Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανακύπτουν διαφορές ουσίας

Αναφερόμενος στις συζητήσεις επί του συνταγματικού, που διεξάγονται στις απευθείας συνομιλίες, ο Ρ. Ντενκτάς είπε πως «θα μπορούσαμε να βοηθηθούμε από τα μοντέλα του Βελγίου και της Ελβετίας, όπου όμως τα καντόνια έχουν κυριαρχία». Η θέση αυτή του κατοχικού ηγέτη παραπέμπει σαφώς στη γνωστή του τακτική για συζήτηση μόνο κάποιων στοιχείων των Συνταγμάτων των χωρών αυτών.

Ερωτηθείς για τα συζητηθέντα στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, είπε ότι επικεντρώνονται σε θέματα ουσίας, στα οποία παρατηρήθηκαν διαφορές. Ο Ντενκτάς επανέλαβε πως, χωρίς να διασφαλιστεί «η κυριαρχία, η ισότητα και η οντότητα» του ψευδοκράτους, «δεν είναι δυνατό να συγκατατεθούμε σε συνταγματικές αναθεωρήσεις».

Προχτές πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, η οποία κράτησε 90 λεπτά και ασχολήθηκε πρωτίστως με θέματα εξουσιών και δομής του κράτους.

Σε δηλώσεις του ο Ντενκτάς διερωτήθηκε τα εξής: «Αν έρθουν και εγκατασταθούν Ελληνοκύπριοι στις περιοχές που προβλέπει η τριχοτόμηση, πού θα πάνε οι δικοί μας, πόσα άτομα μπορεί να θρέψει η Μεσαορία;».

Ο κατοχικός ηγέτης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν το θέμα της τριχοτόμησης συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον κοινοτικό επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν. Αναφερόμενος σε σχέδιο «τριχοτόμησης» ο Ραούφ Ντενκτάς είπε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ότι υπάρχει ισχυρισμός πως δε θα προσφυγοποιηθεί μεγάλος αριθμός ατόμων, τον οποίο όμως δεν μπορεί να κατανοήσει.

Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε στα Κατεχόμενα πως οι απευθείας συνομιλίες θα διακοπούν για τέσσερις μέρες, από τις 21 του Απρίλη, εξαιτίας μετάβασής του στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις επαφές που θα έχει. Είπε πως έχει ενημερώσει σχετικά την ελληνοκυπριακή πλευρά. Εξάλλου, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου σε ομιλία του χτες στην κατεχόμενη Μόρφου επανέλαβε πως τόσο η κατεχόμενη πόλη όσο και η ευρύτερη περιοχή θα παραμείνουν «έδαφος του ψευδοκράτους».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ντ. Ερογλου πρόσθεσε πως δεν υπάρχει περίπτωση η τουρκοκυπριακή πλευρά να συγκατατεθεί σε συμφωνία, η οποία δε θα προνοεί την «ισότητα, την κυριαρχία και τις εγγυήσεις της Τουρκίας».

Βιώσιμη λύση εντός του έτους «βλέπουν» οι Ευρωπαίοι

Βιώσιμη πολιτική λύση για το Κυπριακό πριν από το τέλος του 2002, βλέπει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, επίτροπος Gunther Verheugen, ο οποίος αισιοδοξεί να δει έγκαιρα την Κύπρο ικανή να μιλάει στη διεθνή κοινότητα με ενιαία φωνή. Τις απόψεις του αυτές εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια ευρείας συζήτησης για την πορεία της διεύρυνσης.

Αναφερόμενος στην τελευταία του επίσκεψη την περασμένη βδομάδα στην Κύπρο, ο επίτροπος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος καθότι η εντύπωση που αποκόμισε είναι ότι «και οι δύο ηγέτες των διαπραγματεύσεων είναι αποφασισμένοι για την επίλυση του Κυπριακού. Κατά τις απευθείας συνομιλίες που αυτήν την εποχή διεξάγουν επιζητούν σοβαρά και αποφασιστικά το στόχο μιας διαρκούς πολιτικής λύσης. Θέλω να ενθαρρύνω τις δύο πλευρές - πρόσθεσε ο κ. Verheugen - να συνεχίσουν εποικοδομητικά τις συνομιλίες και να εκμεταλλευτούν το παράθυρο της ευκαιρίας για να καταλήξουν σε μία διαρκή και βιώσιμη λύση εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο τέλος του χρόνου». Ο επίτροπος διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι εντατικές επαφές ανάμεσα σε Κομισιόν και Ηνωμένα Εθνη ώστε να διασφαλιστεί μία πολιτική λύση συμβατή με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. «Είναι σημαντικό να μπορέσει να γίνει η Κύπρος νομικό πρόσωπο διεθνούς δικαίου και να είναι ικανή ν' απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα με ενιαία φωνή», κατέληξε ο κ. Verheugen.

O προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ΥΠΕΞ της Ισπανίας, Josep Pique, δήλωσε από την πλευρά του ότι η επανένωση της Κύπρου δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή της μολονότι βεβαίως θα τη διευκόλυνε. Η ισπανική προεδρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, με την ελπίδα ότι η προοπτική της ένταξης θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση της δυναμικής αυτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ