Αναγκαία η συμπόρευση εργατικού και φοιτητικού κινήματος

Εκδήλωση της Πανσπουδαστικής με συμμετοχή εργατικών συνδικάτων και γονέων

Τετάρτη 21 Μάρτη 2007

Από τη χτεσινή συζήτηση στην ΑΣΟΕΕ
Για τη συνέχιση του αγώνα για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών και τη συμπόρευση του φοιτητικού με το εργατικό και γενικότερα λαϊκό κίνημα, κουβέντιασαν χτες φοιτητές, εργάτες και γονείς στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσαν η Πανσπουδαστική ΚΣ, ταξικά σωματεία και η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Στο επίκεντρο της συζήτησης μπήκε η «κοινή απαίτηση για συνέχιση του αγώνα σήμερα στα αμφιθέατρα, αύριο στα εργοστάσια», η κοινή απαίτηση για δημόσια δωρεάν Παιδεία, για πτυχία με αξία, η διεκδίκηση δουλιάς με δικαιώματα.

Αλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που φοιτητές και εργάτες συναντήθηκαν. Εχουν προηγηθεί κοινές συσκέψεις, επισκέψεις των εργαζομένων στα αμφιθέατρα και των φοιτητών στους χώρους δουλιάς. Και όπως υπογραμμίστηκε: φοιτητές και εργαζόμενοι θα είναι μαζί και στη συνέχεια, στην πάλη για δημόσια δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία, καθώς και στις κινητοποιήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα, στις απεργίες που προγραμματίζονται.

Αλλωστε, «ο αγώνας που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες δεν αφορά μόνο στο νόμο - πλαίσιο ή το άρθρο 16», επισήμανε ο Θ. Πολύδωρος, μέλος της ΠΚΣ και φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ. Και υπογράμμισε ότι «η Παιδεία είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, για να κατακτήσουμε πανεπιστήμια προς όφελος του λαού με ολοκληρωμένους επιστήμονες και όχι εργαλεία στους μηχανισμούς των επιχειρήσεων για να μας ξεζουμίζουν».

Η Β. Τζιαντζή, πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, τόνισε τη σημασία να δυναμώσει ο αγώνας «γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να χαλάσετε τα σχέδια» του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

«Μέσα από τη ζωντανή δράση του σωματείου πέρασε το ζήτημα της Παιδείας και βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γονείς που καλούνται να χρυσοπληρώσουν τα μαθήματα των παιδιών τους», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δ. Τσουκαλάς. Ενώ ο Θ. Δημουλάς, από το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, εξήγησε ότι η γνώση χρειάζεται «όχι απλά για να μορφώνεσαι, αλλά να μπορείς να διεκδικείς».

Για κοινά αιτήματα και στόχους για τα δικαιώματα στη δουλιά και τις σπουδές, για να είναι το πτυχίο μοναδική απόδειξη για την εργασία, μίλησαν φοιτητές και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Το παραπάνω επισήμανε ο Θ. Παπαπαναγιώτου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων και Πληροφορικής, τονίζοντας ότι «όποιος δεν έχει ολοκληρωμένη μόρφωση και γνώση του αντικειμένου τρέχει σε πιστοποιήσεις». Εμπειρία από το κόστος σπουδών και το περιεχόμενο της διδασκαλίας, μετέφερε ο μεταπτυχιακός φοιτητής Κ. Μουρδουκούτας, ο οποίος σημείωσε ότι «μας μαθαίνουν πως για να ρίξουμε το κόστος πρέπει να απολύσουμε εργαζόμενο, ότι τα συνδικάτα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη»...

Οτι ο κοινός βηματισμός εργατικού, λαϊκού και φοιτητικού κινήματος είναι αναγκαίος, επισήμανε και ο Γ. Κομνηνός, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που τόνισε ότι «το εσείς και το εμείς δεν το καταλαβαίνω. Οταν από κοινού παλεύουμε για δημόσια δωρεάν Παιδεία, ο αντίπαλος είναι κοινός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητικό «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια (2024-01-12 00:00:00.0)
Διεκδίκησαν άμεσα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία (2022-01-12 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία για δωρεάν φοιτητικές Εστίες (2015-04-03 00:00:00.0)
Δυναμώνουν την κοινή πάλη (2007-03-06 00:00:00.0)
Δυναμικό, μαζικό μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα (2007-01-25 00:00:00.0)
Πανελλαδικό "όχι" (1997-02-07 00:00:00.0)