Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αγωνιστική συσπείρωση φοιτητών - σπουδαστών

Συγκροτούνται Επιτροπές Αγώνα και παίρνουν πρωτοβουλίες κινητοποίησης φοιτητών και σπουδαστών

Κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης και συμπόρευσης για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία απευθύνουν σε φοιτητές και σπουδαστές οι Επιτροπές Αγώνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Λάρισας, που έχουν συγκροτηθεί, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη ανασύνταξης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Στις ιδρυτικές διακηρύξεις τους οι Επιτροπές Αγώνα επισημαίνουν ότι στόχος είναι μια μορφή οργάνωσης που θα συσπειρώνει όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι θέλουν να παλέψουν για τα προβλήματά τους και αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Και τονίζουν ότι προκύπτει η ανάγκη για έναν άλλο διακριτικό αγωνιστικό πόλο στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, που θα συγκρούεται με την κυρίαρχη πολιτική και θα παλεύει για:

  • Ενιαία Ανώτατη Δωρεάν Εκπαίδευση.
  • Να πεταχτούν έξω οι επιχειρήσεις από την Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Κατάργηση των αντιδραστικών νόμων για την Παιδεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, οι Επιτροπές Αγώνα «ανοίγουν» άμεσα τα ζητήματα που αφορούν σε χρόνια και οξυμένα προβλήματα των σχολών του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ. Σε ό,τι αφορά στο ΤΕΙ ως βασικά προβλήματα αναφέρονται οι άθλιες υλικοτεχνικές υποδομές, οι ελλείψεις στον απαραίτητο εξοπλισμό για τα εργαστήρια, τα πανάκριβα εισιτήρια των αστικών ΚΤΕΛ, ο αποκλεισμός πολλών σπουδαστών από τις φοιτητικές εστίες, όπου διέμεναν και τώρα αναγκάζονται να νοικιάσουν σπίτια κ.ά.

Για την αγωνιστική διεκδίκηση άμεσης επίλυσης των προβλημάτων οι Επιτροπές Αγώνα παίρνουν πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις και πολύμορφες δραστηριότητες. Σ' αυτή την κατεύθυνση σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, η Επιτροπή Αγώνα ΣΕΥΠ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γραμματεία της Σχολής διεκδικώντας: Κατάργηση της λίστας συγγραμμάτων που ήδη εφαρμόζεται. Να προμηθεύονται οι σπουδαστές δωρεάν τα βιβλία που χρειάζονται. Δωρεάν εισιτήρια για τις μετακινήσεις. Δωρεάν χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού. Αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών.

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή

Χτες κινητοποιήσεις, με αιχμή τη φοιτητική μέριμνα και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκαν στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας και της Επιτροπής Αγώνα της ΣΤΕΦ, πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Ιδρύματος και στη συνέχεια έγινε μαζική εξόρμηση στις σχολές. Στην Κομοτηνή, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα ΤΕΦΑΑ και Νομικής, πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση και συμβολικός αποκλεισμός του κτιρίου διοίκησης του ΔΠΘ.

Οπως καταγγέλλουν, οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν μόλις το 2% των αναγκών. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως μετά βίας διατίθενται 200 κρεβάτια για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους φοιτητές του ΔΠΘ. Εξευτελιστικά χαμηλό είναι το κονδύλι για τη σίτιση των φοιτητών και σπουδαστών (1,80 ευρώ ημερησίως), όταν οι τιμές στα κυλικεία των σχολών είναι απλησίαστες.

Η ΠΚΣ και οι Επιτροπές Αγώνα, καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές να δυναμώσουν την πάλη τους στην προοπτική συγκρότησης ενός διακριτού αγωνιστικού πόλου σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ