τους τα τραγουδούσαν: «Κωστάκη, Γιωργάκη, Μαριέττα / Δε θα περάσουνε ποτέ τα νέα μέτρα / Οι φοιτητές δε σκύβουν το κεφάλι / Με το λαό αντίσταση και πάλη / Ολοι εμείς θα είμαστε στους δρόμους μέχρι να ανατρέψουμε τους νόμους»!

«Καμία συμμετοχή στο διάλογο - απάτη, στο διάλογο της υποταγής» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που υπογράμμισε εκεί, στο Σύνταγμα, ο Θανάσης Πάνος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Σπουδάζουσας Αθήνας, τονίζοντας: «Οι φοιτητές θα κλιμακώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ. Αυτό το νομοσχέδιο δε φτιασιδώνεται, δεν παζαρεύεται, μόνο ανατρέπεται».

Και συνεχίζουν. Μαζί με την εργατική τάξη, για να γίνει ο αγώνας παλλαϊκός. Δευτέρα και Τρίτη θα γίνουν οι νέες συνελεύσεις στις σχολές. Ούτε βήμα πίσω! Στις 22 Ιούνη είναι το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού. Με πιο πολλούς ακόμα εργαζόμενους μαζί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαιρετίζει τον αγώνα των φοιτητών των ΤΕΦΑΑ το ΜΑΣ (2018-12-18 00:00:00.0)
Να μην γκρεμιστούν οι εγκαταστάσεις (2012-09-27 00:00:00.0)
Στο «νόμο - πλαίσιο καμιά υποταγή» (2011-07-16 00:00:00.0)
«Οχι» στο «μνημόνιο της Παιδείας» (2010-11-19 00:00:00.0)
Αγωνιστική συσπείρωση φοιτητών - σπουδαστών (2009-10-23 00:00:00.0)
Δυναμικό, μαζικό μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα (2007-01-25 00:00:00.0)