Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αγρια εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης

Τεράστιες οι αποκλίσεις στις εργατικές αποδοχές ανάμεσα σε ΕΕ, Ελλάδα και βαλκανικά κράτη

Η διεύρυνση της ΕΕ με νέα κράτη και αγορές δίνει στην ευρωπαϊκή ολιγαρχία και την ντόπια πλουτοκρατία νέες και ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες απομύζησης του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου και της καταλήστευσης λαών και περιοχών.

Ενα στοιχείο αυτής της πολιτικής, είναι η φτηνή εργατική δύναμη στα βαλκανικά κράτη, την οποία με αυξανόμενους ρυθμούς εκμεταλλεύονται η ελληνική και ευρωπαϊκή πλουτοκρατία στην κατεύθυνση αύξησης της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας τους. Οι βλέψεις και η στρατηγική διείσδυσης ελληνικών κεφαλαίων και επιχειρηματικών ομίλων στις χρυσοφόρες γειτονικές αγορές παρουσιάστηκαν και σε χτεσινή ομιλία του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζα, στη Θεσσαλονίκη, μπροστά ακροατήριο επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, η Ελλάδα κατατάσσεται στις «ανεπτυγμένες οικονομίες, δηλαδή στις οικονομίες που έχουν ήδη εισέλθει στη φάση της ωρίμανσης και αξιοποιούν τα οφέλη που προκύπτουν από την οικονομική τους θέση». Πρόσθεσε πως η «Ελλάδα αποτελεί οικονομία που εξάγει οικονομική τεχνογνωσία και ευημερία, και εισάγει πρώτη ύλη για την ενδυνάμωση της παραγωγικής διαδικασίας». Είναι φανερό πως οι κυβερνητικές επεξεργασίες και στρατηγική αξιοποιούν και το «φτηνό εργατικό κόστος» και την κατάσταση της εργατικής τάξης στα γειτονικά κράτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Αδ. Ρεγκούζας, οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων σε βιομηχανικές επιχειρήσεις με περισσότερους από 10 εργαζόμενους παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα στην ΕΕ, την Ελλάδα και τα βαλκανικά κράτη. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του υφυπουργού διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στην ΕΕ των «15» φτάνουν σε 33.000 ευρώ το χρόνο.
  • Στην Ελλάδα, περίπου στο μισό, στα 16.500 ευρώ το χρόνο.
  • Στα Βαλκάνια, οι σχετικές αποδοχές είναι 1.500 μέχρι 2.500 ευρώ.

Χαρακτηριστικό για την κατάσταση της εργατικής τάξης στις βαλκανικές χώρες είναι και τα τεράστια ποσοστά ανεργίας. Συγκεκριμένα για το 2004 έφτασε στην Αλβανία σε 14,5%, στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη στο 42%, στην ΠΓΔΜ 36,7%, στη Σερβία - Μαυροβούνιο 34%, Βουλγαρία 13,6% και Ρουμανία 6,6%. Σε όλα αυτά τα κράτη, το 80% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν έλλειμμα στα βιομηχανικά προϊόντα και πλεόνασμα στα αγροτικά, γεγονός, που επιβεβαιώνει πως «το χαμηλό κόστος εργασίας δεν παρέχει στις χώρες αυτές διατηρήσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των βαλκανικών κρατών, σε σχέση με την ελληνική οικονομία, είναι η «σχετικά ικανοποιητική δημοσιονομική κατάσταση». Είναι φανερό πως το συγκεκριμένο δεν είναι διατηρήσιμο. Η πρόσδεση των κρατών αυτών στο ιμπεριαλιστικό άρμα της ΕΕ και τη λογική του ευρωμονόδρομου, σηματοδοτεί ταυτόχρονα την επιδείνωση δημοσιονομικών μεγεθών (όπως του κρατικού χρέους) από το οποίο, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, θησαυρίζουν οι ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι της Ευρώπης και διάφοροι ρεντιέρηδες του χρηματεμπορίου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι ελληνικών συμφερόντων τραπεζικοί όμιλοι ελέγχουν ποσοστό 10%-15% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών σε κάθε χώρα της περιοχής των Βαλκανίων. Με βάση άλλους υπολογισμούς τα κοιναγορίτικα κεφάλαια ελέγχουν πάνω από το 70% των βαλκανικών τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ