Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια καθρεφτίζεται στον προϋπολογισμό

«Οι εκφραζόμενοι "εθνικοί" στόχοι του κεφαλαίου, για μια "Ελλάδα - κόμβο Ενέργειας" ή μια "Ελλάδα - παράγοντα σταθερότητας" κ.λπ., είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την πολιτική της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αυτήν ακριβώς τη διασύνδεση αποκαλύπτει και ο καταμερισμός των δαπανών του προϋπολογισμού για το 2024» που αφορούν τα σχέδια αυτά, τόνισε ο Ν. Παπαναστάσης, προσθέτοντας ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας την υπερψήφιση των ονομαζόμενων αμυντικών δαπανών, αποδέχονται και στηρίζουν την εμπλοκή και τις συνέπειες της πρόσδεσης της χώρας σε αυτές τις λυκοσυμμαχίες.

Κατήγγειλε δε ότι «αυτός ο προϋπολογισμός προβλέπει εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες. Την ώρα που οι μισθοί στην Ελλάδα βρίσκονται σε επίπεδα 2009, υπάρχει μια αυξητική κλιμάκωση, που φαίνεται και στους διαδοχικούς προϋπολογισμούς του ΥΠΕΘΑ. Για παράδειγμα, από τα 3,3 δισ. που διατέθηκαν το 2019, η κυβέρνηση έφτασε να διαθέτει στο ΝΑΤΟ 6,1 δισ. το 2024. Το 2022 η Ελλάδα ήταν για μια ακόμη χρονιά πρώτη στις διαθέσιμες δαπάνες για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, καταβάλλοντας το 3,54% του ΑΕΠ της, όταν η ΝΑΤΟική απαίτηση καλύπτεται με το 2% του ΑΕΠ.

Είναι επίσης γνωστό ότι σχεδόν κάθε μέρα ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις ή άλλες "συμμαχικές" επιχειρήσεις. Το ετήσιο κόστος αυτών των συμμετοχών συνολικά ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με επιπλέον τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τη συντήρηση αλλά και αντικατάσταση των πανάκριβων οπλικών συστημάτων, που εξαντλούν τον επιχειρησιακό χρόνο ζωής τους στις αποστολές του ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι παρά τα όσα λένε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ περί υπεράσπισης των συνόρων, δεν κρύβεται ότι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ταυτισμένη με την αποστολή των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.

Ο Ν. Παπαναστάσης αναφέρθηκε ειδικά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι στον προϋπολογισμό μαζί με τη μισθοδοσία εγγράφονται 2,8 δισ. ευρώ, και διερωτήθηκε: «Τι θα καλύψει άραγε μ' αυτά η κυβέρνηση; Μήπως την απλήρωτη νυχτερινή εργασία των στελεχών, που εργάζονται τη νύχτα 8 ώρες αλλά πληρώνονται τις 5, ή τα απλήρωτα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και γενικά την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση; Μήπως η κυβέρνηση θα αναλάβει το κόστος της μισθολογικής αναβάθμισης αξιωματικών (ΕΜΘ) με βάση τη βαθμολογική τους εξέλιξη; 'Η μήπως θα τους χορηγήσει το επίδομα παραμεθόριων περιοχών; Θα τους καλύψει τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν για ενοίκια, ειδικά σε νησιωτικές τουριστικές περιοχές; Θα τους λύσει τα προβλήματα με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη; Μέχρι σήμερα, συχνά - πυκνά η πολιτική της κυβέρνησης τους αφήνει ακάλυπτους. Με την πολιτική σας τους αναγκάζετε να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη (...) Για τους στρατιώτες: Θα τους καλύψει αλήθεια η κυβέρνηση τα έξοδα, που για 9 ή 12 μήνες τσακίζουν τον ήδη τσακισμένο οικογενειακό προϋπολογισμό;"

Κλείνοντας τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πραγματική προάσπιση της άμυνας της χώρας όσο οι κυβερνήσεις την κρατάνε εγκλωβισμένη στη ΝΑΤΟική «στρούγκα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ