ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψήφος κατά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης η ψήφος στο ΚΚΕ

Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο πλαίσιο της 72ης ΔΕΘ

Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007

«Λέμε καθαρά. Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να διασφαλίσουν υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε μπορούν να διασφαλίσουν ενεργητική συμμετοχή θετική στην επίλυση του Κυπριακού, του Παλαιστινιακού κ.λπ. Και ξεκαθαρίζουμε. Η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι θέμα προδοσίας. Δεν είναι κόμματα προδοτικά. Δεν τους κατηγορούμε γι' αυτό. Τα κόμματα αυτά ενεργούν με βάση τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης της χώρας μας, της αστικής, της οποίας το συμφέρον είναι αναπόσπαστο μέρος του συμφέροντος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην εισηγητική της ομιλία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Δεν αφορούν το λαό οι παροχές που υπόσχονται

Αρχίζοντας την ομιλία της, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Πριν τοποθετηθώ στο κύριο θέμα της συνέντευξης που έχουμε επιλέξει, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο πάνω στη συζήτηση που γίνεται για την εκτίμηση των παροχών που υποσχέθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπροστά στις εκλογές, για το ποιος θα πληρώσει αυτές τις παροχές και για το αν θα εκπληρωθούν.

Ας μας επιτραπεί να πούμε ότι αυτή η συζήτηση είναι μάλλον εκτός θέματος, όσον αφορά τα λαϊκά προβλήματα και το συμφέρον του λαού. Με ποια έννοια. Δεν είναι παροχές που ανακουφίζουν και βελτιώνουν τη θέση του λαού, των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων, της φτωχής αγροτιάς. Εάν υλοποιηθούν, κατά κύριο λόγο θα ωφεληθούν αυτοί που έχουν μεγάλη ιδιοκτησία. Και τρίτον, εάν υλοποιηθούν θα πληρώσει το μάρμαρο ο λαός.


Να πω ένα παράδειγμα: Λέει θα διευκολύνεται το νέο ζευγάρι να αποκτήσει σπίτι. Και αναρωτιόμαστε εμείς, ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων που έχει ένα εισόδημα το μήνα ας πούμε 1.300 - 1.400 ευρώ, τόσο είναι το μήνα το εισόδημα, μπορεί να πάρει δάνειο, μπορεί να πληρώνει το δάνειο κάθε μήνα, που θα είναι 300,00 ευρώ - 400,00 ευρώ και 500,00 ευρώ και θα το κάνει μόνο και μόνο γιατί κάποιος φόρος δε θα υπάρξει ή θα απαλλαγούν από κάποια έξοδα; Ενα ζήτημα αυτό.

Γίνεται συζήτηση για το αν θα πέσει 1% ο ΦΠΑ. Αυτό είναι το θέμα; Εγώ σας λέω πέφτει και 1%, χώρια πάλι που από αλλού θα σου τα πάρουν. Εμείς π.χ. ζητάμε, να καταργηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα είδη της πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα σχολικά είδη. Τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων είναι τόσα και τέτοια, που δεν προσφέρουν καμία ανακούφιση αυτές οι δήθεν παροχές.

Ας πάρουμε το φόρο κληρονομιάς: Καλά, ρωτάνε αν η σημερινή οικογένεια, η λαϊκή, έχει τόση μεγάλη κληρονομιά να τη διανείμει στα παιδιά της που θα νιώσει πολύ μεγάλη ανακούφιση από το φόρο; Να καταργηθεί. Εμείς δε λέμε να μη γίνει, αλλά ποιος θα ωφεληθεί; Αυτός που έχει πολλά να αφήσει στα παιδιά του.

Αμα έχεις ένα σπίτι και έχεις δυο παιδιά, τι μεγάλο όφελος θα προκύψει; Να καταργηθεί λέμε, δε λέμε να μην καταργηθεί, αλλά τόση συζήτηση γι' αυτό το θέμα;


Να σας θυμίσω κάτι άλλο: Οταν γίνονταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη δεκαετία του '90, θεωρήθηκε μεγάλο μέτρο να μειωθούν τα καύσιμα. Ποιος ωφελήθηκε απ' αυτά; Αυτοί που είχαν μεγάλες ιδιοκτησίες περισσότερο, διότι το όφελος που ήρθε στο φτωχό αγρότη ήταν ανεπαίσθητο σε σχέση με τη ζημιά που υπέστη από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις ποσοστώσεις, τις ποινές που έμπαιναν αν υπερέβαινες τις ποσοστώσεις κ.λπ.

Παραδείγματος χάρη, εμείς θεωρούμε παροχή και δεν είναι παροχή, είναι δικαίωμα διεκδίκησης, να έχεις τουλάχιστον κατώτατο μισθό σήμερα, μεικτό μισθό 1.400,00 ευρώ. Το 1.400,00 ευρώ δεν είναι καθαρό. Να έχεις μια σύνταξη 1.160,00 ευρώ κατώτατη. Ετσι μπορείς να αντιμετωπίσεις στο κάτω - κάτω, να πεις θα πάρω ένα δάνειο ή να προγραμματίσω τη ζωή μου μέσα στις συνθήκες που ζούμε, εδώ στον καπιταλισμό με τη λιτότητα, να πεις, ότι μπορώ να προγραμματίσω τη ζωή μου. Σήμερα δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα.

Να σας πω για τα μέτρα αυτά που λένε και οι δυο και για τα στεγαστικά, και τα κληρονομικά, θα αυξήσουν την εξαρτώμενη πελατεία των τραπεζών με τα δάνεια, διότι δημιουργούν ένα κίνητρο. Είναι σαν τα κίνητρα που λένε οι τράπεζες: Ελα και για ένα χρόνο δε θα πληρώνεις τόκους ή θα πληρώνεις το δάνειο από τον επόμενο χρόνο. Ενα δόλωμα για να αυξηθεί η πελατεία των τραπεζών.

Τα φοιτητοδάνεια που λένε, ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα φοιτητοδάνεια - τέτοια υποστηρίζει και το ΠΑΣΟΚ - τι είναι; Εκεί που έπαιρνε δάνειο ο γονιός, να πάρει τώρα και ο φοιτητής, δηλαδή να αυξηθεί η πελατεία των τραπεζών, γιατί οι τράπεζες θέλουν να αυξήσουν την πελατεία τους, έχουν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Αυτές είναι οι λεγόμενες παροχές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Παροχές, δηλαδή δικαιώματα και διεκδίκηση εμείς εννοούμε, σταθερή δουλιά, ένα μισθό ανθρώπινο, να υπάρχει πρόγραμμα λαϊκής στέγης για τα νέα ζευγάρια με ελάχιστο κόστος, δωρεάν Παιδεία και Υγεία, δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για να πούμε ότι βελτιώνεται η ζωή σου. Αλλιώς όλα τα μέτρα τα οποία παίρνονται θα τα επωφεληθούν κυρίως, εάν εφαρμοστούν, οι μεγαλοϊδιοκτήτες».

Πρέπει να χτυπηθεί η στρατηγική τους

«Είναι μπίσνες για ψήφους αυτά. Και η συζήτηση από πού θα τα πάρουν, είναι γνωστό από πού θα τα πάρουν και αν θα γίνουν», συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης αντιλαϊκή, ακόμα και φασιστικές κυβερνήσεις, κάποια μέτρα για κάποια τμήματα του πληθυσμού πρέπει να τα πάρουν. Δεν είναι δυνατόν να μην τα πάρουν, για να κλείσουν μάτια, για να εξαγοράσουν, για να κλείσουν στόματα και πάντα αυτό είναι το άγχος, αν θέλετε, όλων των συντηρητικών κυβερνήσεων. Καταλαβαίνουν ότι υπονομεύουν συνεχώς την αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων.

Κάτι πρέπει να κάνουν, για να μην πέσει η αγοραστική ικανότητα κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο και γιατί ξεσηκώνονται οι λαοί, αλλά και κυρίως θα υπάρξει και κρίση, δε θα αγοράζονται τα προϊόντα και βρίσκουν τρόπους. Ρίχνουν την τιμή των αυτοκινήτων. Τι στοιχίζει η συντήρηση, τα καύσιμα, χώρια που τώρα κάθε πέντε χρόνια πρέπει να αλλάζεις αυτοκίνητο;.

Εχουν βρει, δηλαδή, τρόπους να σου προσφέρουν κάτι το οποίο κυρίως ωφελεί αυτούς, σε ένα βαθμό σε νανουρίζει να το πω έτσι και στα παίρνουν με τον καλύτερο τρόπο στην πορεία.

Οι διαφορές μας, το ξαναλέμε για άλλη μια φορά, με τα δύο κόμματα, δεν είναι απλώς ούτε για το ήθος και το ύφος της διακυβέρνησης, ούτε για τα σκάνδαλα, ούτε για τα γαλάζια και πράσινα παιδιά, ούτε γενικώς γιατί τα δίνουν στους πλούσιους και δε δίνουν στους φτωχούς.

Είναι η ταξική πολιτική που τους οδηγεί σ' αυτήν την επιλογή. Και αν δε χτυπήσεις τη στρατηγική τους, τις παρενέργειες και τα συμπτώματα δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με αποτελεσματικό τρόπο».

Η εξωτερική πολιτική καθορίζει και την εσωτερική

Αμέσως μετά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ήρθε στο κυρίως θέμα της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι «είναι ένα θέμα που δεν έχει περάσει στην προεκλογική περίοδο. Τα κόμματα της εξουσίας είχαν κάθε λόγο να μην ασχοληθούν με αυτό, αλλά πιστεύω και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης δεν το έθεσαν. Είναι το θέμα εξωτερικής πολιτικής. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μια αυτόνομη πολιτική. Είναι συνέχεια της εσωτερικής και αντίθετα. Η εξωτερική πολιτική σου καθορίζει και την εσωτερική πολιτική».

Οπως υπογράμμισε: «Εμείς έχουμε θέσει εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, μετά το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, μετά απ' αυτήν τη λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων, ένα ζήτημα: Ναι ή όχι στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Και το ξεκαθαρίζουμε, δεν το θέτουμε εθνικιστικά. Σε συνθήκες διεθνοποίησης, σε συνθήκες που η διεθνοποίηση πραγματικά προχωράει αλματωδώς, είμαστε υπέρ της συνεργασίας. Ομως, στην εξής βάση: Κάθε λαός πρέπει να αποφασίζει για τον ποιο δρόμο ανάπτυξης θέλει. Πρέπει να αποφασίζει τι και πώς θα αναπτύσσει.

Πρέπει να αποφασίζει ποιος είναι ο εχθρός του και ο αντίπαλος. Δεν μπορεί να θεωρούμε αντιπάλους, αυτούς που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρούν αντιπάλους.

Πρέπει να υπάρχει σεβασμός των συνόρων. Η εθνοκρατική οργάνωση δεν έχει ξεπεραστεί. Και δεν πρέπει να εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα, παραδείγματος χάρη, η άμυνα της χώρας είναι εκχωρημένη στο ΝΑΤΟ, καθαρά πράγματα. Το ΝΑΤΟ καθορίζει τι εξοπλιστικά προγράμματα θα έχουμε, για ποιο σκοπό και μια σειρά τέτοια πράγματα.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι είναι σοβαρό ζήτημα και για τις εκλογές η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι σε μια περιοχή με οξύτατους ανταγωνισμούς. Και ανταγωνισμός δυνάμεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κυρίως ανταγωνισμός των ηγετικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τη Ρωσία και με άλλα ανερχόμενα κέντρα. Αλλά ιδιαίτερα στην περιοχή μας, οι ανταγωνισμοί Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών είναι οξύτατοι και το είδαμε και με αφορμή τους αγωγούς. Αυτοί οι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται και με οικονομική πίεση και με πολιτική πίεση και με εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και με αίμα και με πόλεμο. Στα Βαλκάνια, παραδείγματος χάρη, έχει αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ με στρατεύματα και βάσεις σε όλες τις Βαλκανικές χώρες. Από τις μεγαλύτερες αμερικανικές ΝΑΤΟικές βάσεις βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ νέες Βάσεις διαμορφώθηκαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Οι πυριτιδαποθήκες των Βαλκανίων

Συνεχίζοντας, επισήμανε: «Πώς συζητάμε, λοιπόν, σήμερα τις σχέσεις μας με την FYROM και το όνομα; Εμείς είχαμε τοποθετηθεί από το 1992 σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα: Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός, οι οποίοι είχαν υπογράψει ένα κείμενο, που ο μεν Συνασπισμός τώρα ξέχασε ότι το υπέγραψε, κάνει πως δεν το υπέγραψε, τα άλλα κόμματα επίσης νομίζω ότι έχουν μετανιώσει που το υπέγραψαν, αλλά δεν το λένε ανοιχτά.

Εμείς παραμένουμε στη θέση, βεβαίως να γίνουν διαπραγματεύσεις και να επιδιώξουμε όσο γίνεται το όνομα να μην περικλείει κινδύνους, αλλά όποιο και αν είναι το όνομα, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο όρος Μακεδονία, Μακεδονικός ή δεν ξέρω ως σύνθετος, έχει καθαρά γεωγραφική αξία, δεν μπορεί να δεχτούμε ότι υπάρχει εθνική μειονότητα Μακεδονική, ούτε μπορεί να δεχτούμε έγερση μειονοτικού ζητήματος στην Ελλάδα. Εγώ σας λέω ότι μετά τις διαπραγματεύσεις η FYROM παίρνει ένα όνομα άσχετο, που η λέξη Μακεδονία δεν υπάρχει μέσα. Από τη στιγμή που υποστηρίζεται η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, και υποστηρίζεται και από τα δύο κόμματα εξουσίας, ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου - ανεξαρτήτως από το όνομα της FYROM - στα Βαλκάνια. Η δημιουργία αυτού του κρατιδίου, ένα προτεκτοράτο θα είναι το Κόσσοβο, με όχι καθορισμένα σύνορα ανάμεσα στις γειτονικές χώρες, θα είναι μια πυριτιδαποθήκη. Αρα, μπορούμε να μιλάμε μόνο για το όνομα και να βλέπουμε μόνο στις σχέσεις Ελλάδας - FYROM; Αυτό είναι το ζήτημα; Εγώ σας λέω και "βέτο" να βάλει η ελληνική κυβέρνηση. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια δεν αποτρέπονται.

Οι αυριανοί πιθανοί πρωθυπουργοί δε λένε κουβέντα γι' αυτό. Δεν πρέπει να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και με αφορμή τις εκλογές ποιες είναι οι πιθανές εξελίξεις αύριο;

Αν θέλετε, όχι μόνο για την ψήφο του, αλλά για να ξέρει η αυριανή κυβέρνηση τι θα έχει να αντιμετωπίσει και να ελεγχθεί και για το πώς. Κουβέντα δε γίνεται γι' αυτό το ζήτημα».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα συμφέροντα του λαού

«Εδώ υπάρχει και το άλλο θέμα», συνέχισε. «Εχει πολλαπλασιαστεί η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε στρατιωτικές αποστολές και δυνάμεις κατοχής. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στα Βαλκάνια, στην Αφρική, δεν είναι και πολύ μακριά μας η Αφρική. Στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και βέβαια και στο Λίβανο.

Εχουν ξεσκεπαστεί τώρα οι ειρηνευτικές αποστολές. Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Μπορούν κυβερνήσεις σαν της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ να διασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή; Εμείς λέμε όχι. Οσον αφορά τη δική τους συμβολή, δε λέω ότι τα προβλήματα προέρχονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Οταν συμμετέχεις σε στρατιωτική πίεση και στον πόλεμο σε βάρος άλλων λαών, αυτό δεν προκαλεί κινδύνους και για σένα; Και ένα δεύτερο. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να θεωρείται φιλολαϊκή, όταν συμμετέχει σε εκβιασμούς, σε πιέσεις σε βάρος άλλων λαών. Δεν μπορείς να είσαι αντιλαϊκή στους άλλους λαούς και να είσαι φιλολαϊκή κυβέρνηση στο εσωτερικό σου. Αυτά είναι δεμένα: νύχι - κρέας μαζί.

Και γιατί να ξεχάσουμε ότι ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας έγινε με τη συμμετοχή του ελληνικού εδάφους και όχι μόνο; Οτι δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μιας τέτοιας έκτασης επίθεση στο Ιράκ, αν δεν υπήρχε η βάση της Σούδας; Ο ανεφοδιασμός δεν μπορούσε να γίνει ούτε από το Κατάρ ούτε από αλλού. Επρεπε να γίνει από τη Σούδα.

Επομένως, η Ελλάδα με ευθύνη των κυβερνήσεων συμμετείχε. Και μάλιστα αναγορεύτηκε η Ελλάδα ως η δύναμη εκείνη, η τέταρτη χώρα συμβολής στον πόλεμο κατά του Ιράκ στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρώτη ήταν η Μεγάλη Βρετανία, δεύτερη η Αυστραλία, τρίτη η Πολωνία και τέταρτη η Ελλάδα.

Αυτά ο ελληνικός λαός δε θα τα πάρει υπόψη του στην κάλπη; Είναι θέματα ξένα από εμάς; Εμείς λέμε καθαρά. Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να διασφαλίσουν υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε στο Αιγαίο ούτε στα Βαλκάνια, ούτε μπορούν να διασφαλίσουν ενεργητική συμμετοχή θετική στην επίλυση του Κυπριακού, του Παλαιστινιακού κ.λπ. Και ξεκαθαρίζουμε. Η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι θέμα προδοσίας. Δεν είναι κόμματα προδοτικά. Δεν τους κατηγορούμε γι' αυτό. Τα κόμματα αυτά ενεργούν με βάση τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης της χώρας μας, της αστικής, της οποίας το συμφέρον είναι αναπόσπαστο μέρος του συμφέροντος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου».

Εκβιάζουν το λαό, καλλιεργώντας το φόβο των «συμμάχων»

Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Η αστική τάξη της χώρας μας αισθάνεται δυνατή απέναντι στο λαϊκό κίνημα όσο έχει τις πολιτικές και οικονομικές πλάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ξέρετε, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έγινε απλώς για οικονομικούς λόγους. Το είπαν, άλλωστε, τα πρώτα χρόνια. Ηταν, κυρίως, για να αποκτήσει η εξουσία της αστικής τάξης δύναμη, να έχει πλάτες, να φοβάται ο λαός να διεκδικήσει στην Ελλάδα μήπως οι σύμμαχοι μας τιμωρήσουν.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εκβιασμός που συντελείται χρόνια τώρα στην Ελλάδα. Και άλλωστε το λένε: Να μη συμμετέχουμε εκεί; Μα τότε θα εκτεθούμε στα μάτια των συμμάχων.

Αυτός είναι επίσης ένας πολύ μεγάλος εκβιασμός. Εναν εκβιασμό έχουμε, αυτόν που λέμε εργοδοτικό. Εναν άλλο εκβιασμό έχουμε, αυτόν της ακυβερνησίας. Και ο μεγαλύτερος εκβιασμός σήμερα που εμποδίζει τον ελληνικό λαό να κάνει το βήμα είναι αυτός: Θα μας τιμωρήσει το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες!

Πρόκειται για ένα ζήτημα μεγάλο. Εχει εμπειρίες ο ελληνικός λαός από τις επεμβάσεις των Βρετανών το '44 και το '49 των Αμερικανών. Και ο ελληνικός λαός πρέπει να ξεφοβηθεί όχι μόνο από το δίλημμα τώρα, το αστείο δίλημμα της ακυβερνησίας, αλλά να ξεφοβηθεί από το εξής: Οτι δεν μπορεί ένας λαός να διεκδικήσει το δίκιο του και δεν μπορεί να τα βάλει με κάποιον ισχυρό. Παραμένει σημαντικό και το εθνικό πεδίο πάλης. Πολύ περισσότερο που το εθνικό πεδίο πάλης για όλους τους λαούς είναι σημαντικό.

Τελειώνω, λέγοντας το εξής ζήτημα. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που η αγανάκτηση δε μετατρέπεται σε ένα κίνημα ισχυρό και - αν θέλετε - είναι το κυριότερο εμπόδιο, μαζί με το φόβο της ανεργίας και της απόλυσης, που εμποδίζει σήμερα να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης υπέρ του λαού».

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τα υπερασπίζεται ο λαός

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της, η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε την ώρα της κάλπης να στηρίξουν το ΚΚΕ και όσοι δε συμφωνούν μαζί του εφ' όλης της ύλης, αλλά συμφωνούν με τα εξής ζητήματα:

Να καταδικαστεί η πολιτική του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων η δράση εκτός συνόρων. Η δυνατότητα προληπτικού χτυπήματος. Η χρήση μικρών πυρηνικών ακόμα και η απειλή χρήσης βίας. Εμποδίζει και σε εκλογικές διαδικασίες. Θυμάστε στη Γιουγκοσλαβία πώς έπεσε η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς. Δεν είμαστε εμείς ιδεολογικά και πολιτικά ταυτισμένοι μαζί του. Επεσε με την απειλή χρήσης βίας, αλλά η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δεν αποφεύχθηκε.

Βέβαια, δε στρεφόμαστε εναντίον της νεολαίας που γίνονται επαγγελματίες φαντάροι. Δε φταίει η νεολαία. Ο θεσμός είναι εκείνος με τον οποίο είμαστε αντίθετοι. Καταλαβαίνετε ότι νέοι σπρωγμένοι από την ανεργία πηγαίνουν να γίνουν επαγγελματίες στρατιώτες και δυστυχώς και οι γονείς τους τούς στρέφουν προς τα εκεί στις περιοχές, οι οποίες είναι σε μια τέτοια κατάσταση.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και το έδαφος της χώρας, αν χρειαστεί - ελπίζουμε να μη χρειαστεί - δεν τα υπερασπίζονται οι επαγγελματίες φαντάροι. Βεβαίως, επαγγελματίες θα είναι όποιες δυνάμεις πρέπει να υπάρχουν. Τα υπερασπίζεται ο λαός χωρίς να παίρνει αμοιβή χωρίς να λυπάται τη ζωή του και χωρίς να ζητάει και αντάλλαγμα μετά.

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Πολύ περισσότερο που σήμερα, με βάση το νέο δόγμα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον του κινήματος. Οταν θίγονται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, σε περίπτωση απεργίας κ.λπ.

Τελειώνω, λέγοντας το εξής: Οι Ενοπλες Δυνάμεις π.χ. οι στρατιώτες, θα μπορούσαν κάλλιστα και να έχουν στοιχείο της εκπαίδευσής τους τη βοήθεια στην περίπτωση που έχουμε σεισμό, στην περίπτωση που έχουμε πυρκαγιές.

Βεβαίως, οι στρατιώτες μας εκπαιδευμένοι και όχι γυμνοί στα αγκάθια, πρέπει να βοηθάνε σε φυσικές καταστροφές και άλλα. Βέβαια πρέπει να υπάρχει θωράκιση γι' αυτές.

Οχι να λέγεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που θίγονται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών από μια απεργία. Σε καταστροφές πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Δεν τους έβαλαν και δεν τους έχουν εκπαιδεύσει.

Η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι για την άμυνα της χώρας και για τη στήριξη του λαού σε τέτοιες έκτακτες ανάγκες. Οταν ο λαός υποφέρει και όχι όταν υποφέρει η πλουτοκρατία από τον αγώνα του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εξελίξεις επιβάλλουν ετοιμότητα για λαϊκή αντεπίθεση (2011-10-28 00:00:00.0)
«Ούτε για μισθούς, ούτε για συντάξεις», για τους ...δανειστές! (2011-07-15 00:00:00.0)
ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (2006-01-17 00:00:00.0)
Εγκαινιάζει την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης (2004-06-29 00:00:00.0)
Κηρύσσουμε πόλεμο στην αντίληψη του ευρωμονόδρομου (2004-05-07 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ψάχνει για αριστερό προσωπείο (2002-03-14 00:00:00.0)