Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Αντιδραστικές ανατροπές σε εργατικά και λαϊκά δικαιώματα

Eurokinissi

Ο εκσυγχρονισμός και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που επικαλείται η κυβέρνηση συνδέονται με μεγάλες αντιδραστικές ανατροπές σε εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, επισήμανε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχολιάζοντας τους «καλούς οικονομικούς δείκτες» που παρουσιάζει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι αυτοί οι δείκτες είναι καλοί για το κεφάλαιο, ακριβώς γιατί είναι τραγικοί για τις λαϊκές οικογένειες και τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν ποτέ να ταιριάξουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων με τα συμφέροντα του λαού και της εργατικής τάξης, δεν υπάρχει κοινό συμφέρον».

«Οι πραγματικοί δείκτες που ζει η εργατική τάξη της χώρας μας, σημείωσε, είναι η ακρίβεια που τσακίζει τους καθηλωμένους μισθούς, είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης εργαζομένων και συνταξιούχων, είναι οι ευέλικτες μορφές εργασίας, τα υψηλά ενοίκια που εμποδίζουν τους νέους να κάνουν οικογένεια, η φοροληστεία που φτάνει ο λαός να πληρώνει το 95% των κρατικών εσόδων και μόλις το 5% των μονοπωλίων. Είναι η γενικευμένη ακρίβεια στα τρόφιμα, στην Ενέργεια, η ένταση των πλειστηριασμών, οι πολύχρωμοι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ρεύματος ως αποτέλεσμα της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας και της "πράσινης μετάβασης", είναι η ενεργειακή φτώχεια που οδηγεί τα λαϊκά νοικοκυριά να κρυώνουν τον χειμώνα και να ζεσταίνονται το καλοκαίρι».

Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, που έχουν διαχρονικά εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τώρα πεινάνε και όσοι εργάζονται, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου, που διαφημίζει η κυβέρνηση, είναι 50 ευρώ καθαρά και 15 ευρώ για κάθε παιδί, την ώρα που η ακρίβεια καταπίνει δύο μισθούς τον χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η μείωση του ονομαστικού μεικτού μισθού στα χρόνια 2008 - 2020 έφθασε το 25,6%, την ώρα που ανεβαίνουν συνεχώς τα ενοίκια αλλά και τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια.

Κατήγγειλε ότι ο κατώτατος μισθός είναι στα 780 ευρώ μεικτά, μόλις 29 ευρώ πάνω από τον μισθό του 2012, το ξεπάγωμα των τριετών είναι χωρίς αναδρομικότητα, που σημαίνει κλοπή 12 ετών προϋπηρεσίας και διατηρείται σε ισχύ το δικαίωμα της αναστολής των τριετών, όποτε η ανεργία υπερβεί το 10%.

Σημείωσε πως το αντιδραστικό πλαίσιο που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή των ΣΣΕ, αξιοποιείται από τους επιχειρηματικούς ομίλους που δεν προσέρχονται για Συλλογική Σύμβαση, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των εργαζομένων να είναι με ατομικές συμβάσεις.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση, που νομοθέτησε τις 13 ώρες δουλειάς σε περισσότερους από έναν εργοδότες και την εργασία των συνταξιούχων μέχρι θανάτου, με κίνητρο την κατάργηση της περικοπής της σύνταξης κατά 30% και την επιβολή του μη ανταποδοτικού τέλους στον ΕΦΚΑ. Κατάργησε το επίδομα υπερηλίκων για όσους δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη και τους στέλνει με προγράμματα να δουλεύουν στην καθαριότητα των δήμων, πίσω από ένα σκουπιδιάρικο, μέχρι τα 74 χρόνια. Κατήγγειλε ακόμα τη μείωση της χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 152 εκατομμύρια ευρώ και προς τον ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Νηπιαγωγείο αναγκάζεται να κοιμάται εκπαιδευτικός στη Μήλο! (2024-09-06 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Υγεία (2022-12-10 00:00:00.0)
Δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης για νεοδιόριστους και αναπληρωτές (2022-09-07 00:00:00.0)
Παραμένει σε κόκκινο συναγερμό... (2011-05-10 00:00:00.0)
Η επίθεση της ακρίβειας συνεχίζεται (2005-12-07 00:00:00.0)
«Επιδημία» ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης (2003-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ