Τρίτη 28 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Την άδικη και ταξική πολιτική κατήγγειλε το ΚΚΕ

«Η πεμπτουσία της άδικης και ταξικής πολιτικής σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων, που αξιοποιούνται ως το πιο φθηνό, "ευέλικτο", αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, για χάρη των κερδών του κεφαλαίου, αποτυπώνεται στα άρθρα 26, 27, 61-66 για την εποχική εργασία, τη μετάκληση εργαζομένων και τον καθορισμό του λεγόμενου όγκου εισδοχής μεταναστών». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την Παρασκευή στη συζήτηση του Κώδικα Μετανάστευσης, στην αρμόδια Επιτροπή, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων, μαζικών φορέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας.

Δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των μεταναστών

Πρόκειται για έναν κώδικα που, σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΚΚΕ, σκοπό του έχει όχι την προστασία των δικαιωμάτων και των αναγκών των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, αλλά την «ανταπόκριση της μεταναστευτικής πολιτικής στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας». Οπως υπογράμμισε η βουλευτής, «επικεντρώσαμε την προσοχή μας στη συζήτηση που διεξάγεται για τη λεγόμενη έλλειψη εργατικών χεριών, που αφορά στην πραγματικότητα τις στοχεύσεις του κεφαλαίου για την εξασφάλιση του κατάλληλου για τις ανάγκες του εργατικού δυναμικού, κατεξοχήν του πιο φθηνού, χωρίς δικαιώματα. Οι εκτιμήσεις μας επιβεβαιώθηκαν από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που αναπαρήγαγαν τη συζήτηση περί έλλειψης εργατικών χεριών, υπεραμύνθηκαν της πολιτικής των αναγκαίων διακρατικών συμφωνιών για την εξασφάλιση αυτού του δυναμικού, περιορίζοντας τις διαφορές τους σε διαχειριστικά ζητήματα για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά τους, συμφώνησαν στον στόχο αντιμετώπισης της αποκαλούμενης "παράτυπης" μετανάστευσης, που είναι ο μοχλός του ανοιγοκλεισίματος της στρόφιγγας και φυσικά χωρίς καμία αναφορά στις αιτίες του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Ανέφερε ότι το άρθρο 5 περί συνόρων δεν συμπεριλαμβάνει διατύπωση σύμφωνη με τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους στα σύνορα, «επί της ουσίας, εκφράζεται η πολιτική της έντασης της καταστολής ΕΕ και κυβερνήσεων, με τις fast track απελάσεις και την καταπάτηση των δικαιωμάτων στο άσυλο. Είναι δεδομένο ότι η πολιτική σας οδηγεί χιλιάδες μετανάστες να ζουν και να δουλεύουν χωρίς χαρτιά, "παραβατικά" όπως λέτε, πάντα προς όφελος των αφεντικών τους. Αντί να δοθεί λύση σ' αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, εσείς τους τιμωρείτε λόγω της "επαναλαμβανόμενης παραβατικότητάς" τους».

Η βουλευτής αναφέρθηκε στις αμέτρητες κατηγορίες αδειών διαμονής στο άρθρο 9, που επιβεβαιώνει ότι ο διακηρυγμένος στόχος της απλούστευσης και της αντιμετώπισης της πολυκατηγοριοποίησης δεν υπηρετείται στο ελάχιστο, ενώ θεώρησε απαράδεκτη τη δυνατότητα ανάθεσης του έργου για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και βιομετρικών δεδομένων σε εξωτερικό πάροχο στο άρθρο 14 παρ. 4. Επίσης, ζήτησε να επιμηκυνθεί η προθεσμία για την κατάθεση αίτησης θεραπείας κατά των οικείων απορριπτικών αποφάσεων κ.λπ. αναφερόμενη και στον απαράδεκτο χαρακτήρα των ρυθμίσεων για την πλασματική ηλεκτρονική επίδοση αποφάσεων. Δηλαδή, την αποστολή τους με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, χωρίς επιβεβαίωση της παραλαβής τους. Κατήγγειλε, εξάλλου, τον απαράδεκτο δυνητικό και όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα της απόδοσης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στο άρθρο 134 και τη μη προσμέτρηση του χρόνου παραμονής βάσει δικαιωμάτων από την αίτηση στο άσυλο για την επταετία της άδειας διανομής της παρ. 5 του άρθρου 134. Αναφέρθηκε δε και στις διατάξεις των άρθρων 24 και 25 με τις τεράστιες ποινές που προβλέπονται και που πολλές φορές καταλήγουν να στρέφονται ενάντια στους ίδιους τους ξεριζωμένους, τα θύματα των κυκλωμάτων διακινητών. «Για παράδειγμα, η αόριστη έννοια της διευκόλυνσης παράνομης διαμονής και μάλιστα χωρίς κερδοσκοπικό σκοπό, μπορεί να χωρέσει τα πάντα, όπως και την αναγκαία ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε κατατρεγμένους, αβοήθητους ανθρώπους».

Καμία πρόνοια κοινωνικής ένταξης

«Περάσαμε από την εποχή του φασιστικού "έξω οι ξένοι" στο "φέρτε τώρα εργάτες γης με δουλεμπορικά και όπως να 'ναι"», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, Γαβριήλ Ιωαννίδης, εργαζόμενος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στον Πειραιά, και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία πρόνοια κοινωνικής ένταξης στο κομμάτι της νόμιμης μετανάστευσης. Παραμένουν ανενεργές όλες οι διατάξεις». Για τις ελλείψεις στη στελέχωση των υπηρεσιών μετανάστευσης και ασύλου, για τις οποίες εκφράστηκαν πολλά παράπονα από εκπροσώπους φορέων, υπογράμμισε ότι «οι υπηρεσίες (σ.σ. αναφερόμενος στις αποκεντρωμένες διοικήσεις) στηρίζονται κατά το 1/3 σε όλη την Ελλάδα πλέον σε συμβασιούχους και μόνιμες προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2004! Εξυπηρετούμε 650.000 νόμιμους αλλοδαπούς πολίτες και χιλιάδες μετακλητούς εργαζόμενους, εργάτες γης, εποχιακούς κ.τ.λ. μόνο με 500 μόνιμους εργαζόμενους και 200 περίπου συμβασιούχους (150 ΙΔΟΧ από ΕΕΤΑΑ και 50 κοινωφελή) που παλεύουμε και ζητάμε την παράταση των συμβάσεών τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση με αφορμή τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης (2023-12-16 00:00:00.0)
Κανένας συμβιβασμός με τα ναυάγια - τραγωδίες και τη βάρβαρη καταστολή σε βάρος ξεριζωμένων (2022-11-25 00:00:00.0)
Για τα δικαιώματα των εποχικών μεταναστών εργατών (2022-02-22 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις σε υπουργεία για τις άθλιες συνθήκες διαμονής και δουλειάς στη Μανωλάδα (2021-12-01 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ για μετανάστες - πρόσφυγες (2012-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ