ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Χαμόγελα για τις ελληνικές ομάδες
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000

Ο Βασίλης Τσάρτας μαέστρος της ΑΕΚ
Πιο ευχάριστη είναι η κατάσταση για τις ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι ομάδες με τις οποίες κληρώθηκαν η ΑΕΚ, ο ΟΦΗ, ο ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής είναι στα μέτρα τους καθώς απέφυγαν «μεγαθήρια» όπως Ιντερ, Πάρμα, Φιορεντίνα, Λίβερπουλ, Θέλτα, Τσέλσι, Αγιαξ και άλλες.

Η ΑΕΚ καλείται να αντιμετωπίσει τη Βάσας Βουδαπέστης. Η ουγγρική ομάδα αποτελεί σκιά του παλιού καλού εαυτού της καθώς τη δεκαετία του 1960 ήταν στο απόγειο της δόξας της και είχε κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα. Πάντως ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 1911 έχασε την αίγλη του μετά το 1986 καθώς εκείνη ήταν και η τελευταία χρονιά που κατέκτησε κάποιον τίτλο. Στο παλμαρέ της ομάδας, πέρα από τα έξι πρωταθλήματα, φιγουράρουν και τέσσερα κύπελλα Ουγγαρίας. Στο «Φάι Ουτσάι» αγωνίζεται ο Τόμας Σοούνμι, που αποτελεί και τη σημαία της ομάδας καθώς πρόκειται για παίκτη με ικανότητα στο σκοράρισμα.

Ο ΟΦΗ από την πλευρά του έχει πιο δύσκολο έργο από τις άλλες τρεις ομάδες μας. Η Νάπρεντακ ή αλλιώς... Προοδευτική, όπως μεταφράζεται στα Γιουγκοσλάβικα, δε φοράει βυσσινί εμφάνιση αλλά ερυθρόλευκη. Το «Μλάντοστ» αποτέλεσε δυνατή έδρα για το σύλλογο της γειτονικής χώρας στο παιχνίδι με τη Βοϊβοντίνα αλλά και στους υπόλοιπους αγώνες της. Το γήπεδο μοιάζει με αυτό του ΟΦΗ και έχει χωρητικότητα 17.000 θέσεων. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1946, εδρεύει στην πόλη Κρούτσεβακ, στο κέντρο της Σερβίας και πέρσι ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία. Προπονητής της ομάδας είναι ο Γιόβιτσα Σκόρο ενώ το σύνολό της έχει τα στοιχεία μιας σερβικής ομάδας και η τεχνική της είναι υψηλή, χωρίς όμως να είναι απολύτως έμπειρη.

Η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ είναι η ομάδα που θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στη φάση αυτή. Η Μπεϊτάρ αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες ομάδες του Ισραήλ και είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην έδρα της. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1939 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα στη χώρα του. Το γήπεδο «Τεντί» που χρησιμοποιεί η Μπεϊτάρ έχει χωρητικότητα 21.000 θεατών ενώ προπονητής της είναι ο Ντρορ Καστάν. Στα αστέρια της ομάδας συμπεριλαμβάνονται ο Ισραηλινός διεθνής Γιαν Ταλάσνικοφ και οι μέσοι Ελί Οχανά, Εϊτάν Μιζράχι που αποτελεί κίνδυνο για τους αντιπάλους καθώς πρόκειται για δεινό σκόρερ. Τέλος, όσοι ψάξουν για ξένο παίκτη στο ρόστερ της ομάδας, μάλλον θα χάσουν το χρόνο τους καθώς η εθνικιστική νοοτροπία που υπάρχει στην ομάδα δεν επιτρέπει θέση σε ποδοσφαιριστή από άλλη χώρα.

Τέλος, ο Ηρακλής μπορεί να θεωρηθεί ως ο τυχερός της κλήρωσης. Η γαλλική Γκενιόν αποτελεί μια καλή αρχή για τους παίκτες του «Γηραιού» αφού πρόκειται για ομάδα Β' κατηγορίας. Η Γκενιόν είναι το καμάρι μιας μικρής επαρχιακής πόλης της Γαλλίας και έγινε γνωστή πέρσι με τη νίκη της στον τελικό του Λιγκ Καπ επί της Παρί Σεν Ζερμέν με 2-0 που της εξασφάλισε και την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σημαία της ομάδας αποτελούν δύο παίκτες, οι Ν' Ντιαγέ και Τραορέ που ήταν και οι πρωταγωνιστές της περσινής καταπληκτικής πορείας της. Στις μεταγραφές πολλοί ήρθαν και πολλοί έφυγαν από το «Ζαν Λαβίλ» (13.872 θέσεων). Εννέα παίκτες θα φορούν τη φανέλα του συλλόγου και έτσι όλοι ελπίζουν ότι η περσινή πορεία θα συνεχιστεί ακόμα καλύτερα φέτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλαγές με ...μηνύματα στον Ολυμπιακό (2024-02-07 00:00:00.0)
Σκληρή δουλιά (2002-04-03 00:00:00.0)
Ντέρμπι κορυφής στη Νέα Σμύρνη (2001-10-20 00:00:00.0)
Καρέ χαμόγελων (2000-08-26 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία (1999-05-16 00:00:00.0)
Να η ευκαιρία! (1995-02-08 00:00:00.0)