Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Μας ταΐζουν καρκινογόνες σάλτσες

Ουσίες που δίνουν χρώμα σε κεριά και βερνίκια χρησιμοποιούνται και στα τρόφιμα

ICON

Στο έλεος της αδίστακτης κερδοσκοπίας των πολυεθνικών και εγχώριων επιχειρηματικών συμφερόντων αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι έχει παραδοθεί η υγιεινή των τροφίμων, η υγεία των καταναλωτών και η ασφάλεια των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η διαπίστωση ότι μετά από εργαστηριακούς ελέγχους των ιταλικών αρμόδιων αρχών σε παρτίδα σάλτσας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή εκατοντάδων διατροφικών προϊόντων, περιέχεται καρκινογόνος χρωστική ουσία. Πρόκειται για τη χρωστική ουσία «Sudan 1», που χρησιμοποιείται για να δίνει χρώμα σε διαλυτικά, κεριά, έλαια, βερνίκια και πετρέλαιο και έχει ταξινομηθεί στο επίπεδο 3 της κλίμακας των καρκινογόνων ουσιών από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Ερευνα κατά του Καρκίνου. Η χρήση της ουσίας αυτής υποτίθεται πως τυπικά έχει απαγορευτεί από την ΕΕ από τον προηγούμενο Ιούνη. Απόδειξη όμως του τι σημαίνει επιτρέπεται και δεν επιτρέπεται στα πλαίσια της ΕΕ είναι ότι αυτή η ίδια ουσία εντοπίστηκε στην γκάμα προϊόντων αγγλικής εταιρίας. Εντοπίστηκε και στη σάλτσα σάλτσα «Worchester» που εξάγεται από τη βρετανική εταιρία «Primary Foods» και χρησιμοποιείται κυρίως σε έτοιμα κατεψυγμένα πικάντικα γεύματα, έτοιμες σάλτσες, κινέζικες ή πικάντικες ινδικές, σε μαγιονέζες και σάλτσες («ντρέσινγκ») για σαλάτες, καθώς και σε κονσέρβες με «πικάντικες» γεύσεις. Σάλτσα που εν πολλοίς εισάγεται και στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς κανέναν έλεγχο, αφού προέρχεται από χώρα - μέλος της ΕΕ.

Οι ιταλικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά τις αντίστοιχες βρετανικές, οι οποίες την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ έστειλαν επείγουσα ειδοποίηση σε όλες τις χώρες που είχαν κάνει εισαγωγές τόσο της συγκεκριμένης σάλτσας όσο και 350 προϊόντων που την περιέχουν και τα οποία ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία. Σύμφωνα με το σήμα που έφτασε και στον Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), επικίνδυνες παρτίδες θεωρούνται εκείνες που έχουν παραχθεί τους τελευταίους δεκάξι μήνες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ήδη μεγάλο μέρος από αυτές έχουν ήδη καταναλωθεί. Ανώτερα στελέχη του ΕΦΕΤ ισχυρίζονται ότι όσον αφορά στην ελληνική αγορά λόγος γίνεται όχι τόσο για νωπά προϊόντα, που δεν εισάγονται, λόγω της μικρής διάρκειας συντηρησιμότητας, αλλά για κατεψυγμένα, κονσέρβες, κινέζικα μακαρόνια νουντλς, έτοιμες σάλτσες και σάλτσες σε σκόνη που περιέχουν τη σάλτσα «Worchester». Χτες έγινε γνωστό, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί επίσημα, ότι ο ΕΦΕΤ ζήτησε από τον εισαγωγέα να φροντίσει για την άμεση απόσυρση από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της συγκεκριμένης σάλτσας, ενώ ήδη γίνονται έλεγχοι στα υπόλοιπα από τα 350 προϊόντα της λίστας που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά.

Πρόβλημα με το μέλι

Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι οι κυπριακές αρχές εντόπισαν στο μέλι «Αττική» την καρκινονογόνο ουσία διχλωροβενζόλιο. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΕΤ έχουν γίνει σχετικές αναλύσεις από τις οποίες προκύπτει ότι η ποσότητα που περιέχεται «εμπίπτει στα επιτρεπόμενα όρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ