Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Επικίνδυνα σχέδια και αντιθέσεις δείχνουν τον δρόμο και για το 2024

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του χρόνου, αποτυπώνοντας τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Το Συμβούλιο, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Μόσχα, αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία, χορήγησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία και αποφάσισε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη «μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, αποχώρησε την ώρα της ψήφισης, ωστόσο δεν μπλόκαρε τη διαδικασία ασκώντας «βέτο» για την περίπτωση της Ουκρανίας, όπως άφηνε να εννοηθεί τις προηγούμενες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, η Ουγγαρία αντιδρά στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, αλλά και στην παραπέρα στήριξη του Κιέβου μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Κρίσιμο θέμα «τριβής» της Συνόδου Κορυφής αποτέλεσε και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021 - 2027). Η Κομισιόν έχει εισηγηθεί τα κράτη - μέλη να κάνουν μεγαλύτερες συνεισφορές ώστε να χορηγηθεί ποσό 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο και να αφιερωθούν επιπλέον 15 δισ. ευρώ για τη «διαχείριση» της μετανάστευσης, αλλά και αύξηση για την «πλατφόρμα στρατηγικών τεχνολογιών», όπως και τις πληρωμές τόκων του προγράμματος «Next Generation EU», τα δάνεια δηλαδή που πηγαίνουν για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες.

Καθώς στο παζάρι δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ομοφωνία κλότσησαν το τενεκεδάκι παρακάτω, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, να λέει ότι η αναθεώρηση «υποστηρίζεται θερμά από 26 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ως προς όλες τις συνιστώσες και τις προτεραιότητές του», αλλά προφανώς επειδή η συζήτηση για το το ποιος θα φορτωθεί το κόστος συνεχίζεται, «θα επανέλθουμε στο θέμα στις αρχές του νέου έτους», πιθανόν σε νέα έκτακτη Σύνοδο.

Συζήτηση έγινε και για το Παλαιστινιακό, όπου φρόντισαν να καταδικάσουν για πολλοστή φορά τη Χαμάς και να αναγνωρίσουν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», εκφράζοντας ταυτόχρονα, στα λόγια, «σοβαρή ανησυχία για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», χύνοντας άλλη μια παρτίδα από κροκοδείλια δάκρυα.

Αλλωστε, εκ μέρους και της ελληνικής κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου, είπε ότι η χώρα υποστηρίζει «το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, όμως πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και ειδικά του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Χαμάς «πρέπει να εξουδετερωθεί στο πεδίο», δίνοντας ουσιαστικά ελεύθερο στο Ισραήλ να συνεχίσει τη σφαγή.

Σε ό,τι αφορά την αναβολή στη λήψη απόφασης για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, τόνισε πως «το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί από τις 26 χώρες καλύπτει απόλυτα τους ελληνικούς προβληματισμούς», καθότι υπάρχουν «σημαντικά αυξημένα κονδύλια» για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, «ένα αυξημένο κονδύλι για τις φυσικές καταστροφές» και «μια πολύ σημαντική πρόβλεψη για περαιτέρω ευελιξία στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014 - 2020», ώστε να απελευθερωθούν έξτρα κονδύλια για τη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η υπόθεση Μπελέρη «είναι βασικά ένα ζήτημα κράτους δικαίου. Δεν είναι μια διμερής, απλά, διαφορά την οποία έχει η Ελλάδα με την Αλβανία». Τέλος, ερωτηθείς και για τα Ελληνοτουρκικά, είπε ότι η υπογραφείσα «Διακήρυξη των Αθηνών» ήταν «ένα σημαντικό βήμα το οποίο προσδιορίζει τα επόμενα βήματα στα οποία θέλουμε από κοινού να πορευτούμε», με στόχο «να συζητήσουμε, ναι, και το δύσκολο ζήτημα - το οποίο, όπως γνωρίζετε, εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε - της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ