Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Δε μασάμε... δε λυγάμε... τον αγώνα ξεκινάμε!

Σε συγκρότηση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης προχωρούν οι μαθητές μετά από αποφάσεις 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων. Η συνάντησή τους για τη συγκρότηση του ΣΑΣΘ θα γίνει αύριο Σάββατο στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Και το μήνυμα που στέλνουν μέσα από την πρόσκλησή τους είναι καθαρό: «Δε μασάμε... δε λυγάμε... τον αγώνα ξεκινάμε».

Η ανάγκη συγκρότησης του ΣΑΣΘ προκύπτει από τις επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά στο χώρο της εκπαίδευσης, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έχει ως αποτέλεσμα: Η μόρφωση να στηρίζεται στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα που καλούνται να πληρώνουν οι γονείς που ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις της «οικονομικής κρίσης». Στα πλαίσια της «δωρεάν Παιδείας», πληρώνουν επίσης τα ξενόγλωσσα βιβλία, τα παιδιά κάνουν μάθημα σε σχολεία που λειτουργούν ακόμα με διπλοβάρδιες, ή σε άλλα που στεγάζονται σε παλιά ή προσωρινά κτίρια με προβλήματα θέρμανσης, εξοπλισμού, κλπ.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι μαθητές αντιδρούν, πολύμορφα, με καταλήψεις, και άλλες κινητοποιήσεις. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη καταλήψεις σε περισσότερα από 30 σχολεία της Θεσσαλονίκης, με αιχμή προβλήματα κτιριακά, υλικοτεχνικής υποδομής, διπλοβάρδιας, ελλείψεις εκπαιδευτικών, αλλά και περιεχομένου της εκπαίδευσης.

Ο Συντονισμός της πάλης τους είναι μονόδρομος, ώστε να ακουστεί δυνατά η φωνή τους, να ενισχυθεί και να μαζικοποιηθεί ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, σχολείο που να μορφώνει ολοκληρωτικά, μόρφωση για όλα τα παιδιά. Για δημοκρατία μέσα στο σχολείο, κόντρα στις απειλές και την ποινικοποίηση των αγώνων.

Στη Θεσσαλία

Την αγωνιστική δράση τους συντονίζουν και οι μαθητές του Βόλου, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους. Στην πρώτη, για τη φετινή χρονιά, συνέλευση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, που πραγματοποίησαν, με τη συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων από πενταμελή και δεκαπενταμελή συμβούλια οκτώ σχολείων της πόλης, τις επόμενες μέρες ξεκινούν πολύμορφες κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, θα παρθούν μια σειρά πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης με γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους μαζικούς φορείς.

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες αποφάσεις πάρθηκαν και στη Λάρισα, στη συνέλευση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων. Επίσης, με ανακοίνωσή της η Επιτροπή του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων του νομού, χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών του 1ου και 15ου Γυμνασίου Λάρισας που τελούν υπό κατάληψη, απαιτώντας, ανάμεσα στ' άλλα την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Οι μαθητές των δύο σχολείων αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα για να κάνουν μάθημα, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης ολοκλήρωσης του σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή, όπου διαμένουν.

  • Σε άλλη ανακοίνωσή της, η Επιτροπή του Συντονιστικού Αγώνα Λάρισας καταγγέλλει ως απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική την τιμωρία της αλλαγής περιβάλλοντος, που συζητιέται να επιβληθεί σε μαθητή του Αθλητικού Λυκείου της πόλης για «ανάρμοστη συμπεριφορά».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ