ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ
Βάθεμα της εμπορευματοποίησης και νέα χαράτσια

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαιώνει ότι οι αντιασφαλιστικές ανατροπές προχωράνε παράλληλα με την επίθεση στο λαϊκό δικαίωμα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια

Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» ενάντια στο χαράτσι των εξετάσεων
Νέους κρίκους στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που θα συνοδεύονται με άγρια χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και των εργαζομένων στις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος Υγείας ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι οι ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης πηγαίνουν χέρι χέρι με το βάθεμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, θα απελευθερωθεί κι άλλο η αγορά εργασίας, θα επιτραπεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου και πιθανώς να ενταχθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Το περίγραμμα αυτών των αντιλαϊκών σχεδίων έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στην εκπομπή της ΝΕΤ «Η άλλη όψη».

Νέα υπόκλιση στην επιχειρηματική δραστηριότητα

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έκλεισε τον κύκλο του», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για να προσθέσει: «Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για να αλλάξει ύφος, έκφραση, λειτουργία και στόχους το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Κι όταν ρωτήθηκε, αν θα επιτρέψει στους νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν - όπως και οι πανεπιστημιακοί - ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν αποκαλυπτικός: «Αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού τις τελευταίες ημέρες, για το κατά πόσο μπορούμε και εάν πρέπει, να απελευθερώσουμε την αγορά προσφοράς υπηρεσιών Υγείας... Και όπως συνέβη με τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς, εμείς συζητάμε και με τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας, ώστε να βρούμε έναν τρόπο, ο οποίος θα επιτρέπει και στο Εθνικό Σύστημα να λειτουργεί αλλά και στους ιδίους, μετά από μια μακροχρόνια επένδυση σε σπουδές αυτό να αποδίδει για την επιστήμη τους, για το επάγγελμά τους, για τη ζωή. Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό».

Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα υπόκλιση στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας με την απελευθέρωση των υπηρεσιών που θα εκφραστεί με διάφορους τρόπους. Ηδη, δύο μέρες πριν από τις εκλογές δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 198/2007 (ΦΕΚ Α' 225) που επιτρέπει (άρθρο 9) την «ένταξη και λειτουργία σε ιδιωτικές κλινικές μίας ή και περισσότερων υγειονομικών υπηρεσιών, διαγνωστικού ή θεραπευτικού χαρακτήρα». Με το παραπάνω ΠΔ 198/2007 τροποποιήθηκε το ΠΔ 235/2000 που προώθησε η - τότε - κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και απαγόρευσε την παραπάνω ρύθμιση, αλλά έδωσε παράταση για δυο χρόνια σε κλινικές που λειτουργούσαν, παράτυπα, μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στη συνέχεια, δόθηκαν συνεχείς παρατάσεις και ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ να προσαρμοστεί στα «δεδομένα της αγοράς», τα οποία ετοιμάζεται να επεκτείνει κυρίως με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς στα σχέδιά της είναι η λεγόμενη ελεύθερη «επιλογή γιατρού». Αυτή η επιλογή οδηγεί σε ιδιώτες γιατρούς, γιατρούς από ασφαλιστικά ταμεία, γιατρούς από δημοτικά ιατρεία και γιατρούς από επιχειρήσεις Υγείας - σαν κι αυτές δηλαδή που έχουν νόμιμα αυτό το δικαίωμα. Ετσι, θα δημιουργηθούν τα περίφημα Δίκτυα, που είπε ο υπουργός Υγείας στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων και κάλεσε και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει το νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς τα Δίκτυα Υγείας τα θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2519/1997.

Διευκολύνουν τη δράση του κεφαλαίου

Σ' αυτά τα πλαίσια, τοποθετείται και η ένταξη των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε σε σχετικό ερώτημα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι «συζητάμε με τον κ. Μαγγίνα τη φόρμουλα αυτή, που θα επαναπατρίσει το υγειονομικό κομμάτι του ΙΚΑ στις τάξεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και αυτό, στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Το νομοσχέδιο ήδη έχει καταρτιστεί και κατατίθεται εντός των προσεχών βδομάδων στη Βουλή».

Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι δημιουργείται το περιβάλλον για την ευνοϊκότερη δράση του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας, τη στιγμή που - όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία της ICAP - η μέση αποδοτικότητα του κεφαλαίου την περίοδο 2002 - 2006 ξεπέρασε το 128! Που σημαίνει ότι όποιος επενδύει 100 ευρώ φέτος, του χρόνου θα έχει στα χέρια του τα 100 ευρώ και επί πλέον άλλα 28!!

Ολη, όμως, αυτή η υποταγή στην επιχειρηματική δραστηριότητα - που συνοδεύεται με ταξίματα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς ότι θα 'χουν και δικά τους ιατρεία - θα σημάνουν νέα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα που θα προστεθούν στα χαράτσια των απογευματινών ιατρείων που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ με τη διαβόητη μεταρρύθμιση του νόμου 2889/2001. Τότε εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1643 Β/1012.2001) με την οποία επιτρέπεται να λειτουργούν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία και ο ασθενής πληρώνει από 25 - 150 ευρώ ανάλογα με το βαθμό του γιατρού και το είδος των μικροεπεμβάσεων που γίνονται. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί διατήρησαν το ιδιωτικό ιατρείο ως προέκταση του απογευματινού στο δημόσιο νοσοκομείο και τώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα το γενικεύσει...

Ετσι, οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έφτασαν στο 57,2% των συνολικών δαπανών Υγείας και τα λαϊκά νοικοκυριά καταβάλλουν 13,1 δισ. ευρώ απ' την τσέπη τους, με βάση τους αναθεωρημένους Εθνικούς Λογαριασμούς. Οπως προκύπτει απ' τα ίδια στοιχεία, ο ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών δαπανών είναι 10%, ενώ οι δημόσιες δαπάνες είναι 8,9%.

Για το 2006, οι ελληνικές αρχές δεν ενημέρωσαν τον ΟΟΣΑ γι' αυτήν την εξέλιξη κι έτσι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Ομως, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ακόμα και με τον ίδιο ρυθμό - δηλαδή 10% - να αυξηθούν οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας θα φτάσουν σε 14,5 δισ. ευρώ το 2006 και σε 15,9 για το 2007.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ (2022-04-05 00:00:00.0)
«Καιρικά φαινόμενα» οι χρόνιες ελλείψεις (2007-01-17 00:00:00.0)
Σχέδιο διευκόλυνσης των μεγαλοεπιχειρηματιών (2006-06-28 00:00:00.0)
Αλματα των ιδιωτικών δαπανών (2003-11-19 00:00:00.0)
Γιατί διαφωνούμε με τα απογευματινά ιατρεία (2001-11-18 00:00:00.0)
Ανθυγιεινά χαράτσια στα ταμεία... (1997-06-05 00:00:00.0)