Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ» ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Ταμείο διαχείρισης και συγκάλυψης της εξαθλίωσης

Η Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση αποφάσισε χτες να φιλοδωρήσει τους άνεργους με ξεροκόμματα και τους εργοδότες με νέα προνόμια

Στην υλοποίηση ενός ακόμα αντιδραστικού και επικίνδυνου μέτρου για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας κατέληξε χτες το σύνολο των «κοινωνικών εταίρων» στα πλαίσια της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης. Πρόκειται για μια ακόμη επιτροπή - εργαλείο του «κοινωνικού διαλόγου», για τη συγκάλυψη των πραγματικών πολιτικών αιτιών που γεννούν τα προβλήματα εργαζομένων και ανέργων. Στη συνεδρίαση, εκτός από το υπουργείο Απασχόλησης, συμμετείχαν οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ταμείο ...ελεημοσύνης

Ο υπουργός Απασχόλησης στην τοποθέτησή του εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα διοικείται από εκπροσώπους του κράτους και των «κοινωνικών εταίρων» και το οποίο θα αποτελεί το «μαξιλαράκι» για χιλιάδες άνεργους που βρίσκονται ένα βήμα πριν την εξαθλίωση. Πρόκειται για μέτρο που «συστήνει» η ΕΕ και κινείται στη λογική της ελεημοσύνης, ενώ αφήνει και τη μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων απ' έξω με τα κριτήρια που θέτει - αφορά ανέργους άνω των 50 ετών από κλάδους και περιοχές με πολύ υψηλή ανεργία. Το Ταμείο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα χρηματοδοτείται είτε από κοινοτικούς πόρους, είτε από την αναδιάταξη κοινωνικών πόρων, είτε από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.

Το επίδομα που θα λαμβάνουν όσοι άνεργοι ενταχθούν στο Ταμείο, θα διακόπτεται αμέσως μόλις ο ΟΑΕΔ τους βρει οποιαδήποτε δουλιά, χωρίς να διευκρινίζεται τι είδους δουλιά και με τι συνθήκες. Με άλλα λόγια, είναι μια πρόταση μακριά από την πραγματική ανάγκη συνολικής, ουσιαστικής κάλυψης και προστασίας όλων των ανέργων και εστιάζει μόνο σε ορισμένες κατηγορίες ακραίων φαινομένων φτώχειας, εξαιτίας της ανεργίας, τις οποίες και προσπαθεί να συγκαλύψει. Στην ίδια λογική κινείται και η πρόταση νόμου που έκανε προχτές το ΠΑΣΟΚ. Στην πρόταση της κυβέρνησης με μικρές διαφοροποιήσεις συμφωνούν τόσο οι εκπρόσωποι των εργοδοτών - ΣΕΒ και άλλοι - όσο και οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Και νέα προνόμια στους εργοδότες

Ακόμα, ο υπουργός Απασχόλησης μίλησε για ενεργοποίηση του νόμου του ΠΑΣΟΚ, 3227/2004, που μεταξύ άλλων προβλέπει επιδότηση κατά 50% των εισφορών εργοδοτών, προοιωνιζόμενος νέες παροχές στο κεφάλαιο, και πάλι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της ανεργίας. Στην ίδια λογική, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ρόλου των «κοινωνικών εταίρων» στην υπόθεση εκσυγχρονισμού του συστήματος κατάρτισης, επανακατάρτισης και επιδότησης των ανέργων. Ενός συστήματος που στόχο έχει την παροχή αποσπασματικών και πρόσκαιρων δεξιοτήτων στους εργαζόμενους, τις οποίες έχει κάθε φορά ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο.

Τόσο για την κατάρτιση των ανέργων όσο και των εργαζομένων δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι τρεις πλευρές - κράτος, εργοδότες, κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός - με στόχο την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινοτικών κονδυλίων που θα καρπωθούν οι επιχειρήσεις. Από τη μεριά των εργοδοτών δεν έλειψαν και πάλι οι απαιτήσεις για περισσότερες παροχές και προνόμια, λιγότερη φορολογία, κατάργηση εισφορών - όπως αυτή του ΟΑΕΔ και άλλα.

Τέλος, σχετικά με το Ασφαλιστικό ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι πρέπει να γίνει ένας «διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα», εννοώντας προφανώς ως προαπαιτούμενα τα όποια ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Ο υπουργός με δικές του δηλώσεις λίγο αργότερα απάντησε ότι «ο διάλογος δεν προϋποθέτει προαπαιτούμενα»... Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, όσο και ο μελλοντικός, Χρ. Παναγόπουλος, άσκησαν κριτική μόνο για τη διαδικασία με την οποία γίνεται ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό και την απασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ