Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα δικαιώματα των εποχικών μεταναστών εργατών

Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα
Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα
Ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά με την ενημέρωση για το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε με το Μπαγκλαντές για τη λεγόμενη μετάκληση εποχικών εργαζομένων και τη συζήτηση για την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με το Πακιστάν.

Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Μαρία Κομνηνάκα, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης, αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με σχετική αρθρογραφία στον Τύπο και σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αρμόδιος υπουργός υπέγραψε πριν από λίγες μέρες διμερή συμφωνία με το Μπαγκλαντές στο πλαίσιο υλοποίησης του άρθρου 13 του ν. 4251/2014 (μετάκληση πολιτών τρίτης χώρας για εξαρτημένη εργασία σύμφωνα με τον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης), το οποίο τροποποιήθηκε πρόσφατα με τον ν. 4825/2021 και ρυθμίζει τις λεγόμενες άδειες διαμονής για εποχική εργασία μέγιστης διάρκειας 9 μήνες ανά έτος και συνολικά έως 5 έτη. Επίσης, δηλώνεται ότι αντίστοιχες συνομιλίες για την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο με το Πακιστάν, ενώ σε συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός μίλησε για αντίστοιχες συζητήσεις με την Ινδία, την Αίγυπτο και βαλκανικές χώρες.

Στις σχετικές διευκρινίσεις του υπουργείου γίνεται λόγος για ένταξη στο νέο καθεστώς 15.000 εργαζομένων από το Μπαγκλαντές που ήδη ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, για 4.000 άδειες διαμονής για εποχική εργασία ανά έτος και συνολικά για 35.000 άδειες σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας. Στην ίδια αρθρογραφία σημειώνεται ότι τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Ελλάδας για εποχικούς εργάτες γης τον χρόνο αγγίζουν τα 101.000 και συνολικά τα 144.000 για αλλοδαπούς.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους ότι οι μετανάστες εργάτες δεν αποκτούν δικαιώματα οικογενειακής επανένωσης ή παραμονής στη χώρα πέραν της πενταετίας, ενώ στοιχείο των σχετικών συμφωνιών είναι η αυστηροποίηση των διαδικασιών απέλασης και η συνεργασία των συμβαλλόμενων χωρών για την υλοποίησή τους.

Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ εντάσσεται πλήρως στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που διαμορφώνει τους όρους για τη "διαλογή" του κατάλληλου εργατικού δυναμικού για τις ανάγκες του κεφαλαίου και ενθαρρύνει την υπογραφή διμερών συμφωνιών από τα κράτη - μέλη με τρίτες χώρες για τη λεγόμενη νόμιμη μετανάστευση, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το καθεστώς επιστροφών και απελάσεων και την καταστολή στα σύνορα, με υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και ελέγχου και υπερδομές - φυλακές για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων.

Ομως οι συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών γης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στη Μανωλάδα Ηλείας, στον Μαραθώνα Αττικής και αλλού, είναι γνωστές και εκθέτουν ανεπανόρθωτα όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν την πιο άγρια εκμετάλλευση, ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και στερούνται την πρόσβαση σε στοιχειώδη αγαθά, όπως καθαρό νερό, ρεύμα, υπηρεσίες Υγείας, πληρώνονται με μισθούς πείνας και αντιμετωπίζουν συστηματικά την εργοδοτική τρομοκρατία και ρατσιστικές επιθέσεις, ακόμα και δολοφονικές.

Οι εξαγγελίες για τις νέες συμφωνίες έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στους εργαζόμενους από τις παραπάνω χώρες, πολλοί από τους οποίους ζουν και εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης και σε μια σειρά κλάδους (εργάτες γης, κλωστοϋφαντουργία, ιματισμός, ανακύκλωση, τουρισμός κ.ά.) χωρίς νόμιμο καθεστώς και συγκροτημένα δικαιώματα, αλλά παράγοντας άμεσα τον πλούτο της χώρας. Αλλωστε, η κατάσταση αυτή επιδρά άμεσα στα δικαιώματα και τη θέση της εργατικής τάξης στη χώρα συνολικά.

Ερωτάται ο υπουργός:

- Ποιοι είναι οι ακριβείς όροι αυτών των συμφωνιών που υπογράφονται και πότε αναμένεται η κατάθεσή τους για κύρωση στη Βουλή;

- Πόσοι εργαζόμενοι από το Μπαγκλαντές και συνολικά από τις αναφερόμενες χώρες βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, με ποιο καθεστώς, σε ποιες συνθήκες και με ποιους όρους εργάζονται, τι δικαιώματα έχουν; Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την προστασία τους, με δεδομένο ότι πολλοί από αυτούς ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για πολλά χρόνια;

- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων με τις προβλεπόμενες άδειες παραμονής για εποχική εργασία; Ποιοι θα είναι οι όροι των συμβάσεων εργασίας τους (μισθός, ωράριο, συνθήκες δουλειάς); Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση ασφαλών και ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και προστασίας των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους από τους εργοδότες;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ