Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπαράθεση με αφορμή τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης

Τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία κατατέθηκε την Παρασκευή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, δίνει τη δυνατότητα σε μετανάστες που διέμεναν και εργάζονταν χωρίς άδεια στην Ελλάδα μέχρι 30/11/2023 να πάρουν άδεια παραμονής για 3 χρόνια τουλάχιστον, υποβάλλοντας αποδεικτικά στοιχεία ότι εργάζονται. Η άδεια θα έχει ισχύ μόνο για όσο χρονικό διάστημα έχουν εργασιακή σχέση.

Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, που ζήτησε την απόσυρσή της, και βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, των «Σπαρτιατών» και της «Νίκης».

Στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε: «Η απόδοση αδειών διαμονής σ' αυτούς τους ανθρώπους είναι το ελάχιστο, το αυτονόητο αίτημα, που είναι αντικείμενο διεκδίκησης από εργατικά συνδικάτα σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί η βάρβαρη αυτή κατάσταση, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ελέγχων σ' αυτά τα "άβατα" της εκμετάλλευσης από τις έτσι κι αλλιώς αποδεκατισμένες και εξαφανισμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας, ωφελεί μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα αφεντικά και στρέφεται ενάντια σε όλη την εργατική τάξη, οδηγώντας σε συνολική πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης».

Ζήτησε μάλιστα να αποσυρθεί η διάταξη της τροπολογίας που συνδέει την άδεια παραμονής με την εργασία, γιατί θα εντείνει τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ως απαράδεκτες και απάνθρωπες τις κάθε είδους εθνικιστικές και ρατσιστικές ιαχές, που λοιδορούν το αυτονόητο αυτό αίτημα ως δήθεν «νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών», ως δήθεν κράχτη και σινιάλο στα κυκλώματα διακινητών για νέα κύματα «λαθρομετανάστευσης».

Τέλος, υπογράμμισε: «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει τη τροπολογία αφορά την προστασία αυτών των ανθρώπων. Αλλωστε, από το συνοδευτικό κείμενο του υπουργείου επιβεβαιώνεται ότι η βασική επιδίωξη είναι να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα, στον ανταγωνισμό για φτηνά εργατικά χέρια και με άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, π.χ. Ιταλία.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος απόδοσης αδειών διαμονής σε όλους τους μετανάστες που εργάζονται και ζουν στη χώρα μας για χρόνια, όπως και - πολύ περισσότερο - για την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην εργασία και στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, και για την ένταξη των προσφύγων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νίκη των εργαζομένων η αλλαγή στη βίζα της «σκλαβιάς» (2024-04-23 00:00:00.0)
Για τα δικαιώματα των εποχικών μεταναστών εργατών (2022-02-22 00:00:00.0)
Η ουσία του ζητήματος της ιθαγένειας (2013-02-08 00:00:00.0)
Για το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας (2012-12-29 00:00:00.0)
Η «μεταναστευτική πολιτική» τους (2005-11-10 00:00:00.0)
Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ (1996-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ