ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο αμερικανικό «λάθος» κατά των συμμάχων τους
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007

Καθημερινές οι βομβιστικές επιθέσεις κατά πολιτών, πολλές από τις οποίες μυρίζουν... προβοκάτσια
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με μια μέρα καθυστέρηση αντέδρασε η ιρακινή κυβέρνηση στη σύλληψη από κατοχικές δυνάμεις του υφυπουργού Υγείας, Χακίμ αλ Ζαμίλι, που κατηγορείται ότι υποστήριξε έμπρακτα και διευκόλυνε τη δράση της σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Στρατός του Μεχντί» που πρόσκειται στον Μουκτάντα Σαντρ. Εκπρόσωποι του πρωθυπουργού Μάλικι δήλωναν λακωνικά ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των νέων προσπαθειών για πάταξη κάθε είδους βίας».

Την ίδια ώρα, βέβαια, συνεργάτες του Σαντρ καταδίκαζαν τη σύλληψη του Ζαμίλι, χαρακτηρίζοντάς την «παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας» και ζητούσαν να παρέμβει άμεσα ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, επέμεναν ότι ο αλ Μάλικι δεν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια σύλληψης του υφυπουργού του. Επέρριπταν, δε, ευθύνες στις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι «μετά και από την απαγωγή του Ιρανού διπλωμάτη, φαίνεται ότι προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές τους με την Τεχεράνη, εντός του Ιράκ».

Στο μεταξύ, οι ίδιες οι κατοχικές δυνάμεις διέπραξαν, χθες, ένα «νέο λάθος», προκαλώντας, μετά τους σιίτες, και τους έτερους συμμάχους τους, τους Κούρδους. Αμερικανικά ελικόπτερα έβαλλαν κατά θέσεων Κούρδων στρατιωτών, του Πατριωτικού Μετώπου, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν 8 και να τραυματίσουν 6. Υποστήριξαν ότι προειδοποίησαν τα θύματα. Κούρδος αξιωματούχος σχολίαζε ότι «αν προχωρήσει έτσι το σχέδιο ασφαλείας, τα πράγματα δεν είναι καλά».

Αεροπορική επιδρομή έγινε και στη σουνιτική συνοικία Τζαμπούρ, όπου σκοτώθηκαν 8 «αντάρτες» κατά τους κατοχικούς. Στην Αμάρα δολοφονήθηκε Ιρακινός στρατιώτες, που ήταν σε άδεια, και δημοτικός υπάλληλος, ενώ στο σιιτικό χωριό Ιμάμ, απήχθησαν από ενόπλους που έφεραν στολές του στρατού, 13 σιίτες πολίτες, εκ των οποίων οι 11 εντοπίστηκαν εκτελεσμένοι. Τέλος, ανακοινώθηκε ο θάνατος 3 ακόμη Αμερικανών στρατιωτών σε μάχες στην επαρχία Ανμπάρ. Από βόμβα σκοτώθηκε και 1 Βρετανός στρατιώτης, στο νότο, ενώ τραυματίστηκε ένας δεύτερος.

Εκ των υστέρων...

Παρέμβαση στη δίκη για τη σφαγή των Κούρδων, τη δεκαετία του '80, έκανε η επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Λουίζ Αρμπουρ κατέθεσε νομική προσφυγή κατά μιας ενδεχόμενης καταδίκης σε θάνατο του πρώην συνεργάτη του Σαντάμ, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καταδίκη από μια δίκη που δεν έχει τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία». Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι είχε ως αφορμή τον απαγχονισμό του Σαντάμ και των δύο συνεργατών του, που έγιναν, τάχιστα, και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορυφώνεται η ενδο-σιιτική ένταση (2008-04-06 00:00:00.0)
Εκκαθαριστικές και σε Βαγδάτη προετοιμάζει ο Μάλικι (2008-04-04 00:00:00.0)
«Επιτυχία» κατά Μάλικι αλλά με κατοχική εμπλοκή (2008-04-02 00:00:00.0)
Νούρι αλ Μάλικι (2008-03-30 00:00:00.0)
Νούρι Αλ Μαλίκι (2007-01-21 00:00:00.0)
Πιέσεις διά μέσου συλλήψεων (2007-01-20 00:00:00.0)