Πτυχία για δουλιά και με αξία
Παρασκευή 13 Ιούλη 2007

Με δυναμική κινητοποίηση στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας απάντησαν δεκάδες φοιτητές και απόφοιτοι της Νομικής, στο «κόψιμο» 33 συναδέλφων τους για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Στο πλευρό τους η «Κίνηση Νέων Ασκούμενων Μαχόμενων Δικηγόρων» (ΚΝΑΜΔ) και η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων», διατρανώνοντας το αίτημα για άμεση κατάργηση των εξετάσεων για την άδεια άσκησης επαγγέλματος και άμεση κατάργηση της άσκησης και την ένταξή της στο προπτυχιακό επίπεδο στο πρόγραμμα σπουδών των νομικών σχολών.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος στις εξετάσεις που γίνονται για την εγγραφή στο ΔΣΑ και την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος κόπηκαν 33 πτυχιούχοι - κάποιοι έχουν και μεταπτυχιακό - οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 1,5 χρόνο άσκησης σε δικηγορικά γραφεία. «Εξετάστηκα στη 1 το βράδυ, ενώ ήμουν σε αναμονή από τις 5 το απόγευμα, σε καθεστώς πίεσης και άγχους. Δεν κρίθηκε η αξία μας ούτε ως νομικοί, ούτε όσα έχουμε μάθει. Είναι αφόρητη αδικία και με κάθε τρόπο θα αντιδράσουμε», είπε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε αμέσως μετά, η Μαρία Βαμβακά, μία από τους 33 «κομμένους».

«Είναι απαράδεκτο μετά από 4 χρόνια σπουδών, 1,5 χρόνο άσκηση, 12ωρο τρέξιμο και αμοιβή 300 ευρώ, να μπαίνει ένας ακόμη φραγμός για την άσκηση του επαγγέλματος», επισήμανε ο Μπάμπης Καββαδίας, εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής. «Χωρίς αγώνα δε θα αλλάξει τίποτα. Δε θα κάνουν ούτε βήμα πίσω, αν δε νιώσουν την ανάσα μας στην πλάτη μας», υπογράμμισε ο Μάριος Χαραλαμπίδης, εκ μέρους της ΚΝΑΜΔ. Ενώ ο Αγγελος Βρεττός, εκ μέρους της παράταξης «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων», ανέδειξε την ανάγκη «συσπείρωσης για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, για ελεύθερη δουλιά χωρίς ταξικούς φραγμούς».

Οργή προκάλεσε η προκλητική στάση του Δ. Παξινού, προέδρου του ΔΣΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία όσων συμμετείχαν στη διαμαρτυρία: «Κάθε έξι μήνες έρχεστε και μας λέτε τα ίδια», είπε ειρωνικά. «Οχι κάθε έξι μήνες, κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα θα είμαστε εδώ», απάντησαν οι φοιτητές και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τρίτη 17 Ιούλη, όπου θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΔΣΑ.

Τον απαράδεκτο και αναχρονιστικό «θεσμό» των εξετάσεων για την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Κομματική Οργάνωση Δικηγόρων του ΚΚΕ και απαιτεί από «τις "γαλαζοπράσινες" και υπάκουες στις εκάστοτε κυβερνητικές και ευρωενωσιακές επιταγές πλειοψηφίες του να εισηγηθούν την κατάργηση του θεσμού των απαράδεκτων εξετάσεων που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η εδραίωση των ταξικών διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στους δικηγόρους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ιδρυτική συνέλευση του Σωματείου (2020-07-21 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με νέους ταξικούς φραγμούς (2007-07-14 00:00:00.0)
Στην πρώτη γραμμή για το δικαίωμα στην εργασία (2006-11-30 00:00:00.0)
Πρόγραμμα - φραγμός στην υπαλληλοποίηση (1996-02-13 00:00:00.0)