Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση ψάχνει για αριστερό προσωπείο

Αποσπάσματα της συνέντευξης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «ΣΚΑΪ 100.4»

Αποσπάσματα της συνέντευξης, που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ 100.4» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Πετρόπουλο, δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ραδιοφωνικού σταθμού, η Αλέκα Παπαρήγα ερωτήθηκε για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς και τόνισε: «Η κυβέρνηση παίζει με ιδέες, συνθήματα, εμπειρίες, αναμνήσεις αριστερές. Μας αφορά λοιπόν ως προς το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί - για άλλη μια φορά - να περάσει την αντίληψη στον κόσμο, ότι είναι μια αριστερή δύναμη. Οπως θέλει σκέφτεται ο καθένας.

Τα προγράμματα και οι ιδέες της κυβέρνησης Σημίτη δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά, ούτε του χτες ούτε του σήμερα. Αν θέλει αριστερό προσωπείο η κυβέρνηση, νομίζω ότι δεν πρέπει να βρεθεί κανείς που να της το προσφέρει.

Εδώ που τα λέμε, οι διακηρύξεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία, είναι καθαρές. Μπορεί να βάζει από πάνω και ένα αριστερό καπέλο αλλά οι διακηρύξεις στον τομέα της οικονομίας, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι ούτε σαν διακηρύξεις αριστερές. Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση κάποια δημαγωγικά συνθήματα, ήταν καθαρό. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όποιος το διάβαζε, δεν μπορούσε να ξεγελαστεί. Τώρα, όποιος θέλει να θυμάται το ΠΑΣΟΚ του '74, του '75, του '77 και του '78 και να μη θέλει να βλέπει την πραγματικότητα, αυτό είναι ένα άλλο θέμα».

Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για τον εκλογικό νόμο, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Εμείς θέλουμε να γίνει συζήτηση στη Βουλή και να βγει το συμπέρασμα: Γιατί η κυβέρνηση, γιατί η ΝΔ δε θέλουν την απλή αναλογική, και να βγουν τα χαρτιά και να φανεί όλος αυτός ο εκβιασμός που γίνεται: "Σου δίνω την απλή αναλογική αν συνεργαστείς μαζί μου". Εμείς διεκδικούμε την απλή αναλογική ως ένα δημοκρατικό εκλογικό σύστημα και το οποίο δεν έχει καμία σχέση ούτε με άλλους εκβιασμούς - για μας τουλάχιστον - ούτε πρόκειται να προσφέρουμε ανταλλάγματα».

Σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Εμείς ξεκινάμε με ένα το κρατούμενο, ότι η κυβέρνηση έχει δεχτεί να πάνε στο Δικαστήριο της Χάγης οι διαφορές και για τα κυριαρχικά δικαιώματα και για σύνορα. Από τη στιγμή, λοιπόν, που είναι αυτό το ένα το κρατούμενο, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλό να βγει από τον διάλογο. Η ηγεσία της Τουρκίας επιδιώκει να γίνει ο συμβιβασμός. Οχι ένας συμβιβασμός έστω, ας πούμε, λογικός αλλά ένας συμβιβασμός σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Επιθυμεί να γίνει πριν, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να πάνε και στο Δικαστήριο της Χάγης. Εμείς δεν έχουμε αισιόδοξη πρόβλεψη για το διάλογο. Αντίθετα, φοβόμαστε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι σε βάρος και των δύο λαών. Σε βάρος των κυβερνήσεων μπορεί να μην είναι αλλά των λαών θα είναι».

Σε ό,τι αφορά στη διαπλοκή η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε σε σχετική ερώτηση ως εξής: «Η διαπλοκή του κράτους και του κεφαλαίου είναι συνυφασμένη με το ίδιο το πολιτικό σύστημα που έχουμε. Είναι άλλο πράγμα, αν μέσα σε αυτή τη διαπλοκή μπορεί να δημιουργούνται και ιδιαίτερες σχέσεις φιλίας. Η διαπλοκή υπάρχει. Είναι αδύνατον να υπάρξει σήμερα κράτος, κυβέρνηση, που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και να μη συνδέεται με τις επιχειρήσεις.

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση και οι υπουργοί της δεν κέρδιζαν από τη διαπλοκή με τους επιχειρηματικούς ομίλους ούτε μια δραχμή, για μας δε θα άλλαζε ο χαρακτήρας της αντιλαϊκής πολιτικής. Ούτε εμείς ξεκινάμε από το ποιος κερδίζει και τι κάνει... Και πώς είναι οι μίζες... Πού να βρούμε εμείς άκρη σε αυτά. Εδώ πρόκειται για στενή σχέση μιας κυβέρνησης με επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να επιβληθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Τέλος, για το άνοιγμα των λογαριασμών η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε: «Εμάς δε μας απασχολεί, δε πάν' να ανοίξουν όλους τους λογαριασμούς. Ανοιχτοί λογαριασμοί και κρυφά κονδύλια θα υπάρχουν. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Γιατί να προστατεύσουμε τους λογαριασμούς επιχειρηματιών και να πούμε να μην ανοιχτούν; Ξέρουμε πολύ καλά ότι εδώ παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Αύριο θα ανοιχτούν άλλων, αυτών που ανοίχτηκαν οι λογαριασμοί θα κλείσουν και θα συμψηφιστούν και θα ανοιχτούν άλλα. Είναι μέσα σε έναν πολιτικό και οικονομικό πόλεμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν υπάρχει ενιαίο «εθνικό συμφέρον» (2016-05-24 00:00:00.0)
Εφιάλτης ο δεύτερος «Καποδίστριας» για Παιδεία και Υγεία (2007-07-11 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κοροϊδεύουν το λαό (2003-09-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-06-06 00:00:00.0)
Οι ψύλλοι και τα άχυρα... (2001-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ