Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΔ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Σχέδιο διευκόλυνσης των μεγαλοεπιχειρηματιών

Επαναδιατυπώνει και συμπληρώνει το ΠΔ 84/2001 που θέσπισε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Προσαρμογή στις ανάγκες της ανεμπόδιστης επιχειρηματικής δράσης στο πρωτοβάθμιο επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας αποτελεί το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τους «Ορους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)» που συνέταξε το υπουργείο Υγείας.

Το σχέδιο παρέλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στη χτεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον υφυπουργό Υγείας Θανάση Γιαννόπουλο. Η κυβερνητική πρόθεση για τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών εκφράζεται και στο συνοδευτικό σημείωμα του Θανάση Γιαννόπουλου, ο οποίος - εκτός από συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς - απευθύνεται απευθείας και σε επιχειρηματίες και τους ζητά εντός δέκα ημερών να εκφέρουν γνώμη.

Η γενικευμένη υποστήριξη προς την εμπορευματοποιημένη ΠΦΥ εκφράστηκε και από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος επισκέφτηκε χτες το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Βύρωνα και, μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι «πρέπει να κινηθούμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι μεγάλοι δήμοι του αστικού συγκροτήματος της Αττικής να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες στους πολίτες». Δηλαδή, αντί για ένα δημόσιο σύστημα ΠΦΥ, που θα καλύπτει τις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες -καθώς ο κόσμος ξεροσταλιάζει στις ουρές - θα υπάρξει ενίσχυση της επιχειρηματικής και δημοτικής δραστηριότητας σε αυτόν τον τομέα, απ' όπου οι ενδιαφερόμενοι φορείς (δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) θα αγοράζουν υπηρεσίες.

Ολοκληρώνει τη νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ

Το νέο σχέδιο του ΠΔ έρχεται να συμπληρώσει τις «ατέλειες» της εμπορευματοποίησης στο πρωτοβάθμιο επίπεδο που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ΠΔ 84/2001. Ετσι προβλέπει ότι την ΠΦΥ μπορούν να την ασκούν οι πάσης φύσεως Ανώνυμες Εταιρίες, για τις οποίες διατηρεί προσχηματικά το βασικό περιορισμό ότι το 51% των μετοχών πρέπει να τις κατέχουν γιατροί.

Από εκεί και πέρα αίρονται και οι τελευταίοι - ελάχιστοι και επουσιώδεις - περιορισμοί για τη λειτουργία των εταιριών παροχής ΠΦΥ. Λόγου χάρη αφαιρέθηκαν διατάξεις όπως ότι η νομική μορφή της εταιρίας δεν πρέπει να προσδίδει στον μέτοχο-γιατρό την ιδιότητα του εμπόρου ή ότι οι μετοχές που αντιστοιχούν στο 51% δεν είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμες. Αντίθετα, θεσπίζονται διατάξεις που αντιβαίνουν στην ιατρική δεοντολογία, αλλά εξυπηρετούν συγκεκριμένες επιχειρηματικές επιδιώξεις. Για παράδειγμα, επιτρέπεται σε γιατρό παθολόγο-αιματολόγο να ασκήσει εργαστηριακή δραστηριότητα κάτι που απαγορεύεται ρητώς. Του επιτρέπει δηλαδή να συνταγογραφεί ο ίδιος αυτό που θα εκτελέσει στη συνέχεια. Κάτι, μ' άλλα λόγια, σαν αυτό που λέει ο λαός μας: «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

Συνολικά το ΠΔ περιλαμβάνει 19 άρθρα και δύο παραρτήματα με τις τεχνικές προδιαγραφές και τον εξοπλισμό. Το ΠΔ προβλέπει ότι ιατρικές, οδοντιατρικές και φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες ΠΦΥ παρέχονται από ιδιωτικά ιατρεία και οδοντιατρεία, ιδιωτικά πολυιατρεία και πολυοδοντιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης και - αποτελεί νέα προσθήκη - ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ