Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εποικοδομητική επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου στην Ελλάδα

Αν και η Τεχεράνη συγκαταλέγεται, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, στις χώρες που συγκροτούν τον «άξονα του κακού», πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να συνδέσουν τα ενεργειακά αποθέματα του Ιράν με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Υπό αυτή την έννοια οι επαφές του Ιρανού Προέδρου στην Αθήνα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ελλάδα φιλοδοξεί να μετατραπεί σε πύλη εισόδου του ιρανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ενα πρώτο βήμα για την προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών και τη διεύρυνση της συνεργασίας τους στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας είναι οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Χαταμί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο.

Συγκεκριμένα, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεννόησης διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, συμφωνία για αμοιβαία προώθηση της προστασίας των επενδύσεων αλλά και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου και της National Iranian Oil Company για το φυσικό αέριο. Τέλος, υπογράφτηκε και συμφωνία για συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, πρόγραμμα πολιτιστικών και επιστημονικών ανταλλαγών για τη διετία 2002-2004.

Στεφανόπουλος - Χαταμί

Τη στενή σχέση που συνδέει τις δύο χώρες και την αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ ελληνικού και ιρανικού λαού, υπογράμμισαν στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, οι Πρόεδροι Ελλάδας και Ιράν.

Ο Κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «εξαιρετικές» και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού που θα είναι δυνατό να διασυνδέσει την ευρωπαϊκή αγορά με τους τεράστιους ενεργειακούς πόρους του Ιράν.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η αναφορά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και για τη «σημαντική συμβολή του Ιράν στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας», με την υποστήριξη που παρέχει στην αφγανική κυβέρνηση και τη βοήθεια που πρόσφερε σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες.

Ο Κ. Στεφανόπουλος ευχαρίστησε τον Ιρανό ομόλογό του για την υποστήριξη που παρέχει η χώρα του στις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ισλαμικής Διάσκεψης, και επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Τεχεράνης στην προσπάθεια προώθησης του διαθρησκευτικού διαλόγου. Στις δηλώσεις του ο Ελληνας Πρόεδρος υπογράμμισε, ότι οι δύο χώρες συμπίπτουν απόλυτα στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τους τρόπους επίλυσης διεθνών διαφορών, με ειρηνικά μέσα, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χαταμί απευθύνθηκε με έναν ιδιαίτερα «θερμό» λόγο προς την Ελλάδα. «Στο όνομα του Θεού, είπε, είναι τιμή μου που βρίσκομαι στην Ελλάδα», ευχαρίστησε για την υποδοχή, και πρόσθεσε ότι μεταφέρει στον ελληνικό λαό την εκτίμηση του λαού του.

Σε κάποιο σημείο των δηλώσεών του, αναφερόμενος στη διεθνή κατάσταση, ο κ. Χαταμί είπε πως το μήνυμα που απευθύνει είναι απλό: «Φτάνει ο πόλεμος και η βία. Θέλουμε ειρήνη». Πρόσθεσε δε ότι είναι «προφανές πως η ανθρωπότητα δε θα συγχωρήσει όσους διά της βίας θέλουν να επιβάλουν τη γνώμη τους στην παγκόσμια κοινότητα».

Η άποψη του Ιρανού ηγέτη για τις παγκόσμιες εξελίξεις διατυπώθηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια, όταν έγινε η ερώτηση για την αμερικανική θέση περί «άξονα του κακού» και των συγκαλυμμένων πυρηνικών απειλών. «Ενα σύγχρονο πρόβλημα, είπε, είναι ότι αυτοί που έχουν τη δύναμη δεν εξηγούν αυτά που κάνουν. Δεν υπάρχει λόγος, πρόσθεσε, να σχολιάσουμε την αμερικανική πολιτική. Αυτή η πολιτική είναι σε βάρος των Αμερικανών πολιτών». Για το ίδιο θέμα ο Κ. Στεφανόπουλος είπε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων αξόνων κακών χωρών και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο.

Σε ερώτηση σχετική με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος του Ιράν εξέφρασε την ελπίδα ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, το οποίο υιοθετήθηκε αφού δεν ασκήθηκε «βέτο» από την Ουάσιγκτον, μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του Ιράν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ