ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Συγκέντρωση στην Ελλάδα - επέκταση στα Βαλκάνια

Το 10% του συνολικού κέρδους των 5 μεγάλων ντόπιων τραπεζικών ομίλων προέρχεται από «δουλιές» στα Βαλκάνια. Μέχρι και 500.000 ευρώ το χρόνο τα έσοδα των τραπεζών ανά τραπεζοϋπάλληλο

Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006

Eurokinissi

Οι τράπεζες παίζουν και το ρόλο του προπομπού της καπιταλιστικής επέκτασης στις αγορές της περιοχής
Δυναμώνουν το τελευταίο διάστημα οι τάσεις συγκέντρωσης-συγκεντροποίησης στο χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, αποτέλεσμα της καταλυτικής παρέμβασης του κράτους και της κυβέρνησης της ΝΔ γύρω από το ασφαλιστικό σύστημα των τραπεζοϋπαλλήλων, ή, καλύτερα, σχετικά με την κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση που ψήφισαν προκειμένου να ξεχαρβαλώσουν ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις σε ορισμένες μεγάλου μεγέθους τράπεζες. Η δραστική περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας και η νομοθετική κατοχύρωσή της ήταν που άνοιξε την όρεξη των Γάλλων της «Κρεντί Αγκρικόλ», η οποία πλέον είναι το νέο αφεντικό της Εμπορικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα, η δράκα του «ντόπιου» τραπεζικού κεφαλαίου, έχοντας εξασφαλίσει υπέρογκα ποσοστά κέρδους και αστρονομικά επίπεδα διαθέσιμων κεφαλαίων, έχει ανοίξει πανιά για τις γειτονικές χώρες και αγορές. Και στα βαλκανικά κράτη - ιδιαίτερα στα υπό ένταξη στην ΕΕ - το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο πατάει πάνω στις προωθούμενες αντιλαϊκές ρυθμίσεις, στην αύξηση - και εκεί - της μάζας του δανεισμού των νοικοκυριών, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις όποιες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις. Ηδη, η επιχειρηματική διείσδυση-επέκταση στα Βαλκάνια αποδίδει μεγάλα κέρδη στις τράπεζες, που γι' αυτό το λόγο συναγωνίζονται με ντόπιους και ξένους ομίλους για την απόσπαση ολοένα και μεγαλύτερων μεριδίων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι περίπου το 10% των κερδών που αποσπούν οι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας προέρχονται από τα βαλκανικά κράτη. Οι βλέψεις τους στην περιοχή έχουν να κάνουν και με την αναμενόμενη, από τους ίδιους, μεγαλύτερη πρόσδεση των κρατών αυτών στην αναπτυγμένη διαμόρφωση του καπιταλισμού στην ΕΕ.

Διείσδυση στα Βαλκάνια


Eurokinissi

Η επέκταση του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε μεμονωμένο γεγονός. Αντίθετα, συνδέεται με την επέκταση άλλων επιχειρηματικών κλάδων και κεφαλαιοκρατών. Οι τράπεζες, σε πολλές περιπτώσεις, παίζουν και το ρόλο του προπομπού της καπιταλιστικής επέκτασης στις αγορές της περιοχής.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η δομή του τραπεζικού συστήματος στα βαλκανικά κράτη (ή στη ΝΑ Ευρώπη, κατά τη δική τους ορολογία) εμφανίζει και τα παρακάτω:

Οι βλέψεις του τραπεζικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια έχουν να κάνουν και με την αναμενόμενη, από τους ίδιους, μεγαλύτερη πρόσδεση των κρατών της περιοχής στην αναπτυγμένη διαμόρφωση του καπιταλισμού στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι τα δάνεια στα νοικοκυριά των βαλκανικών κρατών (παρά τη ραγδαία αύξηση των τελευταίων ετών) βρίσκονται στο 12% του ΑΕΠ, τη στιγμή που στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει αρκετά το 35%.

Στα βαλκανικά κράτη ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός (νοικοκυριά μαζί με επιχειρήσεις) διαμορφώνεται στο 25% του ΑΕΠ έναντι άνω του 77% στην Ελλάδα και 114% στην ΕΕ. Η σημερινή ημιαναπτυγμένη - άρα και η προσδοκώμενη από τους καπιταλιστές ραγδαία ενίσχυση στο μέλλον - τραπεζική αγορά φαίνεται και από τη σύγκριση στους δείκτες του ενεργητικού. Στην Ελλάδα των 11 εκατ. κατοίκων το ενεργητικό των τραπεζών φτάνει τα 260 δισ. ευρώ και στα βαλκανικά κράτη (40 εκατ. κάτοικοι) σε περίπου 36 δισ. ευρώ.

Συγκέντρωση στην Ελλάδα

Δυνάμωμα των τάσεων συγκέντρωσης στο χώρο των τραπεζών «βλέπει» μελέτη της εταιρείας συμβούλων «Κάντορ», που θα στραφεί προς τις μικρότερες τράπεζες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, πρώτος στόχος εξαγοράς είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κυρίως λόγω του όγκου των καταθέσεων που διαθέτει και τις οποίες εποφθαλμιούν άλλες τράπεζες. Ως πιθανός πόλος συγκέντρωσης αναφέρονται η Τράπεζα Κύπρου και η «Μάρφιν», ενώ θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων μεταξύ μεγάλων τραπεζών μετά την πρόσφατη εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από τη γαλλική «Κρεντί Αγκρικόλ».

Από την ανάλυση των ισολογισμών που δημοσίευσαν οι τράπεζες για το έτος 2005 προκύπτει ότι η κερδοφορία στο σύνολο των τραπεζών αυξήθηκε σε ποσοστό 40%, ήταν δηλαδή υπερδεκαπλάσια από τον πληθωρισμό. Προκλητική αύξηση καταγράφεται και στα λειτουργικά έσοδα ανά εργαζόμενο. Πρώτο στη σχετική λίστα εμφανίζεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο τα λειτουργικά έσοδα ανά εργαζόμενο - για το έτος 2005 - πλησίασαν τις 500.000 ευρώ έναντι περίπου 200.000 ευρώ ανά εργαζόμενο στις άλλες τράπεζες.

Στην εν λόγω μελέτη διαπιστώνονται και τα παρακάτω:


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάνω 33% για την «Πειραιώς» (2007-05-08 00:00:00.0)
Χρυσοφόρα επέκταση σε γειτονικές αγορές (2007-02-16 00:00:00.0)
Αύξηση κερδών 45%! (2005-02-24 00:00:00.0)
Αγρια εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης (2005-02-22 00:00:00.0)
Για την «ανταγωνιστικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου (2004-04-10 00:00:00.0)
Επεκτείνεται στη Ρουμανία (2000-09-22 00:00:00.0)