Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Με γνώμονα τις «αντοχές» των σιδηροβιομηχάνων

Στα επίπεδα των «αυξήσεων» - κοροϊδία που υπέγραψε η ΓΣΕΕ κινείται η κλαδική σύμβαση των μεταλλεργατών, με ευθύνη και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας

Στον ντορό της προστασίας της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων κινήθηκε η συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Μέταλλο (ΠΟΕΜ), υπογράφοντας κλαδική σύμβαση εργασίας για δύο χρόνια, με αυξήσεις που κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι ίδιες δυνάμεις που υπέγραψαν για 0,77 ευρώ μεικτή αύξηση τη μέρα, θεωρούν επιτυχία τη διαμόρφωση, από 31/12/2006, του κατώτερου μεροκάματου του μεταλλεργάτη στα 29,72 ευρώ, δηλαδή ένα μόλις ευρώ πιο πάνω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Μετάλλου, ακόμα και οι προτάσεις της πλειοψηφίας προς τους εργοδότες «ήταν διαμορφωμένες στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας και των "αντοχών" της οικονομίας που έχουν χαράξει οι βιομήχανοι και ο ΣΕΒ... Αυτή είναι η γραμμή που ακολουθεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Αυτή τη γραμμή της υποταγής και του συμβιβασμού προσπαθούν να περάσουν στους μεταλλεργάτες». Πιστή στην αντίληψη του «κοινωνικού εταιρισμού» η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ αρνήθηκε κάθε πρόταση των ταξικών δυνάμεων του κλάδου για την οργάνωση κινητοποιήσεων. Οταν η εμπειρία έχει αποδείξει πως ο επίμονος και ταξικά προσανατολισμένος αγώνας μπορεί να δώσει αποτελέσματα, όπως κατάφεραν οι μεταλλεργάτες του Πειραιά, αποσπώντας ικανοποιητικές αυξήσεις.

Καταγγέλλοντας την κλιμάκωση της αντιεκπαιδευτικής και αντιασφαλιστικής επίθεσης, αλλά και όσους ετοιμάζονται να κάτσουν σε νέα τραπέζια «διαλόγου», η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν γενικότερα συμπεράσματα, και ενόψει των ερχόμενων εκλογών. «Το εργατικό κίνημα πρέπει να κινητοποιηθεί και να μην επιτρέπει στις δυνάμεις του κεφαλαίου (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και τα στηρίγματά τους (ΣΥΝ), να πάρουν πίσω τα όποια δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει» επισημαίνει, καλώντας σε περήφανο μήνυμα αντίστασης, μέσα από την καταψήφιση των υποψηφίων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται στο πλευρό των εργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ