Αφάνταστη ταλαιπωρία των μεταναστών στην Περιφέρεια Αττικής
Παρασκευή 18 Γενάρη 2008

Από πρόσφατη περιοδεία του Γιάννη Πρωτούλη στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό των Εσωτερικών, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που ελλοχεύουν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης της Περιφέρειας Αττικής, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, Γιώργος Μαυρίκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη και Βέρα Νικολαΐδου. Οι κομμουνιστές βουλευτές, στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν:

«Στην Υπηρεσία Μετανάστευσης της Περιφέρειας Αττικής εμφανίζονται σε χρονική συνέχεια έντονα προβλήματα, που κάνουν το έργο της υπηρεσίας χρονοβόρο, αδιαφανές και εξοντωτικό για τους μετανάστες.

Η υπηρεσία στήθηκε το 2002 χωρίς οργανικές θέσεις, για να εξυπηρετήσει χιλιάδες μετανάστες και σήμερα αριθμεί 28 μόνιμους υπαλλήλους. Αυτή η διάρθρωση δεν άφηνε από την πρώτη στιγμή τα ελάχιστα εχέγγυα ότι μπορεί να ανταποκριθεί σ' ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως αυτό της μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διάρθρωσε τη συγκεκριμένη υπηρεσία με ελάχιστο αριθμό μόνιμων υπαλλήλων, συμπληρώνοντας τις ανάγκες με εργαζόμενους με σύμβαση έργου και μάλιστα επινοικιαζόμενους από διάφορες εταιρείες.

Το ρόλο των δουλεμπορικών εταιρειών παίζουν η επιχείρηση του Δήμου Αθήνας "Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Μηχανοργάνωσης" (ΔΑΕΜ), η επιχείρηση της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων & Κοινοτήτων Ελλάδας) "Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης" (ΕΕΤΑΑ) και από κοντά το Περιφερειακό Ταμείο. Η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα συλλογικά της όργανα συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο αποφασιστικά στην προώθηση των πιο απεχθών μορφών απασχόλησης. Η κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο δρόμο.

Τις συνέπειες υφίστανται οι μετανάστες, καθώς χιλιάδες φάκελοι μεταναστών εκκρεμούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εφ' όσον οι επινοικιαζόμενοι υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται έτσι η ανάπτυξη κυκλωμάτων εκμετάλλευσης, εκφοβισμού και χειραγώγησης των μεταναστών. Επίσης 120-150 εργαζόμενοι νέοι γίνονται αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης, χωρίς δικαιώματα, που κατά διαστήματα δουλεύουν χωρίς συμβάσεις και μισθό, εκβιάζονται και τρομοκρατούνται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

1). Με ποιο τρόπο είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση σε σχέση με τη διάρθρωση της υπηρεσίας, ώστε οι μετανάστες να εξυπηρετούνται έγκαιρα και χωρίς να γίνονται λεία κυκλωμάτων και ρουσφετολογικών μηχανισμών;

2). Αν θα προχωρήσει στην πρόσληψη όλων των εργαζομένων ως μόνιμο προσωπικό, αφού όχι μόνο εργάζονται χρόνια στην υπηρεσία, αλλά και είναι απαραίτητοι για τη στοιχειώδη λειτουργία της υπηρεσίας.

3). Στη βάση ποιου νομικού πλαισίου και με την αξιοποίηση ποιων κονδυλίων η ΔΑΕΜ (Δήμος Αθηνών) και η ΕΕΤΑΑ εμφανίζονται ως εταιρείες που επινοικιάζουν εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την άδικη και ταξική πολιτική κατήγγειλε το ΚΚΕ (2023-03-28 00:00:00.0)
Κανένας συμβιβασμός με τα ναυάγια - τραγωδίες και τη βάρβαρη καταστολή σε βάρος ξεριζωμένων (2022-11-25 00:00:00.0)
«Πάσα» στη λευκορωσική αντιπολίτευση από Γερμανία και ΕΕ (2021-11-24 00:00:00.0)
Χιλιάδες νεκροί μετανάστες στην έρημο της Σαχάρας (2017-10-14 00:00:00.0)
«Δανειζόμενοι» και απλήρωτοι οι εργαζόμενοι (2010-03-18 00:00:00.0)
Ερμαια απατεώνων (2006-10-05 00:00:00.0)