ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΛΙΒΑΝΟΥ
Οι πρώτες αναφορές της καταστροφής

Θύματα των εισβολέων μνημεία που άντεξαν χιλιάδες χρόνια

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006

Ο Ναός του Βάκχου στην πόλη Μπααλμπέκ
Οι σημαντικές ζημιές στη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του Λιβάνου αρχίζουν να «βλέπουν» το «φως» της δημοσιότητας, αν και η πρόσβαση στις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι προς το παρόν από δύσκολη έως αδύνατη.

Στα ...«βήματα» των Αμερικανών στο Ιράκ, ο στρατός του Ισραήλ δεν είχε κανέναν ενδοιασμό για τα μνημεία του Λιβάνου, γεγονός μάλλον αναμενόμενο, αφού η ισραηλινή αεροπορία, ως γνωστόν, δε λυπήθηκε ούτε καν τα γυναικόπαιδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γκαετάνο Παλούμπο, διευθυντή του τμήματος αρχαιολογικής συντήρησης του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων, που επικαλείται το δίκτυο «Μπλούμπεργκ», ο σημαντικός ρωμαϊκός ναός του Βάκχου στη λιβανέζικη πόλη Μπααλμπέκ, στην κοιλάδα Μπεκάα, υπέστη ρωγμές, εξαιτίας των βομβαρδισμών. Αντίθετα, ο κοντινός ναός του Δία, είναι μέχρι τώρα αβλαβής. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για πιθανές ζημιές στις άλλες ρωμαϊκές και φοινικικές αρχαιότητες της πόλης, τα μνημεία της οποίας εντάσσονται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Σημαντικά μνημεία υπάρχουν στη Βηρυτό και τη Σιδώνα, οι οποίες επίσης βομβαρδίστηκαν, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές στην Αρκα κατέστρεψαν τη σύγχρονη γέφυρα της πόλης. Η γέφυρα βρίσκεται πολύ κοντά σε αρχαιολογική ανασκαφή και οι αρχαιολόγοι θεωρούν σίγουρο ότι υπέστη ζημιές από την επίθεση.

Ο «οικολογικός εφιάλτης» των 13.000 τόνων του πετρελαίου που απλώνονται σε πάνω από 93 μίλια ακτών της Μεσογείου, λόγω των βομβαρδισμών, επηρεάζει και το αρχαίο Λιμάνι της Βύβλου, 25 μίλια βόρεια της Βηρυτού, το οποίο είναι ουσιαστικά ...πισσασφαλτωμένο με πετρέλαιο. Μερικά μίλια βορειότερα, ένας τεράστιος τοίχος που χαράχτηκε σε βράχο από τους Φοίνικες πριν 2.800 χρόνια για να προστατεύσει τα σκάφη τους που ελλιμενίζονται από το Batroun, βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα της καταστροφής λόγω του πετρελαίου. Συνολικά, ο Λίβανος έχει έξι αρχαιολογικές περιοχές ενταγμένες στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ, οι οποίες όλες ήταν και στόχοι των Ισραηλινών.

Απέναντι σε αυτή την καταστροφή, ο γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ, Κοχίρο Ματσούρα, έκανε ...«δύο επείγουσες εκκλήσεις στους εμπολέμους» αναφορικά με τα μνημεία. «Η συμπάθειά μου πηγαίνει πρώτα στους άνδρες, τις γυναίκες και, ειδικά, τα παιδιά» συνέχισε ο Κ. Ματσούρα, «εν τούτοις, πρέπει επίσης να σκεφτούμε για την απέραντη ευθύνη μας προς τις περιοχές όπως η Μπααλμπέκ, η Βύβλος, η Anjar, η "Ιερή Κοιλάδα" και το "Δάσος των Κέδρων του Θεού", στο Λίβανο, και την παλαιά πόλη της Ακρ στο Ισραήλ». Στη συνέχεια, υπενθύμισε πως Λίβανος και Ισραήλ έχουν υπογράψει τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση πολέμου.

Αυτό που «ξέχασε» και αυτός είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν απλώς «εμπόλεμοι» αλλά επιτιθέμενος (Ισραήλ) και αμυνόμενος (Λίβανος), άρα η λογική των ίσων αποστάσεων μπορεί να κάνει αρεστή την ΟΥΝΕΣΚΟ στον ιμπεριαλισμό, δε σημαίνει όμως και πολλά πράγματα για τη διάσωση της μνήμης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πασαρέλα... (2021-06-18 00:00:00.0)
«Πολιτιστική» καταδίκη ζητά η Ρωσία (2008-09-05 00:00:00.0)
«Να σταματήσει το αποτρόπαιο έγκλημα» (2006-08-03 00:00:00.0)
Σεληνιακή ερήμωση... (2005-07-01 00:00:00.0)
Τα μνημεία μετά τα τσουνάμι... (2005-02-20 00:00:00.0)
Εκκλήσεις για τα σερβικά μνημεία (1999-05-12 00:00:00.0)